Hlavní obsah

Vláda dala miliardu na lázně. Na základě průzkumu, který nemůže najít

Reportáž z pořadu Detail: Jak se ministerstvo rozhodovalo podle průzkumu, který nemá.Video: Zuzana Panchártková, Televize Seznam

 

Reklama

Čtyři tisíce pro každého! Stát rozdává vouchery na lázně už několik týdnů. Původně chtěl ale podpořit tuzemský cestovní ruch kompletně. Pak otočil a vybral jen lázně –⁠ na základě průzkumu, který teď nemůže najít.

Článek

Podpořme dovolené v Česku, tvrdila na začátku června vláda. Cíl byl jasný: podpořit tuzemský cestovní ruch. Jenže ze dne na den bylo všechno jinak. Resort ministryně Kláry Dostálové se rozhodl jednou miliardou pomoci jen lázním. Prý si na to udělal průzkum.

„Udělali jsme si dokonce takový průzkum. Musím říci, že do zahraničí chce vyjet asi 15 procent Čechů. To znamená, většina lidí chce zůstat doma. Dokonce tady mám, že relaxační dovolenou, péči o fyzickou a duševní kondici chce 46,1 procenta,“ konstatovala ministryně pro místní rozvoj Dostálová na tiskové konferenci po jednání vlády 8. června.

Tato data ale v žádném průzkumu nejsou. Nebo ho ministerstvo pro místní rozvoj ve svých archivech najít zatím nedokázalo. Reportéři pořadu Detail Televize Seznam o něj žádali opakovaně. Bez výsledku.

Navíc je tu ještě jedna nesrovnalost: tvrzení ministerstva neodpovídala tomu, co říkají cestovní kanceláře.

Plno podle nich bylo na mnoha místech ihned po opadnutí koronakrize. Potvrzuje to i Vilma Příbramská, která zastupuje cestovní portál nabízející právě lázeňské pobyty Lázně Travel.

„Lázně si to z velké části obsadily samy. Ten trh a ta nemožnost vycestovat třeba za hranice nebo určité obavy zejména u těch seniorů (…) opravdu v průběhu toho května a června ty lázně významně doobsadily až do konce října a byly jen regionálně nějaké obtíže ještě tam, kde chyběla zahraniční klientela,“ popisuje.

Chaos a nejasnosti

Připravit plán na restart cestovního ruchu trvalo ministerstvu pro místní rozvoj téměř tři měsíce. Spuštění systému se přesto neobešlo bez problémů. Kvůli nejasné metodice tak neměli třeba v poděbradských lázních jasno, kdo přesně má na poukázky nárok nebo jaká data mají o svých klientech sbírat.

Přesto vládní podporu většina lázní vítá. „Ten nápor je enormní. Obchodní a ubytovací zařízení jsou poměrně zahlcena žádostmi. Nicméně snažíme se to všechno zpracovávat, prosíme klienty o shovívavost s časem odpovědi, protože těch zájmů jsou stovky a stovky,“ říká zdráhavě Petr Valenta, generální ředitel z Lázní Poděbrady.

Náměstek pro řízení sekce regionálního rozvoje ministerstva pro místní rozvoj David Koppitz odmítá, že by lázně neměly podporu nebo že by nevěděly, jak se systém voucherů bude chovat v praxi.

„Komunikace s lázněmi probíhá velmi intenzivně. Už 26. června, tedy pět dní před faktickým spuštěním projektu, lázně obdržely poměrně detailní informace. My jsme je zároveň poprosili o takzvanou předregistraci, aby nám sdělili, jestli mají zájem o vstup do systému voucherů,“ dodává Koppitz.

Kvůli omezeným kapacitám ale už drtivá většina lázeňských resortů klienty s vouchery odmítá.

Buď mají plnou ubytovací kapacitu, nebo vyčerpaly kvóty, které pro státní podporu soukromých firem stanovila Evropská komise. V některých lázních ale ještě plno nemají a asi ani mít nebudou.

Například v Mariánských Lázních tvoří každé léto podstatnou část návštěvníků cizinci. Letos díky voucherům tvoří klientelu zejména Češi. Kapacity ale ani tak zdaleka naplněny nejsou.

„Máme zhruba 70% podíl zahraniční klientely a myslím si, že domácí klientela to plně nenahradí. Lázeňské vouchery ještě přijímáme,“ vysvětluje generální ředitel Léčebných lázní v Mariánských Lázních Karel Kalivoda.

Komplikace pro cestovky

Kromě toho situace přináší problémy i cestovním agenturám, které lázeňské pobyty zprostředkovávají. Na začátku nebylo jasné ani to, jestli mohou vouchery svým klientům vůbec poskytovat. „Když jsme klienty informovali, že voucher zatím není možné využít, tak své pobyty samozřejmě stornovali,“ stěžuje si na nedostatek informací od ministerstva Příbramská.

Ministerstvo pro místní rozvoj ale prohlásilo, že do obchodních vztahů mezi cestovními kancelářemi a lázněmi nemůže zasahovat. „Projekt COVID – Lázně nevylučuje možnost uplatnění voucherů klienty prostřednictvím nebo ve spolupráci s CK/CA,“ uvedlo ministerstvo.

Cestovní agentury nechápou, proč se program tak zkomplikoval. „Na počátku spuštění systému jsme se zabývali tím, že systém kompenzace poukazů bude jednoduchý. Klient objedná, zaplatí, vyčerpá a následně mu to bude refundovat jeho zdravotní pojišťovna,“ popisuje jednatel z Centra lázeňských pobytů Roman Šebek.

Takové řešení by podle něj bylo jednoduché. „Kdyby to takhle bylo, nenastal by jediný problém. Lázně by všechno zvládly, cestovky by všechno zvládly. Při spuštění se ale zjistilo, že je nový systém proplácení, a to byl konec,“ dodává Šebek.

Podle ministerstva pro místní rozvoj si lidé stáhli asi 95 tisíc voucherů z celkových 250 tisíc. Pokud by se vyčleněná miliarda korun nevyčerpala, program by bylo možné prodloužit i do příštího roku. Více v úvodní reportáži.

Pořad Detail vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:25. Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované