Hlavní obsah

Vláda Andreje Babiše přibližuje veřejné finance k propasti, píší čtenáři

Foto: Andrii Yalanskyi, Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Čtenáři diskutují o vládou plánovaném rostoucím státním zadlužení.

Reklama

Vláda schválila základní parametry státního rozpočtu na rok 2022 se schodkem 390 miliard korun, společně s loňským a letošním rokem by se tak dluh Česka zvýšil o více než bilion. Podle čtenářů tím ovšem směřuje zemi k propasti.

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuzí u článků o vládních plánech na rychlé navyšování státního dluhu.

Marek Kolman: Ještě bych pochopil, že vznikl nějaký dluh během covidu, protože vláda platila kompenzace podnikatelům. Teď ale covid už nebude, další kompenzace tedy odpadají, navíc ekonomika zrychluje, a tím pádem se vybere více na daních. Tak jak je možné, že vláda těchto diletantů vytváří další a další obří dluhy?

Ondřej Stindl: My Češi jako vždy sršíme humorem na účet této neschopné vlády, smějeme se protichůdným opatřením, neustálým změnám ministrů, ale většině lidí už nedochází, do jak hluboké propasti nás tato vláda zavedla. Nejen neschopností, ale hlavně naprostým nezájmem o fungování země – protože jedinou starostí této vlády je dojení státu (do ničeho jiného neinvestuje ani kapku energie) – nás dovedla do situace, kdy tu budeme mít obří státní dluh, obří byrokratickou nefunkční státní strukturu a absenci jakékoli vize do budoucnosti, jakéhokoli rozvoje nebo směřování země. Takový marasmus jsme tu měli naposledy před rokem 1989 a budeme se z něho znovu vyhrabávat desítky let.

Marian Velas: Státní dluhy se neplatí. Nikdy se neplatily a nikdy platit nebudou. Rolují se. To znamená, že na zaplacení starého dluhopisu vydáte nový. Tak to funguje všude ve světě. A že Babiš nereformoval? A k čemu nám bude reforma, kterou za 4 roky nový vítěz voleb zruší? Nebo reforma, se kterou nebude 75 % obyvatel souhlasit? Za současný stav nemůže jen Babiš, ale všichni před ním už od roku 1945. Taková je realita. Občan se jim hodí jen pár měsíců před volbami, kdy mu slíbí i nemožné, aby hned po volbách rozjeli zase totéž, a to teplá místa pro kamarády a kšefty pro známé, hlavně ty známé, kteří přispívají do stranické pokladny.

Pavel Dubský: Že vláda nenabízí nic? Plat poskočil o 48 %, minimální o 90 %, školství o 61 %, ozbrojené složky + policie, hasiči, zdravotnictví, důchodci nejméně o 30 % atd. Při 4% nezaměstnanosti, při 2–3% inflaci, stavba dálnice stojí 1/2, atd. Je toho hodně při čtvrtém nejmenším dluhu v EU.

Aleš Korčák: Je jasné, že tvrdě narazíme a dojde – ač všichni říkají, že ne – ke zvýšení daní. Státní finance jsou touto nekompetentní vládou v naprostém rozvratu, a jak znám naše politiky, zruší v roce 2024 i tu takzvanou dluhovou brzdu. A to pak bude jízda.

Kuba Farkas: Nedokážu pochopit, jak někdo jako Schillerová může být ministryní financí. Už několikrát dokázala, ze se nevyzná ani v základních ekonomických ukazatelích. Tak jak si někdo takový může dovolit rozhodovat o směrování státní ekonomiky? Každý návrh, který v posledním roce zveřejnila, přibližuje českou ekonomiku blíže k pěkně hluboké propasti.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Tomáš Richter: Mně přijde, že to tisknutí peněz, a tím pádem rostoucí dluh už nikoho nezajímá, nezajímá státy, jak to budou splácet, kdy to budou platit, prostě se to začíná brát jako něco normálního. A to není jenom Česko, to je EU, Japonsko, USA… Prostě jen se tiskne a navyšuje se dluh a o splácení nikdo ani neuvažuje. Nevím, jestli tato nová forma tisknoucí ekonomiky bude fungovat napořád, to podle mě zákonitě jednou musí celé bouchnout na dno.

Václav Kain: Alena Schillerová by se měla zodpovídat z neskutečného mrhání finančních prostředků. Výmluva, že to dělala na příkaz premiéra, je irelevantní. Varování od ekonomů je nezajímá. Oni jsou schopni tuto zemi zcela zničit. A to vše začalo Babišovým vstupem do vlády. Už jako ministr financí hledal a nacházel cestičky, jak pumpovat státní rozpočet pro svoje podnikání. Poté, co se stal premiérem, se to sosání z rozpočtu jenom umocnilo. Pokud budou opět zvoleni, tak na to doplatí především ti, co je volili.

Reklama

Doporučované