Hlavní obsah

Vláda chystá na léto PCR testy zdarma. Podle laboratoří je ale nezaplatí

Foto: David Neff

Ilustrační snímek.

Reklama

Odběrová místa a laboratoře kapacitně zvládnou přechod na častější testování PCR metodou, nelíbí se jim ale plán na snížení částky hrazené pojišťovnou.

Článek

Stát poskytne v červnu lidem dva PCR a čtyři antigenní testy hrazené ze zdravotního pojištění, na prázdniny navíc vláda chystá nový režim testování. Po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Pojišťovny by přitom měly od července za testy platit méně než dosud.

„Během prázdnin připravujeme speciální režim, aby PCR testy i testy antigenní zdarma byly k dispozici cestovatelům. Ale budeme k tomu mít ještě další jednání vlády,“ řekl ministr.

Dosud jsou antigenní testy hrazeny z veřejného pojištění každé tři dny. PCR test zpracovávaný v laboratoři musí předepsat lékař nebo hygienik, jinak je dostupný pouze pro samoplátce.

Ministr už v pátek avizoval, že se sníží cena testů pro pojišťovny. PCR test by měl stát od 1. července pojišťovnu kolem 600 korun, v současné době za něj pojišťovna hradí přibližně 1200 korun. Antigenní test bude nově za 250 korun.

Nepokryje to ani náklady, tvrdí laboratoře

Přechod z antigenního na testování PCR metodou by laboratoře kapacitně zvládly, kritizují ale sníženou cenu. Vyplývá to z ankety Seznam Zpráv mezi českými nemocnicemi a laboratořemi.

„Je to minimální komplikace. Máme nastavenou spolupráci i s PCR laboratořemi, které si k nám jezdí pro vzorky, takže přestože naše odběrová místa jsou převážně antigenní, odebíráme vzorky i na PCR testy,“ popsal František Vlček, ředitel pro procesy a kvalitu holdingu AKESO, který zastřešuje mimo jiné Nemocnici Hořovice a Rehabilitační nemocnici Beroun.

Kapacitně by testování měla zvládnout i síť laboratoří Synlab.

„Odběry v rámci našich odběrových pracovišť a vyhodnocování vzorků na přímý průkaz infekce SARS-CoV-2 metodou PCR v laboratořích SYNLAB jsme prozatím vždy zvládali kapacitně bez problémů, a to i v období, kdy byla po těchto testech nejvyšší poptávka. Žádné komplikace tak v tomto ohledu nepředpokládáme,“ uvedla ředitelka společnosti Synlab Czech a Synlab Slovakia Kateřina Bílly Danyšová.

Podobný názor zaznívá i z fakultních či krajských nemocnic.

„Dokážeme si představit, že bychom byli schopni kapacitu oproti aktuálnímu výkonu navýšit. Druhá věc je, jestli to dává smysl, a třetí kdo to všechno bude platit. Čistě technicky, naše odběrové místo i laboratoř by se s tím nějakým způsobem velmi pravděpodobně popasovaly,“ říká Václav Říčař, mluvčí krajské nemocnice Liberec.

I některé laboratoře ale kritizují snížení státem hrazené částky za provedení PCR testu. Sníženou úhradu kolem 600 korun místo dosavadních 1200 korun označují za nezajímavou, nebo dokonce pod hranicí nákladů.

„Jakožto laboratorní síť chceme mít naprosto přesně zpracované testy dle platných a doporučených norem,“ uvedl generální ředitel sítě laboratoří AeskuLab Kamil Doležel. „To samozřejmě obnáší mít kvalifikovaný personál na odběrovém místě, kvalitní a přesné odběrové sady, zajištěný včasný svoz do laboratoří a hlavně perfektní procesy a práci všech zodpovědných v laboratoři. Celý řetězec zpracování pak zakončuje zabezpečené odeslání výsledku klientům. To vše s sebou nese náklady, které se bohužel nesetkávají s cenou navrhovanou hlavní hygieničkou, tedy 640 korun. Náklady pro laboratorní zpracování a zajištění všech kvalitativních procesů se pohybují kolem 1 000 korun a více,“ dodal.

Jako příliš nízkou hodnotí novou cenu PCR testů také síť zdravotnických zařízení skupiny Privamed. „Kapacitně na to stačíme. Cena je velmi nízká a při současných nákladech na PCR diagnostické soupravy nezajímavá,“ uvedla mluvčí Privamedu Eva Milerová.

Jaké jsou vlastně náklady na vyhodnocení jednoho testu PCR metodou? Významnou roli hraje nákup samotných testů a práce laborantů. Čím víc testů laboratoř provádí, tím víc ušetří na ochranných prostředcích a další nákladech.

Zdravotní ústav v Ostravě má s PCR diagnostikou více než dvacetileté zkušenosti. Diagnostiku SARS-CoV-2 zahájil ostravský ústav jako druhá laboratoř v republice, hned po Národní referenční laboratoři pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění, a to na začátku března 2020. Následně zajišťoval testování pro většinu moravských krajů.

„Materiálové náklady na vyšetření při provedení těmito testy se pohybují okolo 600 korun za vzorek v závislosti na použité kombinaci technologií a režimu testování. K této částce je však nutno připočíst mzdové náklady, odpisy přístrojové techniky a ostatní režijní náklady,“ popsal na podzim pro Seznam Zprávy ředitel ostravského Zdravotního ústavu Eduard Ježo.

Testování PCR metodou dlouhodobě podporují někteří členové skupiny Iniciativa Sníh, například bývalý národní koordinátor pro testování Marián Hajdúch, evoluční biolog Jaroslav Flegr nebo imunolog Zdeněk Hel.

„Antigenní testy byly řešením v počátku epidemie, řekněme v létě minulého roku, nyní by ale měl být důraz především na volnou dostupnost testu PCR. Můžu uvést osobní zkušenosti z Ameriky, kde si zajdu do lékárny, ne k doktorovi. Objednám se telefonem, za hodinu tam můžu jít a oni mi udělají buď antigenní, nebo PCR test, nebo oba dva, a to zcela zadarmo. Výsledek antigenního testu bude znám za 20 minut, PCR do 24 hodin. Takhle to má být. To je přístup, který kdybychom zavedli v září, tak nemuselo trpět tolik lidí,“ popsal letos v únoru Hel v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Rozhovor se Zdeňkem Helem si přečtěte zde:

Reklama

Doporučované