Hlavní obsah
Online

Na Sněžce foukalo víc než při Kyrillu, v Praze vítr shodil střechu na ulici

Foto: SŽDC

Fotografie z noci na železnici.

Reklama

aktualizováno •

Silný vítr, který na některých místech dosáhl rychlosti orkánu, potrápil v noci na pondělí Česko. Desetitisíce domácností zůstaly bez proudu.

Článek

Největší problémy hlásily distribuční společnosti kolem půlnoci, kdy bylo bez proudu více než 80 tisíc domácností. V Praze spadla část rozestavěné střechy na parkující auta a hasiči museli uzavřít celou ulici.

Na Sněžce měl vítr rychlost přes 187 km/h. Podobnou rychlost měl minulé pondělí při ničivé bouři Sabine. V neděli v Krásném Jezu na Karlovarsku vichr vyvrátil strom, který spadl na autobus, dva lidé byli lehce zraněni. Na řadě míst byla přerušena vlaková spojení.

Nedělní dění jsme sledovali zde:

Meteorologové v předpovědi varují, že se v pondělí ráno ojediněle může tvořit náledí. Přes den by měla být proměnlivá oblačnost a k večeru by mělo opět začít pršet a ve vyšších polohách sněžit. Zesilovat bude opět i vítr, večer na horách v nárazech by měl mít přes 70 kilometrů v hodině.

  • Pardubický kraj hlásí 156 výjezdů

  • Vlaky najely do spadlých stromů

    Správa železnic zveřejnila několik fotografií následků silného větru. Některé vlaky nedobrzdily a narazily do spadlých stromů.

  • Hladiny řek klesají

    Nedělním deštěm a táním vzedmuté hladiny řek v Královéhradeckém kraji začaly s ustáváním srážek po půlnoci klesat. Nejnižší první stupeň povodňové aktivity dnes po 8:00 platil již jen na Metuji v profilu Krčín na Náchodsku.

  • Vlak najel do popadaných kabelů

    Několik stržených střech, nebezpečně nakloněný komín, ale i desítky případů popadaných stromů má na svědomí silný vítr, který v noci na dnešek zasáhl Olomoucký kraj. Vítr strhl střechu z objektu také na olomouckém Svatém Kopečku, skončila v zahradě. Na několika místech vítr rovněž strhl dráty elektrického vedení.

    „U Hoštejnu najel vlak do popadaných kabelů, jednalo se o situaci bez nutnosti evakuace cestujících a nedošlo k žádným komplikacím či zraněním,“ uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

  • Na východě Čech voda zaplavila několik domů

    V Královéhradeckém kraji museli hasiči kvůli silnému větru vyjíždět v sedmi desítkách případů. V Rychnově nad Kněžnou poškodil spadlý strom v Kolowratské ulici oplocení. Voda ze silných dešťů na několika místech ucpala kanalizace a zatopila domy. Hasiči museli řešit ucpané propustky a pomáhali s čerpáním vody z objektů. V Hořičkách řidič auta narazil do spadlého stromu a v Dolním Dehtově strom spadl na auto.

  • Bez proudu je na 40 tisíc domácností

    V Česku je ráno po nedělní vichřici bez dodávek elektřiny 38 000 domácností. Distribuční společnost ČEZ jich eviduje 27 000, E.ON 11 000. Jde zejména o odběratele ve Středočeském, Pardubickém a Jihomoravském kraji. Přestalo ale foukat a energetikům se daří poruchy opravovat.

  • Strom spadl na dodávku

    Na jižní Moravě zasahovali hasiči na desítkách míst. V Tavíkovicích na Znojemsku spadl strom na dodávku, nikdo se nezranil. Kvůli počasí a popadaným stromům se zpožďují některé autobusové linky. Nejvíce případů eviduje provozovatel Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje kolem Boskovic, Blanenska a Tišnova.

  • Rychlost větru na Sněžce: 223 kilometrů za hodinu

    Největší náraz větru dosáhl v neděli večer na Sněžce rychlosti 223 kilometrů za hodinu. Uvedl to dnes Český hydrometeorologický ústav na Facebooku. Jde o rekordní nárazovou rychlost. Dosud nejvíce foukalo v lednu 2007 při orkánu Kyrill, kdy na Sněžce naměřili meteorologové nárazy o rychlosti 216 kilometrů za hodinu.

  • V Česku zůstává kvůli vichru uzavřeno šest tratí

    České dráhy zveřejnily seznam železničních tratí, na kterých se kvůli následkům silného větru nejezdí.

  • Na Vysočině jsou zablokované silnice i železnice

    Silný vítr na Vysočině lámal stromy. Na Žďársku jsou kvůli tomu dvě silnice neprůjezdné. Stromy popadané na silnice nebo ty, u nichž pád hrozí, už hasiči odstraňovali na více než 100 místech. Od nedělního odpoledne, kdy vítr zesílil, už mají v souvislosti s počasím přes 200 výjezdů, vyplývá z údajů na jejich webu.

    Kvůli následkům silného větru také nejezdí vlaky mezi Kostelcem a Jihlavou, nahradily je autobusy. Podle informací Českých drah budou autobusy vozit cestující v úseku Jihlava-Rantířov a Rantířov-Kostelec u Jihlavy do pondělního poledne.

  • Dvě řeky na Liberecku jsou na povodňovém stupni

    Hasiči v Libereckém kraji měli od nedělního odpoledne do pondělního rána v důsledku silného větru a deště zhruba 170 výjezdů, hlavně k popadaným stromům. Bez proudu bylo ráno 4 600 odběratelů. Na prvním povodňovém stupni byly ráno v kraji dvě řeky – Jizera v Železném Brodě a Kamenice v Plavech. Hladiny ale klesají.

  • Bez proudu je 27 tisíc domácností

    V 6 hodin ráno evidovali energetici z ČEZ 90 poruch na vedení vysokého napětí. Bez elektřiny tak je kolem 27 tisíc domácností. Situace je momentálně nejhorší na severovýchodě Čech a v Královéhradeckém kraji. Největší problémy byly kolem půlnoci, kdy bylo v jednu chvíli bez proudu 80 tisíc odběratelů.

  • Střecha spadla přímo na ulici

    Od neděle do pondělního rána zasahovali pražští hasiči celkem u 33 událostí spojených se silným větrem. Jednalo se o uvolněné plechy a popadané stromy, v několika případech na osobní auta.

    V ulici Cimburkova na Žižkově o půlnoci vítr shodil část rozestavěné střechy. Materiál se zřítil na ulici a poškodil několik aut. Policie musela část ulice uzavřít, protože hrozil další pád trámů a krovů.

    Jak to v ulici vypadalo, ukazuje na videu mluvčí pražských hasičů Martin Kavka:

    Video ze zásahu pražských hasičů.Video: Youtube.com

Reklama

Hlavní zprávy