Hlavní obsah

Vítkovická malá domů? Prověří ji zřejmě soud

Snaha o záchranu strojírenského impéria Vítkovice se změní v lítou právní bitvu.Video: Adam Junek

 

Reklama

Ostravskému velkopodnikateli Janu Světlíkovi na valné hromadě „jeho“ Vítkovic prošlo, co chtěl. Soupeři ale chystají lítou právní bitvu.

Článek

Zacyklené peníze. Tak by se ve zkratce dal popsat byznys vztah vítkovického strojírenského holdingu ovládaného Janem Světlíkem a společností E-Invest miliardáře Martina Ulčáka. Když ostravským strojírnám teklo vloni hodně do bot, odkoupil Ulčák dluhy Světlíkovy firmy od Raiffeisenbank.

Včera pak valná hromada Vítkovic odklepla prodej jedné z dceřiných firem impéria – Hutních montáží – do rukou E-Investu.

Cena 466 milionů korun. Část již byla zaplacena minulý měsíc, a to zvýšením základního jmění firmy o 140 milionů. A zbytek? Valná část má být započtena proti závazkům, které E-Invest koupil od Raiffeisenbank.

„Je to naprosto neprůhledná transakce, která minimálně budí zdání, že je ušita na míru společnosti pana Ulčáka,“ brojí právník Martin Doleček, který zastupuje minoritního akcionáře – skupinu KKCG čtvrtého nejbohatšího Čecha Karla Komárka.

Právě KKCG patří k nejhlasitějším kritikům Světlíkova vedení. A hodlá prodej Hutních montáží napadat, přičemž nevylučuje i soud.

Jenže to by mohlo zkomplikovat situaci Vítkovic, které se po více než roce a půl finančních komplikací pomalu „odrážejí ode dna“, jak tvrdí šéf jejich představenstva Libor Witassek.

„Z našeho pohledu je klíčové tuto transakci uzavřít, aby bylo možné snížit úvěrovou zátěž holdingu,“ uvedl mimo jiné tento krizový manažer, kterému Světlík přepustil své křeslo před devíti měsíci a sám se odsunul do dozorčí rady.

I toto Světlíkovo angažmá je některým minoritním akcionářům trnem v oku. Co hodlají podnikat? Kdo se přidal na stranu „kverulujících“ akcionářů po bok Karla Komárka? A o co jde ve hře o Vítkovice? Podívejte se nahoře ve videu.

Připomeňte si dramatický průběh valné hromady.

Reklama

Doporučované