Hlavní obsah

Vláda bude řešit nový stavební zákon. Může situaci ještě zhoršit, tvrdí kritici

Foto: Profimedia.cz

Babišova vláda považuje nový stavební zákon za prioritu v tomto volebním období.

Reklama

aktualizováno •

Kabinet Andreje Babiše v pondělí projedná nový stavební zákon. Podle kritiků ještě zhorší stávající tristní situaci.

Článek

Na stavební povolení v Česku je třeba až 48 razítek různých úřadů. Investoři běžně čekají pět let, u velkých dopravních staveb povolovací proces přesahuje deset let. Česká republika se tak v celosvětovém měřítku řadí za 150. příčku, po bok zemí jako Čad nebo Niger.

Tristní situaci má vyřešit nový stavební zákon. Vláda jej projedná na svém pondělním zasedání, považuje to za jednu ze svých priorit. Novinku připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj. Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše resort ovládá sedmým rokem, až nyní přichystalo konkrétní nápravu.

Klíčový zákon má ale řadu kritiků z řad odborníků i politické opozice. Sešlo se proti němu více než sedm tisíc připomínek.

Stáhněte ten zákon, vyzvala opozice

Opozice v pondělí dopoledne vyzvala premiéra Andreje Babiše (ANO), aby stáhl stavební zákon z dnešního jednání vlády. Považuje ho za nepřipravený a nekoncepční, řízení podle ní neurychlí. Vláda by měla zákon vrátit do mezirezortního připomínkového řízení.

„Každý zákon, se kterým přicházíme, má mít jednoduchou ambici. Lidem v této zemi pomoci a přinést jim něco zásadně pozitivního pro jejich život. To, s čím vláda přichází, je pravý opak. Města a obce by měla přijít o řadu svých kompetencí a o ten komfort, který je v těch termínech, ale že mají úřad dostatečně blízko. Vláda jde opačným směrem,“ uvedl předseda STAN Vít Rakušan. Podle něj vytváří obrovský úřad, přichází se spoustou nových úředníků, se systémem, kterému občané nebudou jednoduše rozumět.

Zdroj: ČTK

Přípravu provázel slogan „jeden úřad - jedno razítko - jedno řízení“. Šéfka resortu za ním i po mnoha kompromisech stojí. Tvrdí, že povolování i složitějších staveb vyjde maximálně na rok. „Jen v některých odůvodněných případech budou razítka dvě. A to u památek nebo v ochranných pásmech, třeba v národních parcích. To jsou natolik výsostné zájmy státu a omezené množství projektů, že jsme to považovali za správné a legitimní,“ řekla dříve ministryně pro Seznam Zprávy.

Novinka ma zavést jediný druh stavebního řízení a také významně zrychlit povolovací proces. Třeba digitalizací. Nově vznikne Nejvyšší stavební úřad a 14 krajských stavebních úřadů. Po tlaku Svazu měst a obcí ale vláda hodlá zachovat menší stavební úřady na radnicích.

Zákon posvětila Legislativní rada vlády, přestože je předkládán se 360 rozpory. Sama rada uznala, že došlo k porušení legislativních pravidel vlády. „Na základě výsledků připomínkového řízení došlo k podstatné změně obsahu návrhu zákona a návrh tak měl být znovu rozeslán do připomínkového řízení,“ stojí v její zprávě.

Podle odpůrců se povolování staveb ještě o něco víc znepřehlední. Obávají se také, že úřady budou opomíjet zájmy ekologů, památkářů nebo hasičů. „Začlenění dotčených orgánů do stavebních úřadů fakticky znamená rezignaci na odbornou nezávislost při posuzování vlivů stavby na životní prostředí. Navíc nejde o sloučení úřadů, ale o jejich rozdělení, takže místo zjednodušení tu budeme mít dvojkolejnost a nepřehlednost,“ podivil se expert na správní právo Petr Svoboda.

Ministryně oponovala, že lidé na obecních stavebních úřadech budou posuzovat pouze jednodušší stavby, jako rodinné domy či garáže. „S tím mají bohaté zkušenosti. Složitější dopravní či energetické projekty už půjdou na státní stavební správu,“ upřesnila.

Odborníci nejdřív vládě vyčetli, že zákon „ušila na míru“ stavebníkům podle přání Hospodářské komory. Právě ta na jaře od něj paradoxně také dala ruce pryč. „Pokud začne platit v podobě, v jaké odešel do rady, je velká otázka, jestli to současnou situaci ještě nezhorší. Určitě se povolovací proces nezrychlí,“ řekl advokát Pavel Černý. Jeho zaměstnavatel, kancelář Frank Bold Advokáti, se na původní verzi zákona podílel.

Zákon má začít platit v příštím roce, účinnost bude nabíhat postupně až do roku 2023.

Asociace neziskových organizací Zelený kruh tvrdí, že s jeho zavedením bude rozhodování úřadů méně předvídatelné, méně transparentní a odborně oslabené. Obce a města podle ní ztratí významnou část vlivu na to, co se na jejich územích bude stavět. Navrhované znění zákona považuje za nepřijatelné. „O kácení stromů nebo vyjmutí půdy ze zemědělského fondu nově rozhodne jen úředník na stavebním úřadě. V době, kdy potřebujeme posílit ochranu půdy, lépe hospodařit s vodou a přednostně využívat brownfieldy ve městech, přichází ministerstvo s návrhem, který situaci neřeší, ale naopak zhoršuje,“ uvedl ředitel Zeleného kruhu Daniel Vondrouš.

Kumulace rozhodovacích pravomocí podle něj zvyšuje riziko korupce.

Nad množstvím připomínek se podivil i místopředseda opoziční ODS Martin Kupka. Ve sněmovní komisi se přitom na přípravě podílí. „Množství připomínek ukazuje, že se ministerstvo a vláda vydaly směrem, který vzbuzuje vážné otázky,“ uvedl Kupka.

Babišův kabinet má v pondělí také řešit například novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, novelu občanského zákoníku nebo novou úpravu zákonů týkajících se kapitálového trhu.

Projedná i národní akční plán prevence sebevražd 2020-2030 nebo protidrogovou politiku na následující rok.

Reklama

Doporučované