Hlavní obsah

Vítr poničil na Sněžce meteostanici, park proto uzavřel výstupové cesty

Foto: Harold17/Wikimedia Commons, Seznam Zprávy

Sněžka.

Reklama

Českem se minulý týden prohnala bouře Sabine, na Sněžce dosahovala rychlosti až 198 kilometrů za hodinu.

Článek

Silný vítr poničil na Sněžce polskou meteostanici, a protože předpověď počasí slibuje silný vítr i nadále, jsou nově uzavřeny všechny výstupové cesty na Sněžku z polské strany.

Radikální řešení přijal ředitel polského Krkonošského národního parku (KPN) na výzvu pracovníků meteostanice (IMGW), protože hrozí reálné riziko rozlomení části střechy meteostanice. Zákaz vstupu na vrchol Sněžky platí až do odvolání.

Foto: KRNAP

Mapa uzávěry na Sněžce.

„Konkrétně se jedná o červeně značenou cestu od Slezského dolu na vrchol, tzv. po řetězech, i o vrcholovou část cesty od Pomezních Bud v úseku od křížení s Jubilejní cestou až na vrchol,“ uvedl mluvčí Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.

Z české strany KRNAP vrchol Sněžky uzavírat nebude. „Důvodem je rozdílná legislativa v Polsku a u nás, ale naléhavě žádáme, aby návštěvníci hor cestu na Sněžku odložili, než bude nebezpečí odvoláno. Na vrchol Sněžky vstupujete na vlastní riziko!“ dodal Drahný.

Česko minulý týden zasáhla bouře Sabine. Na Sněžce minulé pondělí dosáhl vítr v nárazech rychlosti až 198 kilometrů za hodinu, v nížinách měl rychlost v nárazech asi 100 kilometrů za hodinu. Pojišťovny odhadly škody způsobené vichřicí na majetku na stovky milionů korun.

Reklama

Doporučované