Hlavní obsah

Vláda chce nabrat tisíce učitelů. Kde je vezme?

V Duelu diskutují ředitel pražského Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička a exministryně školství, poslankyně ČSSD Kateřina Valachová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vláda chce do školství přitáhnout 16 tisíc nových lidí. Na příští rok ohlásila největší nábor státních zaměstnanců v historii. Podle opozice ale není na vyhladovělém pracovním trhu síly kde brát. Téma pro ředitele pražského Gymnázia Jana Keplera Jiřího Růžičku, senátora za STAN a TOP 09, a pro exministryni školství, poslankyni ČSSD Kateřinu Valachovou, kteří diskutovali v Duelu.

Článek

Největší plánovaný růst počtu zaměstnanců do jednoho resortu v novodobé české historii by znamenal šestnáct tisíc nových míst ve školství. Navýšení počtu pedagogů skoro o desetinu má stát přijít na pět miliard ročně. Počítá s tím první návrh státního rozpočtu na příští rok, který tento týden projednala vláda.

Ministr školství v demisi Robert Plaga si od personálního posílení slibuje zkvalitnění výuky v mateřských, základních i na středních školách. Na předměty, které je třeba procvičovat, jako jsou matematika či jazyky, se budou moct dělit do menších skupin.

Nové lidi potřebují školy podle ministerstva i kvůli zabezpečení inkluzivního vzdělávání. I kvůli tomu, že do škol nastoupí populačně silnější ročníky.

Opozice má nápad na obří nábor za nesystémový. A kvůli napjaté situaci na pracovním trhu také za nereálný. Upozorňuje, že nárůst počtu pedagogů bez dalších reforem kvalitu výuky nezlepší.

Čím přesně chce kabinet nové síly do školství přilákat, nesdělil. Atraktivitu povolání hodlá ale zvyšovat zejména finančně. Loni v listopadu zvýšil kabinet Andreje Babiše učitelům o 15 procent tarifní část mezd. Další zvýšení, též o 15 procent, mělo přijít už letos v září. Jestli se na něj v rozpočtu najdou peníze, stále není jisté. Průměrná hrubá mzda učitelů byla loni 31 600 korun.

Reklama

Doporučované