Hlavní obsah

Vítr fouká, slunce svítí… a zelený průmysl roste nejrychleji za 20 let

Foto: Unsplash - Nicholas Doherty

Ilustrační foto.

Reklama

Průmysl vyrábějící komponenty pro elektrárny z obnovitelných zdrojů zažil během loňského roku největší růst od roku 1999, pandemii covidu-19 navzdory.

Článek

Ze statistik Mezinárodní agentury pro energii (IEA) vyplývá, že průmysl s obnovitelnou energií rostl během roku 2020 rekordním tempem, a nastavil tak nový standard pro svůj budoucí růst. Informoval o tom deník The Guardian.

Dodávky projektů v oblasti čisté energie, včetně větrných a solárních elektráren, vzrostly v loňském roce celkem o 45 procent. Kapacita větrných elektráren se za poslední rok zdvojnásobila, zatímco solární elektrárny rostly o 50 procent rychleji než před pandemií. Svůj podíl na tom stále má rostoucí podpora čisté energie ze strany světových vlád a firem.

Nárůst využívání čisté energie v Číně, Evropě a Spojených státech přiměl organizaci IEA k revizi prognóz pro nadcházející roky. Další růst nyní očekává o 25 procent vyšší oproti svým předešlým odhadům.

Výkonný ředitel IEA Fatih Birol uvedl, že světové vlády by měly tuto dynamiku podporovat zaváděním opatření, která povzbuzují k větším investicím do solárních a větrných elektráren, do infrastruktur s nimi souvisejícími a do dalších slibných technologií pro získávání energie z obnovitelných zdrojů.

„Masivní rozšíření čisté energie je zásadní pro to, aby měl svět šanci dosáhnout svých nulových emisních cílů,“ řekl.

Největším hráčem v rozšiřování obnovitelné energie je Čína, která se na jejím globálním růstu podílela z více než 40 procent. Také představuje jednoho z největších dodavatelů surovin potřebných k výrobě větrných turbín a solárních panelů, jako je křemík, sklo, ocel či měď.

Zároveň je však Čína největším producentem skleníkových plynů na světě, protože k uspokojení obří domácí poptávky po energii využívá i uhelné elektrárny. Čínský prezident Si Ťin-Pching prohlásil, že se jeho země stane uhlíkově neutrální do roku 2060. Podle odborníků bude k splnění tohoto cíle muset vyvinout dostatek čisté energie k odstavení šesti set uhelných elektráren během následujících deseti let.

Čínský růst obnovitelných energií nejspíš v následujících letech zpomalí kvůli uplynutí lhůty pro státní dotace. IEA však předpokládá, že stoupající poptávka po čisté energii v Evropě a Spojených státech udrží roční růst průmyslu na úrovni podobné loňskému roku.

Předpověď IEA navíc nebere v úvahu závazky amerického prezidenta Joea Bidena, který během následujících deseti let plánuje snížit emise Spojených států na polovinu.

Reklama

Související témata:

Doporučované