Hlavní obsah

Vláda chce hromadné žaloby. Klientům Bohemia Energy zatím nepomohou

Foto: Profimedia.cz

Bohemia Energy zastavila dodávky elektřiny a plynu, pro řadu klientů se cena energií mnohonásobně zvedla. Vláda vymýšlí, jak to řešit.

Reklama

I kdyby zákon o hromadných žalobách prošel parlamentem ještě do Vánoc, potrvá dlouhé měsíce, než nabyde účinnosti. Lidé, kteří chtějí napadnout u soudu firmu Bohemia Energy, by se tak měli spoléhat na individuální žaloby.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vláda premiéra Andreje Babiše chystá neobvyklý krok. Za normálních okolností by po volbách přenechala schvalování nových zákonů až na nový kabinet. Nyní však jako dosluhující vláda chce ještě tento pátek projednat důležitou předlohu, která má umožnit spotřebitelům podávat hromadné žaloby. V českém právu, kde takový nástroj zatím chybí, by šlo o poměrně přelomovou záležitost.

Předseda vlády Babiš oznámil projednání zákona tak, že jde o reakci na kauzu skupiny Bohemia Energy. Poté, co firmy z této skupiny v říjnu zastavily klientům dodávky energie, musely stovky tisíc domácností začít platit mnohem více za odběr elektřiny a plynu u jiných dodavatelů.

Podle některých právníků Bohemia Energy svým krokem porušila smlouvy, a její klienti by tak od ní mohli vysoudit odškodnění.

I když Babiš líčí schválení zákona jako pomoc klientům Bohemia Energy, ti ve skutečnosti nebudou moci hromadnou žalobu v dohledné době využít. Než bude nový instrument k dispozici, potrvá s největší pravděpodobností ještě aspoň rok.

Dá se sice očekávat, že návrh zákona o hromadném řízení vláda v pátek schválí – stačí totiž udělat drobné změny ve stejné předloze, kterou už Babišův kabinet jednou schválil v únoru 2020. Dosluhující vláda však nemá žádnou záruku, že její verze zákona automaticky projde také v parlamentu. V Poslanecké sněmovně i v Senátu má nyní většinu dosavadní opozice.

Poslanec za hnutí ANO Patrik Nacher, který patří mezi nejaktivnější podporovatele zákona, doufá, že by nová Sněmovna mohla návrh zákona akceptovat. „Předpokládám, že případ Bohemia Energy přesvědčí dosavadní skeptiky,“ řekl Seznam Zprávám Nacher.

V koalicích Spolu a Starostů s Piráty má uzákonění hromadné žaloby obecně podporu, se schvalováním zákona vzešlého ještě z Babišovy vlády však může nastat problém. Například u ODS, která by měla obsadit post ministra spravedlnosti.

„Obecně budu doporučovat, ať naše vláda stáhne návrhy tohoto dosluhujícího subjektu a případně předloží znovu své vlastní,“ řekl Seznam Zprávám místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda, který se v předchozím volebním období zapojoval do diskuse o nastavení hromadné žaloby.

Především ale zákon o hromadném řízení vyžaduje delší čas na „zaběhnutí“. U takových zákonů se nechává delší doba mezi schválením a vstupem v účinnost, aby se na ně justice důkladně připravila. Poslední verze návrhu, kterou vláda předložila do Sněmovny loni v březnu, počítala s účinností od ledna 2022. S delší lhůtou by se mělo počítat i nyní.

„Toto meziobdobí je určené k tomu, aby se adresáti zákona – zejména soudy – seznámili s jeho obsahem a připravili se na něj. U tak zásadní věci jako hromadné žaloby by mělo být alespoň rok,“ řekla Kateřina Šveřepová, partnerka advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný, která se zaměřuje na téma hromadných žalob.

Nejpozději by se měly hromadné žaloby začít používat v červnu 2023, což je termín, který předepisuje loni přijatá směrnice EU o zástupných žalobách na ochranu kolektivních zájmů spotřebitelů.

Podle odborníků by proto bývalí klienti Bohemia Energy měli prozatím využít stávající možnosti. Hromadné žaloby se sice podávat nedají, jednotliví žalující se ale mohou koordinovat a soud může rozhodnout, že jejich podněty projedná společně.

„V tuto chvíli je to rychlejší postup než čekat na zákon o hromadném řízení. I kdyby byl zákon rychle schválen v parlamentu, soudy si na něj budou dlouho zvykat,“ dodala advokátka Šveřepová.

Klienti Bohemia Energy mohou využít například nabídky společnosti LitFin, která se zabývá právním zastupováním. Firma lidi vyzývá, aby se u ní zaregistrovali. V budoucnu mají se společností uzavřít smlouvu a dát firmě plnou moc k zastupování u soudu.

Návrh zákona o hromadném řízení se začal připravovat ještě za ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, jenž byl ve funkci do roku 2018. Od té doby se podoba navrhovaného zákona v mnohém změnila. Na rozdíl od původní verze se hromadné žaloby mají týkat jen spotřebitelských sporů. Lidé, kteří se chtějí do žaloby zapojit, se pro to budou muset aktivně vyslovit. Původně se počítalo s takzvaným opt-out principem, kdy by se klienti do žaloby zahrnovali automaticky a mohli by ze sporu následně vystoupit.

Reklama

Související témata:
Hromadná žaloba

Doporučované