Hlavní obsah

Vláda chce nulovou DPH u elektřiny. Ceny má ohlídat ERÚ

Foto: vláda.cz

Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO) představili plán kompenzací na energie.

Reklama

Statisíce lidí od firmy Bohemia Energy budou potřebovat nové dodavatele. Ti jim však nabídnou ceny energií mnohonásobně vyšší. Vláda proto navrhuje systém kompenzací cen elektřiny pro domácnosti.

Článek

Dodavatel energií Bohemia Energy ukončil ve středu činnost, což se dotkne stovek tisíc odběratelů. Bez elektřiny a plynu však nezůstanou, dodávky jim obstará dodavatel poslední instance – pro elektřinu ČEZ, E.ON a PRE a pro plyn Innogy, E.ON a Pražská plynárenská.

Protože ale ceny elektřiny pro odběratele rostou v řádech desítek procent, vláda připravuje kompenzace, aby zdražování na domácnosti dopadlo co nejméně. Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) představili plány, jak lidem ulevit.

Resort průmyslu a obchodu připravoval v posledních dnech podporu, která není bezprostředně spjata s Bohemia Energy a reaguje na situaci na trhu s energiemi. „Máme tady možnost snížení DPH z 21 procent na nulu. Chci, aby vláda projednala zákon, poslala ho do Sněmovny a aby ho nová koalice odsouhlasila. Máme možnost de facto lidem přispět tak, aby ten nárůst nepocítili,“ tvrdí Babiš.

Snížení DPH na nulu však zřejmě bude v kolizi s pravidly Evropské unie. Ta umožňuje přesunout energie do snížené sazby, v Česku by se tedy k ceně přičítalo deset procent. Přesun do snížené sazby Brusel jako jeden z kroků proti současným cenám připouští, nicméně spíše na několik měsíců – například do jara. Ceny energií budou řešit lídři EU na summitu příští týden.

Kromě snížení DPH chce Havlíček odpustit i poplatky za obnovitelné zdroje energie. „Nakonec to bude pro všechny domácnosti, aby to bylo spravedlivé. Bude to do částky 495 korun za megawatthodinu, nicméně bude to pouze do průměrné spotřeby domácnosti. Když to přepočteme na finance, půjde o necelých 1 500 korun za rok na domácnost,“ uvedl Havlíček.

Kompenzace měla být původně pouze pro nízkopříjmové domácnosti. Nyní návrh počítá s 4,3 miliony domácnostmi.

Na rekordní nárůst velkoobchodních cen však reaguje většina dodavatelů včetně ČEZu a PRE. Pro nové zákazníky navýšili ceny elektřiny o 50 procent a více, což se dotkne i zákazníků, kteří odcházejí od Bohemia Energy a dalších.

Vláda však vyzvala Energetický regulační úřad, aby nové ceny ohlídal. „Chtěl bych vyzvat ERÚ, aby zastropoval ceny pro tyto dodavatele, aby zabránil, aby toho dodavatelé zneužívali,“ uvedl Babiš.

„Padla výzva na to, aby se ERÚ domluvil se všemi dodavateli poslední instance, aby dodávali energií v jednotných cenách, aby to bylo spravedlivé a aby to bylo únosné pro zákazníky,“ dodal Havlíček. Zároveň apeloval na zákazníky, aby k jiným dodavatelům nepřestupovali hekticky a na dodavatele, aby situace nezneužívali. Nelze však vyloučit, že k tomu nedojde.

„Zdražují téměř všichni dodavatelé a ani dodavatelé poslední instance nemohou nastavit ceny pod úrovní, za kterou energie sami nakupují. Přesto jsem už vyzval jejich vedoucí představitele, aby nabídli lidem ceny skutečně odpovídající situaci a nikoliv vyšší,“ popsal v tiskové zprávě předseda rady ERÚ Stanislav Trávníček.

Podle společností, které již na zdražení ceníků přistoupily, reflektují nové ceny situaci na trhu. „Energetický regulační úřad bude jejich výpočet pečlivě kontrolovat, zda odpovídá zákonu a zahrnuje pouze oprávněné náklady,“ ubezpečuje odběratele Trávníček.

Návrh kompenzací, které vláda zatím představila, se týká jen elektřiny. „Ještě není jasné, jak to bude u plynu, ale také máme nějakou představu,“ sdělil Havlíček.

Zdražováním energií se zabývá i Hospodářská komora. Kvůli situaci na trhu s elektřinou a plynem vládě doporučuje zřízení krizového štábu. Ten by měl nalézt řešení proti cenovým výkyvům a ochránit před nimi odběratele.

„Česká republika nemá čas spoléhat na nalezení obecného řešení v rámci Evropy, a proto vyzývám k okamžité spolupráci v rámci národního krizového štábu, který by měl být neprodleně ustaven,“ řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Skupina Bohemia Energy se zhruba 900 tisíci odběrnými místy se rozhodla ukončit podnikatelskou činnost a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům společností, kteří pod ni spadají – Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Podle Babiše ERÚ řešil případ Bohemia Energy pokutami.

Reklama

Doporučované