Hlavní obsah

Vláda dá přes půl miliardy BMW na technologické centrum u Sokolova

BMW dostane od vlády více jak půl miliardy na technologické centrum u Sokolova.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Německá automobilka BMW získá investiční pobídku, největší část ve formě slevy na dani.

Článek

Babišova vláda schválila na úterním zasedání uvítací dárek pro automobilku BMW. Odpustí jí budoucí daně ve výši 201,8 milionu korun, zadotuje pořízení majetku za 255 milionů korun a další peníze půjdou na tvorbu nových pracovních míst (25 milionů) a školení zaměstnanců (46,9).

Investiční pobídka činí celkem 528 milionů korun a vláda se k ní zavázala už v dubnovém memorandu s BMW.

BMW plánuje během sedmi let investovat do vybudování technologického centra pro vývoj vozidel a asistenčních systémů 2,55 miliardy korun.

Příjemcem investiční pobídky bude nově založená dceřiná společnost, která v Sokolově vybuduje technologické centrum se zaměřením na vývoj vozidel a asistenčních systémů řidiče. Skupina BMW již vyvíjí metody vysoce automatizovaného, resp. autonomního řízení vozidel v centrech v Mnichově a ve francouzském Miramas.

Investice má vytvořit minimálně 250 nových pracovních míst v okrese Sokolov. BMW v červnu uvedlo, že chce nejpozději do konce roku 2019 získat stavební povolení. Nové zkušební centrum se bude rozkládat na ploše přibližně 500 hektarů severně od Sokolova. Centrum má zahájit provoz do konce roku 2022.

Lokalita pro projekt se využívala jako výsypka při těžbě hnědého uhlí a po ukončení těžby začala společnost Sokolovská uhelná s rekultivací. Karlovarský kraj už slíbil, že vybuduje napojení silnic a zázemí pro vývojové centrum. Podle odhadů to bude stát 40 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované