Hlavní obsah

Vizovická galerie představuje různé barvy i dekory skleněných vánočních ozdob

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Různé barvy, dekory, tvary i velikosti skleněných ručně vyráběných vánočních ozdob, moderní i tradiční vzory, ale i různě zdobené vánoční stromy jsou k vidění v Galerii Mariette v podzámčí ve Vizovicích.

Článek

Galerie ozdoby představuje už 20. rokem. „Letošní ročník je vzpomínkový. Prošli jsme archivy a představujeme dekory, které s námi za 20 let prošly, procházejí nebo jsme jimi začínali,“ řekla autorka výstavy Iva Mynářová.

Návštěvníci mohou vidět nejžádanější či nejzajímavější dekory. „Máme tady například stromeček s trendem, který se tehdy jmenoval Myslivecká chata. Byl první, na kterém byla spousta druhů dekorů a aranžérky se bály, že to nebude hezké. Ale mělo to mimořádný ohlas,“ uvedla Mynářová.

Hodně jsou podle ní oblíbené ozdoby s rostlinnými motivy, většinou s těmi, které evokují zimní krajinu. „Jedním z úspěšných trendů byla Zamrzlá zahrada,“ uvedla Mynářová. Zájem je podle ní o ozdoby v bílé barvě. „Na stromečku vynikají a stromečky i s málem vypadají, že jsou bohatě nazdobené. Dodávají také pocit zasněžených Vánoc,“ uvedla Mynářová. Tradičně oblíbené jsou ozdoby v červené barvě, zlaté či stříbrné.

Galerie si nechává ozdoby vyrábět na zakázku u českého výrobce z východních Čech. Preferuje ozdoby do velikosti osm centimetrů v průměru. Nejrozšířenější jsou ozdoby s průměrem šest centimetrů. V průběhu let se podle Mynářové stále vyvíjejí technologie zdobení, k vidění jsou ozdoby s takzvanou strhávací barvou. Oblíbeným prvkem jsou například i balotinové posypy, které odrážejí světlo. Přibývají také odstíny barev.

V galerii jsou rovněž stromečky s ozdobami v dekoru modrotisku. Podle Mynářové se podařilo najít původních šest vzorků a pět z nich je k vidění na ozdobách. Nechybí ani stromky s bílými ozdobami s motivem krajky či perníčků.

Loňskou výstavu poznamenala uzávěra kvůli pandemii koronaviru. „Dali jsme si velkou práci všechno zboží prezentovat, ale bohužel to vidělo jen málo lidí,“ uvedla Mynářová. Skleněné ozdoby se podařilo loni prodat přes e-shop. „Velké potěšení jsme z toho ale neměli. Lidé si to sem chodí užít, nechávají na sebe dýchnout kouzlo Vánoc, naberou tady inspiraci. Letos je zájem velký, o víkendech obrovský,“ uvedla Mynářová.

Reklama

Doporučované