Hlavní obsah
Online

Za dva týdny mohou přijít další opatření, připustil ministr Vojtěch

Podívejte se, co Televizi Seznam řekl ministr Adam Vojtěch.Video: Televize Seznam

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Vláda dnes schválila, že zaměstnavatelé budou od pondělí jednou týdně testovat neočkované pracovníky, ti se testu musejí podrobit. Opatření se týká také živnostníků. Nebude se vztahovat na očkované nad 60 let, jak o tom vláda uvažovala.

- Úřady by měly kvůli epidemii covidu-19 co nejvíce využívat práci z domova.

- Vláda dnes schválila pravidelné plošné testování v základních a středních školách. Konat se bude každé pondělí. Mělo by pokračovat do konce února.

- Vláda schválila návrhy na zavedení krizového ošetřovného ve výši 80 procent základu výdělku a také příspěvek až 370 korun za den k náhradě mzdy či platu pro lidi v karanténě.

- Ve čtvrtek laboratoře v Česku odhalily 13 374 případů koronaviru. Detaily ZDE.

Dnes přijatá opatření:

Včera přijatá opatření:

  • Do kadeřnictví či saun budou smět od pondělí jen očkovaní nebo lidé po covidu

    Služeb typu kadeřnictví, manikúra, tetování a dále saun, wellness nebo solárií nebudou moci od pondělí využít až na výjimky lidé neočkovaní proti koronaviru. Přístupné zůstanou pouze očkovaným a lidem, kteří v posledních 180 dnech prodělali nemoc covid-19. Nařízení se nevztahuje na děti do 12 let, děti a mladí do 18 let či rozočkovaní se budou smět prokázat PCR, od jehož odběru neuplynulo více než 72 hodin. Vyplývá to z nového mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví.

  • Asociace: Kvůli uzávěře Rakouska do země nevyrazí asi 3500 českých lyžařů

    Kvůli plošné koronavirové uzávěře Rakouska do něj nebude podle Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK) moci vyjet zhruba 3500 českých lyžařů. Cestovní kanceláře (CK) nabízejí změnu termínu nebo destinace. Adventních trhů a rušení zájezdů na ně se uzávěra většinou nedotkne, lidé v tomto případě s nákupem zatím vyčkávali, řekl výkonný ředitel ACK Michal Veber.

    CK od svých rakouských partnerů podle Vebera vědí, že uzávěra bude trvat spíše 20 dní. Ještě předtím než Austria.info zveřejnila informaci o nemožnosti turistických cest z ciziny, bylo jasné, že po dobu uzávěry nebudou fungovat služby, a plánované zájezdy se tak nemohou uskutečnit.

  • Michalik: Pomoc podnikatelům je kvůli schodku nutné dobře zvážit

    Pomoc podnikatelům je podle Věslava Michalika (STAN), který je nominován na ministra průmyslu a obchodu v chystané vládě, nutné dobře zvážit. Zároveň je pomoc třeba vázat na ta opatření vlády, která by konkrétní provozovny uzavřela nebo významně omezila. „Vzhledem ke schodkovému hospodaření bude jakákoliv podpora financována dalším dluhem,“ řekl dnes Michalik.

    „Vláda dlouhodobě hospodaří s enormním schodkem a uvolněná fiskální politika významně přispívá k inflaci,“ uvedl dnes Michalik. Schodek státního rozpočtu ke konci října stoupl podle Ministerstva financí na 335 miliard korun ze zářijových 326,3 miliardy korun. Je to nejhorší říjnový výsledek od vzniku České republiky.

    Resort průmyslu podle ministra Havlíčka navrhuje kompenzace od poklesu obratu o 50 procent v konkrétním období letošního roku oproti stejné době roku 2019. Zástupci podnikatelů žádají hranici 30 procent.

  • Za dva týdny mohou přijít další opatření

  • Hrazené testy mají nově očkovaným usnadnit život

    Vláda zvyšuje nátlak na neočkované. Zároveň nabízí těm, kteří si pro první dávku přijdou, výhodnější podmínky pro fungování ve společnosti, než budou požívat výhody plně očkovaných.

  • Svatoanenská nemocnice v Brně kvůli covidu omezí provoz, chybí zejména sestry

    Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně kvůli covidu omezí provoz včetně ambulancí. Naplnila kapacitu intenzivních lůžek, chybí především sestry. Dnes o tom informovala mluvčí zařízení Dana Lipovská. Sestry podle mluvčí v zařízení chyběly i před covidem a nyní je to mnohem horší. Část je v očkovacích centrech, část na testování. V nemocnici od čtvrtka pomáhá osm vojáků, ale nemocnice jich potřebuje víc. Od pondělí tam nastoupí hasiči.

    „Bohužel musím konstatovat, že situace ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně není dobrá. Během dneška jsme naplnili kapacitu intenzivních lůžek, chybí nám především sestry. Všeobecné, praktické a kvůli zvyšujícímu se počtu pacientů ve vážném stavu také sestry specialistky pro intenzivní péči,“ uvedla mluvčí.

