Hlavní obsah

Vláda chtěla povolit prodej piva do PET lahví, chybou ale zakázala točené

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Vláda chtěla umožnit lidem, aby si mohli z hospody odnést v PET lahvi pivo domů. Kvůli tiskové chybě se ale situace ještě více zkomplikovala.

Článek

Hospody nebo restaurace od středy neměly podávat zákazníkům točené pivo nebo limonádu. Důvodem byla úprava paragrafu, kterou schválila vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). Ta původně chtěla, aby si lidé mohli z hospody odnést pivo v PET láhvi nebo ve džbánku.

Jenže když o problému napsala média, tak ministerstvo zdravotnictví přiznalo, že došlo k tiskové chybě. A později toto usnesení bylo na webu Úřadu vlády upraveno. Jenže chybná verze se však již objevila ve Sbírce zákonů.

„Při publikaci vládního usnesení došlo k tiskové chybě, která již byla opravena. Vláda schválila jeho správnou verzi, která samozřejmě konzumaci nápojů v restauracích nezakazuje,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Což potvrdil také ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za hnutí ANO). Uvedl, že schválili jen to, že je možné si PET lahve odnést.

Několik hodin však na webu Úřadu vlády bylo původní usnesení, v němž se psalo, že se „zakazuje prodávat rozlévané nebo na místě připravované nápoje k okamžité konzumaci“.

Podle člena Legislativní rady vlády a významného právníka Petra Bezoušky tím zakázala prodej točeného piva, vína nebo limonády v restauracích či hospodách.

„Když si dám v restauraci lahvové pivo, tak si ho mohu v restauraci otevřít a na místě ho vypít. Není to ani rozlévané, ani na místě připravované. Ale točené pivo ne,“ popsal pro Seznam Zprávy Bezouška.

Později se na webu Úřadu vlády objevilo usnesení nové. Píše se v něm, že se „zakazuje prodávat rozlévané nebo na místě připravované nápoje k okamžité konzumaci v případě prodeje z provozovny stravovacích služeb zákazníkovi mimo její vnitřní prostory (např. výdejové okénko)“.

Podle Bezoušky je i toto nařízení nesrozumitelné. „Takže si teď nemohu vzít kávu s sebou? Nevím, proč to nedokážou napsat srozumitelně,“ uvedl Bezouška.

Vláda navíc od středy rozhodla, že hospody, restaurace nebo bary musí být po 20. hodině uzavřené. Zakázal se také prodej alkoholu – například svařeného vína – na vánočních trzích a pití alkoholu na veřejnosti.

Reklama

Doporučované