Hlavní obsah

Vláda armádě vrátila polovinu z 10 miliard. Prý na boj s koronavirem

Foto: Armáda ČR

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Vláda na večerním mimořádném jednání překvapivě vrátila Ministerstvu obrany 5 z 10 miliard, které jim loni při schvalování rozpočtu odebrala. Komunisté si tím tehdy podmínili podporu rozpočtu.

Článek

Vláda na svém dnešním mimořádném jednání schválila přesun pěti miliard korun z vládní rozpočtové rezervy ve prospěch rozpočtu Ministerstva obrany. Rozhodnutí Seznam Zprávám potvrdil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Vláda původně slíbila, že deset miliard vrátí armádě na své první lednové schůzi, později premiér Andrej Babiš hovořil o termínu do konce ledna. Na pondělním zasedání vlády se na to však nedostalo, neboť kvůli nemoci se na jednání vlády nepřipojil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), jehož účast na videokonferenci vyžadoval Babiš.

Peníze armádě poslanci odebrali při prosincovém schvalování státního rozpočtu. Vládnoucí koalice tak vyhověla požadavku komunistů a získala potřebné hlasy pro jeho schválení. Slibovaný termín k vrácení částky se poté několikrát posunoval. Dnes premiér přesun poloviny částky oznámil vcelku překvapivě.

V odůvodnění je uvedeno, že peníze se přesouvají na zajištění toho, aby armáda mohla dál plnohodnotně působit v boji proti koronaviru. Tím by si totiž vláda mohla udržet přízeň komunistů. Ti podmínili svoji podporu rozpočtu tím, že vláda Ministerstvu obrany vezme 10 miliard, které byly původně určené na nákup techniky.

KSČM byla jednáním vlády zaskočena. „O tom, že to budou dnes projednávat jsme vůbec nevěděli,“ řekla Seznam Zprávám šéfka rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM).

Metnar v minulosti opakovaně řekl, že pokud by se začalo na armádě šetřit, podal by demisi. Po schválení převodu chce obrana do dvou dnů předložit Ministerstvu financí rozpočtové opatření. Úřad by pak měl maximálně měsíc na jeho schválení. Armáda aktuálně může nakládat se 75 miliardami, což je méně než před rokem. Kdyby o peníze přišla, muselo by ministerstvo přeplánovat výdaje. Ohrozilo by to také slib ČR spojencům z NATO vydávat do roku 2024 na obranu dvě procenta HDP.

Reklama

Doporučované