  • Vojtěch: Tento graf vás přesvědčí

  • Aplikace Tečka se upraví, aby ukázala i kontraindikaci k očkování

    Mobilní aplikace Tečka pro covidové certifikáty bude upravena, aby jí bylo možné prokázat kontraindikaci k očkování proti covidu-19. Do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN), kde se evidují i data o testech či očkování, ji musí zanést lékař. Po jednání vlády to řekl Vojtěch. Kdy k úpravám dojde, ministr neupřesnil, od pondělí 22. listopadu se ale neočkovaní lidé nemohou prokázat negativním testem.

    „Kontraindikace musí být zanesené do Informačního systému infekčních nemocí, to je ten centrální systém, kde jsou veškteré informace o testování, očkování a podobně. A ty informace se pak propisují do Tečky,“ uvedl Vojtěch.

    Na základě kontraindikace zapsané lékařem bude bude Vojtěcha možné hradit až pět PCR testů za měsíc a prokázat se ve službách a na dalších místech, kde jsou covidové certifikáty vyžadovány. „Je to na posouzení daného ošetřujícího lékaře. Ale nebude dostatečná písemná zpráva od lékaře,“ dodal ministr.

  • Havlíček: Pokud budou programy podpory přístupnější, snížíme dotace

    Pokud se u programů podpory schválí podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) pokles obratu nižší než 50 procent a bude je moci využít více firem, získají menší dotace. Se zástupci podnikatelů panuje shoda na obnovení programů COVID 2021, COVID Nepokryté náklady a kompenzačního bonusu pro živnostníky. Vstupní podmínky si chce Havlíček o víkendu ještě vyjasnit s Ministerstvem financí, v pondělí by se případně ještě jednou setkal s profesními svazy a v podvečer chce konečný návrh předložit vládě. Havlíček to dnes řekl na tiskové konferenci po mimořádném jednání kabinetu.

    Ministerstvo průmyslu a obchodu podle Havlíčka navrhuje, aby kritériem pro čerpání z dotačních titulů byl jako dříve pokles obratu o 50 procent za určité období letošního roku v porovnání se stejnou dobou roku 2019. Podnikatelé podle něj žádají hranici pro vstup 30 procent. V takovém případě podle Havlíčka nebude ale podpora tak vysoká.

    V COVID 2021 měli podnikatelé nárok na příspěvek 500 korun na zaměstnance a den omezení, u COVID Nepokryté náklady získali pomoc až na 60 procent nepokrytých nákladů. S pomocí v takové výši nemohou podnikatelé podle Havlíčka počítat, pokud budou moci podporu získat při poklesu tržeb o 30 procent. O jakou část by byly dotace nižší, neuvedl.

  • Podívejte se na záznam tiskové konference po dnešní vládě

    Tisková konference vlády, která přijala další covidová opatření.Video: ČTK

  • Už toho máme dost! Zdravotní sestry požádaly veřejnost o pomoc

    Hlavní sestry nemocnic Krajské zdravotní v Ústeckém kraji požádaly v otevřeném dopise veřejnost o pomoc v boji s pandemií. V dopise vyzvaly k očkování proti covidu.

    „Prosím, pomozte nám zdravotníkům. Již rok a půl žijeme v neustálém stresu a napětí. Mnoho z vás bylo doma, uklidili jste si byty a domy, měli čas na rodinu a na děti. My byli v práci. Pracovali jste z domova, my běhali okolo lůžek nemocných. Učili jste se s dětmi, naše děti čekaly, až se večer vrátíme domů,“ uvedly v dopise.

    Sestry popisují průběh pandemie v nemocnicích, zkušenosti s péčí o nemohoucí pacienty, obavy z vidiny Vánoc prožitých kvůli pandemii v práci. „Už toho máme dost. Jsme profesionálové, zkušení zdravotníci, ale nejsme řeholníci, máme také svoje životy. A do těch nepatří 25 dvanáctihodinových směn v měsíci,“ uvedly v dopise.

  • Babiš srovnal ČR s proočkovaným Irskem, má mnohem méně hospitalizací

    Účinnost očkování proti covidu-19 podle premiéra Andreje Babiše (ANO) dokládá srovnání s Irskem. Při stejném počtu případů má násobně méně lidí v nemocnicích, protože očkovaných alespoň jednou dávkou je tam 94 procent dospělých. V ČR je to o 23 procent méně, řekl dnes na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády. Alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 dostalo podle aktuálních dat 71,1 procenta dospělých, což je asi 60,5 procenta populace. Denně se nechává nově očkovat přes 14 000 lidí, od začátku listopadu více než 239 000.

    Podle grafů, které premiér na tiskové konferenci ukazoval, mělo Irsko k 16. listopadu zhruba 800 případů za 14 dní na 100 000 obyvatel a ČR více než 1 000 případů za stejné období na 100 000 obyvatel. Aktuálně hospitalizovaných mělo Česko podle Babišova grafu k 7. listopadu téměř 3 000 a Irsko méně než 500. K dnešnímu dni je v ČR 4 750 hospitalizovaných.

