Hlavní obsah

Vláda dá peníze z povolenek na mírnění cen energií. Babiš je chce zastropovat

Ilustrační foto.

Reklama

Vláda chce využít peníze z prodeje emisních povolenek na pomoc lidem, kterým se výrazně zvýší účty za elektřinu. Návrh musí schválit Evropská komise.

Článek

Vláda ve středu schválila návrh na převedení části peněz z výnosů z prodejů emisních povolenek do státního rozpočtu. Celkově má jít asi o 17 miliard korun, které chce následně použít na zmírnění sociálních dopadů současného zvyšování cen energií. Nyní tyto peníze směřují do Modernizačního fondu. Změna by měla platit pro následující dva roky. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Návrh, který vláda schválila formou novely zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, musí nyní projednat s Evropskou komisí. Následně bude návrh řešit český Parlament.

Výnosy jsou podle Brabce vyšší, než se původně očekávalo, jeho úřad proto navrhl jejich využití na současné výkyvy cen energií. Peníze měly původně směřovat do Modernizačního fondu, který je určen na investice do modernizace energetiky ve východní Evropě. Do státního rozpočtu by v následujících dvou letech měla jít asi polovina z těchto peněz. Pro rok 2022 má podle současných odhadů jít asi o osm miliard korun, pro rok 2023 dalších devět miliard korun.

V příštím týdnu chce navíc ministerstvo životního prostředí navrhnout při jednání investičního výboru Modernizačního fondu možnost rozšířit oblasti podpory financování z Modernizačního fondu o financování podpory výroby energie z obnovitelných zdrojů.

Babiš chce zastopovat ceny energií

Vláda podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ve středu na mimořádném jednání debatovala o nastavení horního limitu cen energií. Chce prověřit, jak systém funguje v Maďarsku a Polsku. Problém s růstem cen energií vytvořila podle něj Evropská unie, když dovoluje vstup spekulativního kapitálu do emisních povolenek. Členské státy to nyní musejí řešit. Je to podle něj absurdní stav. Řekl to na tiskové konferenci po zasedání kabinetu.

Evropská rada se podle Babiše koná ve čtvrtek. Tam premiér vystoupí a chce se dotázat na „zastropování“ cen energií v dalších zemích. Babiš chce zároveň položit otázku, proč se nenaplňují scénáře Evropské unie v emisních povolenkách.

Babiš zároveň chce Evropskou radu seznámit s opatřeními, které zavádí Česko. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) ve středu podepsala snížení 21procentní sazby daně z přidané hodnoty (DPH) na nulu na listopad a prosinec. Vláda zároveň schválila novelu zákona o DPH, podle které by nulové DPH mělo platit od 1. ledna celý příští rok. Nutné je podle Babiše pohlídat, aby slevu dostali opravdu občané, nikoliv firmy.

Domácnostem s nízkou spotřebou energií by také měl být odpuštěn poplatek za obnovitelné zdroje. Na pokrytí nákladů chce vláda použití část peněz z aukcí emisních povolenek. Jejich převod schválila na dnešním jednání, jde o zhruba 17 miliard korun.

Předseda rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Stanislav Trávníček minulý týden řekl, že úřad má omezené kompetence, jak obchodní strategii prodejců elektřiny nebo plynu prověřit či regulovat. K přímé regulaci může přistoupit jen tehdy, pokud se prokážou závažné problémy na celém energetickém trhu a nefungovala by konkurence. Takový zásah by ERÚ musel provést s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, schválit by ho musela Evropská komise.

U ceny elektřiny pro domácnosti tvoří přibližně polovinu výsledné ceny regulovaná část stanovována ERÚ, u plynu je to necelá třetina. V regulované části ceny jsou zahrnuty především poplatek za přenos a distribuci, u elektřiny také příspěvek na obnovitelné zdroje energie. Zbylou část ceny určují sami dodavatelé. Energetický regulační úřad svoji část ceny na další rok pravidelně oznamuje na konci listopadu.

Reklama

Doporučované