Hlavní obsah

Vláda jedná nesmyslně, zlobí se čeští výrobci ochranných pomůcek

Foto: Seznam Zprávy

Podle českých výrobců zdravotnických prostředků vláda dává přednost výrobkům z Číny a USA.

Reklama

Nanotechnologické firmy i Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků kritizují ohlášený plán kabinetu odebírat ochranné pomůcky od americké společnosti Honeywell.

Článek

Když ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček oznámil, že stát je krátce před dohodou s americkou společností Honeywell, způsobilo to poprask na domácím trhu.

„Je to velice neseriózní,“ okomentovala vládní plán pro Seznam Zprávy Jana Vykoukalová, výkonná ředitelka Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků. Tuzemští výrobci podle ní násobně zvedají kapacity v ČR certifikovaných, tedy prověřených produktů.

Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků

Největší česká asociace ve zdravotnickém průmyslu.

Má více než sto členů.

Sdružuje výrobce zdravotnických technologií, prostředků i služeb.

Dotační programy ano, garance ne

Vláda na jednu stranu vyhlašuje dotační programy, garantovat odběry od českých firem ale nechce. Čeští výrobci, se kterými Seznam Zprávy hovořily, pokaždé dostali odmítavou odpověď. Stát by tak přitom podpořil soběstačnost českého zdravotnictví i české firmy, které se snaží vyrábět, argumentuje Jana Vykoukalová.

„Nikdo se nás ani nezeptal, jaké máme nyní kapacity, kolik jsme schopní dodávat,“ popsala. „V lednu jsme pomůcky neměli, teď už jsme ale naprosto v jiné situaci.“

Továrna Honeywellu nedaleko Olomouce by přitom měla stát do čtyř měsíců. Stát by firmě zaručil, že část vyrobených respirátorů koupí.

„Dohoda není v režimu investičních pobídek, ale částečným odebráním produkce. Tu využijeme pro české zdravotnictví, energetiku, průmysl, pro správu hmotných rezerv a ještě budeme mít důležitý exportní artikl. Staneme se tak v této oblasti plně soběstačnými a nezávislými na dovozu,“ zdůvodňoval ministr Havlíček.

Asociace nanotechnologického průmyslu ČR

Sdružuje české firmy z různých oborů, jejichž hlavním předmětem podnikání jsou nanotechnologie.

Má 24 členů.

Domácí firmy navýšily výrobu

Podle propočtů potřebuje Česko v krizi půl milionu kusů respirátorů nejvyšší třídy FFP3 týdně, za normální situace, tedy až odezní vlna epidemie, to bude 50 tisíc kusů měsíčně. Řada českých výrobců už dokoupila nové výrobní linky, navyšuje výrobu a přijímá nové zaměstnance. Do výroby firmy nainvestovaly už desítky milionů korun. A to zdaleka nejen ty nanotechnologické.

I proto je Jiří Kůs z Asociace nanotechnologického průmyslu přesvědčen, že by velkou část trhu zvládly zásobovat právě české firmy. „Jednání vlády považujeme za nesmyslné,“ říká.

Kritice za to, že upřednostňuje produkci zahraničních firem, čelila vláda už před dvěma týdny. Tehdy kvůli nákupu termokamer pro nemocnice. Ministerstvo zdravotnictví se dohodlo se švýcarskou firmou Avestech. Tento krok pak kritizoval domácí výrobce firma Workswell.

Reklama

Doporučované