Hlavní obsah

Vítr a slunce nestačí, bez jádra se dnes Evropa neobejde, píší čtenáři

Foto: Shutterstock.com

Čtenáři diskutují o energetické krizi.

Reklama

Ceny elektrické energie nezadržitelně stoupají a situace se podle prognóz v nejbližší době rozhodně nezlepší. Spíše naopak. Nad příčinami i důsledky růstu cen se zamýšlejí i čtenáři Seznam Zpráv.

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku o prohlubující se energetické krizi v evropských státech.

Hana Rosenzweig: Tak v Karviné zavřou doly a uhlí se tam do největší teplárny bude dovážet z Brazílie. Zelené jak bič! Místo abychom zekologizovali vlastní provozy a využili místních surovin, uděláme binec přes půl zeměkoule. To prostě není řešení. Řešení je zastavit ničení pralesů a vysázet nové zelené plochy, které slouží jako rekuperace oxidu uhličitého. Povolenky, ze kterých jdou peníze bůhví kam, jen ne na skutečnou ekologii, jsou jen byznys tahem. Prostě zatím neumíme dostatečně využít energii slunce, vody a větru. To by se nadnárodní korporace musely domluvit a stavět mohutné fotovoltaiky a eoliky tam, kde to má význam.

Miloslav Rak: Budoucnost nesporně ukáže, jakou doslova tragédií bylo rozhodnutí o ukončení provozu jaderných elektráren v Německu i další rádoby zelené plány. Neznalým je třeba připomenut zásadní fakt, že „když nefouká vítr, nesvítí slunce a neteče voda“, musí existovat stoprocentní náhrada se všemi ekonomickými negativními důsledky.

Jiří Zedník: Uhelné elektrárny jsou odprášené a odsířené. Jistě, uhlí dochází a klesá jeho kvalita. Netuším, jak moc dochází. Zakážu plyn. Bojuji proti jádru. Spoléhám na větrníky a soláry v zemích, kde vítr půl roku nefouká a slunce půl roku nesvítí. Vodní elektrárny jsou zdrojem spíše okrajovým. Jaderná fúze je na spadnutí, co jsem na světě. Už už to bude, jen se to musí trochu poladit. To poladění trvá 40–50 let. Zároveň tlačím auta na lithiovou baterii, která je sice nejslepější současná baterie, ale stále má hranice. To jde dosti proti sobě. Nechápu, co jsou to emisní povolenky, zní mi to jako církevní odpustky. Nevím, komu se to platí. Jestli se Čína, Indie a další k dohodám nepřipojí – proč by to dělaly – Evropa skončí chudá, technologicky pozadu. Výše zmínění sem přijdou a za pusu si to tady koupí. Mám rád ekologii, ale tohle ekologie není. Stačí zákony termodynamiky a kalkulačka.

Jiří Vondra: Dnes mi došla faktura za elektřinu. V ní přehled, kolik procent vyrábí elektřinu ty a ty zdroje. No a víte kolik vyrobí obnovitelné zdroje? Téměř nic. Uhelné i jaderné cca po 40 procent, plynové deset procent a i tento plyn se nechce, že není dostatečně ekologický.

Luděk Hutař: Stačilo by, aby se v ČR vyrobená elektřina nejdřív obchodovala na vnitrostátní burze a teprve přebytky na té evropské. Protože například takhle český důchodce dotuje část ceny elektřiny továrně Mercedesu, jejíž příslušný nezodpovědný stát svou energetiku ničí a prodražuje.

Tomáš Pluhař: Ať žije vítr a slunce. Současné energetické nároky se neobejdou bez jádra. Nejzajímavější je vidět, jak se evropské zelené špičky předhánějí v zelené energii s podporou elektromobilů – dvě věci, které jdou už téměř z definice proti sobě. Kdyby se nás to všechno netýkalo, tak by to bylo docela vtipné.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Vlado Tichý: Jaké štěstí, že jsme po velké sametové revoluci zdědili atomovou elektrárnu, desítky vodních a tepelných elektráren. Kdybychom měli žít z toho, co se v energetice vybudovalo za posledních 30 let, tak bychom dnes brousili pazourky a přemýšleli, co ulovit, abychom přežili. I tak půjde do tuhého, a proto si ještě užijme krásných slibů z televizních předvolebních klání. Možná to bude naposledy.

Vladimír Trtílek: Elektřina bude ještě dražší. Proto zrušíme elektrárny (i ty jaderné), zakážeme topení fosilními palivy a připravujeme i zákaz plynu. Ale pro „vyvážení“ situace zaplevelíme svět elektro automobily. Další příkaz z Evropské unie bude zřejmě zaměřen na výraznou podporu liščích farem, protože každý obyvatel EU bude povinen pořídit si liščí ohon a ebonitovou tyč.

Reklama

Doporučované