Hlavní obsah

Vizovická firma má nový košer certifikát přímo z izraelského rabinátu. Otevře jí to nové trhy

S novým certifikátem může Rudolf Jelínek na další košer trhy. Ve studiu to potvrdil místopředseda představenstva firmy Zdeněk Chromý.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Společnost Rudolf Jelínek míří do Izraele a na další košer trhy. Pomohl jí k tomu nový košer certifikát přímo od rabinátu Badatz z Izraele. Firma ho požadovala a získala pro své tři ovocné destiláty. Díky certifikátu teď navýší produkci košer výrobků o deset a víc procent.

Článek

Firma Rudolf Jelínek je s košer výrobou díky svým zakladatelům spojena dlouhodobě – už v roce 1934 vyvezla do Ameriky první zásilku košer slivovice. Před dvaceti lety pak současní majitelé získali košer certifikát z USA a na vývoz navázali.

Teď se firmě podařilo získat další, ještě vzácnější košer certifikát přímo od rabinátu z Izraele.

„Přestože Jelínek dělá košer výrobky dlouhodobě, tento nový certifikát nám otevírá další dveře. Otevírají se nám možnosti v Izraeli, Belgii a Velké Británii,“ řekl Seznamu místopředseda představenstva firmy Zdeněk Chromý.

Společnost už teď ročně vyrobí košer destiláty v hodnotě dvou milionů amerických dolarů. Díky novému certifikátu může produkci navýšit minimálně o deset procent.

Při výrobě košer destilátů nesmí být použity suroviny, postupy ani výrobní zařízení, které by odporovaly předpisům židovské víry. Celý výrobní proces by proto byl pod dozorem izraelského rabína. „Rabín kontroluje veškerou výrobu. Od příjmu ovoce přes destilaci až po zrání a stáčení. Jakmile je destilát v lahvi uzavřen, jeho práce končí a my získáváme certifikát,“ říká Chromý.

V České republice se košer produkty vyrábějí jen omezeně, většina z nich jde navíc na export. Kromě alkoholu z Česka pochází například i košer dětské výživy, maso, cukrovinky či pečivo.

Reklama

Doporučované