Hlavní obsah

Střet zájmů míří do europarlamentu. Zastavení dotací nehrozí, říká Dostálová

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Česko musí do středy informovat Evropskou komisi, jak zlepšilo dozor nad střetem zájmů. Ministryně Dostálová ujistila, že termín stihne. Před volbami se bude Babišův střet zájmů znovu probírat v Evropském parlamentu.

Článek

Vláda nedostala od Evropské komise požadované dva měsíce navíc, aby doložila, že s větší důsledností dbá na dodržování pravidel o střetu zájmů. Komise odmítla prodloužit lhůtu a chce odpovědět do středy.

Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové však Česko do středy odpověď pošle a ujistí v ní Brusel, že plní jeho požadavky.

„Určitě tu odpověď do 22. 9. stihneme,“ řekla Dostálová na úterní tiskové konferenci.

Podle ministryně bude odpověď „pozitivní“. Konkrétně zmínila požadavek Komise, aby ministerstvo průmyslu a obchodu zapracovalo metodický pokyn, který upřesňuje, jak mají úřady při schvalování dotací posuzovat střet zájmů u svěřenských fondů.

Tento speciální způsob správy majetku využívá i premiér Andrej Babiš. Podle auditu Evropské komise ale Babiš stále ovládá holding Agrofert, který tak z pohledu Bruselu ztratil nárok na evropské peníze na investiční projekty.

Metodický pokyn ke hlídání střetu zájmů vypracovalo právě ministerstvo pro místní rozvoj, jež plní roli tzv. Národního orgánu pro koordinaci. Ministerstvo průmyslu ale nestíhalo pokyn zapracovat, a proto chtělo více času.

Podle Dostálové podřízení ministra Karla Havlíčka už pokyn stihli implementovat, i když delší lhůtu nedostali.

Úplné zastavení dotací pro všechny české firmy, kterým Komise údajně hrozila v jednom ze svých předchozích dopisů, tak prý nehrozí.

„Skutečně reagujeme v termínech, jak Evropská komise chce, plníme všechno, na čem jsme se s Evropskou komisí domluvili,“ zdůraznila ministryně. Podle ní Česká republika odpověděla na všechno, na co měla.

Na dopis, kterým Evropská komise minulý týden odmítla prodloužit Česku lhůtu na odpověď ke střetu zájmů, v úterý upozornil server iRozhlas.cz.

„S ohledem na slyšení našeho Generálního ředitelství dne 27. září 2021 ve Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu trvám na tom, abych do 22. září obdržel vyčerpávající stav provedení (požadovaných opatření, pozn. red.),“ napsal Franck Sébert z Generálního ředitelství pro regionální politiku.

Dopis odkazuje na jednání, jež má proběhnout příští pondělí. Zmíněný výbor v ten den bude projednávat plnění evropského rozpočtu za minulý rok a probírat ho s jednotlivými šéfy ředitelství Evropské komise.

Výbor pro rozpočtovou kontrolu vede německá europoslankyně Monika Hohlmeierová, která je v monitorování Babišova střetu zájmů velmi aktivní a v minulosti se kvůli tomu dostala do ostrého střetu s českým premiérem.

Člen výboru Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Seznam Zprávám potvrdil, že na jednání 27. září se bude řešení střetu zájmů v Česku podrobně probírat. „Česká republika na to měla několik měsíců, nedá se to protahovat donekonečna,“ uvedl Zdechovský.

Podle europoslance ujišťování ministryně Dostálové nestačí k tomu, aby Česko zažehnalo hrozbu zastavení dotací. „V případě, že by Česká republika dostatečným způsobem nebyla schopná řešit střet zájmů, může komise k tomuto zcela výjimečnému kroku přistoupit,“ poznamenal Zdechovský.

Aktualizace: Zprávu jsme celkově upravili, doplnili jsme vyjádření ministryně Dostálové a informace o jednání evropského parlamentního výboru.

Reklama

Doporučované