    „Vývoj počtu hospitalizovaných – Irsko jde dolů a Česká republika je nahoře. O to prosím vás jde. Už to konečně pochopte, že očkování je proto, abychom zabránili přehlcení nemocnic, abychom zabránili, aby lidi zemřeli,“ řekl v emotivním projevu Babiš. „Tohle snad pochopí už každý, že očkování je tady proto, abychom ochránili životy našich spoluobčanů. Abychom neměli zahlcené nemocnice, aby nemocnice mohly operovat, aby byla prevence na rakovinu,“ dodal.

  • Německo, Dánsko, Lichtenštejnsko i Island budou v tmavě červené kategorii

    Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy, který bude účinný od pondělí 22. listopadu. Německo, Dánsko, Lichtenštejnsko, Island a Andorra budou nově v tmavě červené kategorii. Do červené kategorie se přesune Rumunsko, Kanárské ostrovy a Madeira. Oranžová kategorie se rozroste o Španělsko.

    Foto: Ministerstvo zdravotnictví

    Mapa zemí podle rizika nákazy.

  • Primátor: Za 18 dní bychom naočkovali klidně všechny zbývající Pražany první dávkou

  • Už to konečně pochopte, apeloval Babiš

  • V Praze dostanou lidé s covidem REGN-CoV2 na jedenácti místech

    Pacienti, u nichž je riziko vážného průběhu onemocnění covid-19, mohou dostat léčivý přípravek REGN-CoV2 hned v 11 aplikačních centrech na území metropole. Praha to dnes oznámila, aby nedocházelo k přetížení pouze několika míst, zatímco jinde by zůstávaly volné kapacity. Rovnoměrné rozložení následně zajistí i rychlejší podávání této látky potřebným, což může mít na vývoj onemocnění zásadní vliv.

    Přípravek REGN-CoV2 je v hlavním městě aktuálně k dispozici všem rizikovým pacientům ve Fakultní nemocnici Bulovka, Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, Fakultní nemocnici v Motole, Fakultní Thomayerově nemocnici, Nemocnici Na Homolce, v IKEM, Nemocnici Na Františku, v Revmatologickém ústavu, Všeobecné fakultní nemocnici, Ústřední vojenské nemocnici a v Ústavu hematologie a krevní transfuze.

  • Hejtman Suchánek: Vláda v době sílící epidemie omezila komunikaci s kraji

    Olomoucký hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN) dnes kritizoval dosluhující vládu Andreje Babiše za to, že v době sílící epidemie nového koronaviru výrazně omezila komunikaci s krajskými samosprávami a nekoordinuje s nimi další postup. „I v této obecně kritické situaci jsme už dva týdny neměli obvyklé videokonference hejtmanů a části vlády,“ řekl dnes novinářům Suchánek.

    Hejtmanům podle Suchánka chybí od členů vlády informace, jak bude stát v boji se sílící pandemií dál pokračovat. „Chápu, že vláda je v demisi a vlastně už se cítí být někde jinde. Přes to všechno je to tomu covidu úplně jedno, jestli máme vládu v demisi. A je mu jedno, jestli starou vládu už nemáme a novou ještě nemáme. Toto prostě není parametr, který by nám příliš pomáhal,“ uvedl Suchánek.

  • Na pražské vánoční trhy jen v respirátoru, neočkovaní lidé nesmí konzumovat u stánků

    Pražský krizový štáb se dnes seznámil se čtvrtečními mimořádnými nařízeními, která se vztahují i k vánočním trhům. Lidé na trzích budou muset dodržovat rozestupy a mít nasazený respirátor, rozestupy platí také pro jednotlivé stánky. Při konzumaci na trzích v místech určených pro konzumaci bude nutné kontrolovat očkování. Pokud se bude na trzích konat kulturní akce, vztahuje se na ni regulace počtu účastníků na 1 000 osob, kterou musí zajistit organizátor. Případná další opatření budou záviset na pátečním jednání vlády. „Počkáme však na přesné znění pravidel, která schválí vláda. Již několikrát se stalo, že oznámení na tiskové konferenci bylo jiné než schválená pravidla,“ řekl náměstek primátora Petr Hlubuček.

  • Vojtěch: Ubytovat se budou moci s testem i neočkovaní lidé na služební cestě

    Neočkovaní lidé na služební cestě, cestující za lékařem nebo v jiném nezbytném případě se budou v ubytovacích službách moci i po zpřísnění opatření prokázat PCR testem. Dnes to řekl na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

    Ubytovat se v hotelech či penzionech budou moci od pondělí podle Vojtěcha dále například lidé, kteří odjíždějí za účelem péče o jiného člověka, a také ti, kteří se ubytovali v době účinnosti současných pravidel. Nutný bude ale PCR test. Tyto cesty lze podle Vojtěcha naplánovat. Na rozdíl od návštěvy v nemocnici, kde se budou lidé moci nadále prokazovat i antigenním testem.

Reklama

Hlavní zprávy