Hlavní obsah

Vláda schválila jen testy ve školách, další zpřísnění může přijít příští týden

Pusťe si záznam tiskové konference ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Vláda v demisi rozhodla o dalším zpřísnění opatření proti šíření covidu-19. Jde o zavedení testování do škol. S dalšími opatřeními čeká vláda na souhlas budoucího kabinetu. Nová vláda však může být ustanovena až za mnoho týdnů.

Článek

Ministr školství Robert Plaga oznámil, že vláda v pátek ráno schválila plošné testování žáků ve školách.

Vláda v demisi tak pokračuje ve zpřísňování opatření v boji proti koronaviru. Reaguje tak na pokračující nárůst nově nakažených nad 10 tisíc denně ve všedních dnech.

Děti na základních a středních školách se plošně otestují antigenními testy ke konci listopadu. Plošné testování oznámil ministr školství v demisi Robert Plaga (za ANO) na pondělky 22. a 29. listopadu.

„Dnes jsme jednali s Anticovid týmem budoucí vládní koalice. Naším záměrem je najít konsenzus, není v tuto chvíli namístě se vzájemně kritizovat, ale být maximálně konstruktivní. Sešli jsme se podruhé, sejdeme se i příští týden a jak bude potřeba na pravidelné bázi,“ řekl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Testování ve školách podle něj probíhá zejména na žádost krajů. „Pan hejtman Kuba (jihočeský, pozn. red.) tento požadavek prezentoval, vzali jsme v potaz stanovisko MeSES, testování takto proběhne a je schváleno. S Anticovid týmem jsme řešili převážně očkování, je potřeba co nejrychleji naočkovat třetí dávky u seniorů, informovali jsme, co podnikáme, že vyjíždějí mobilní očkovací týmy do pobytových služeb a podobně,“ dodal ministr.

„Testy budou ze skladů státních hmotných rezerv distribuovány do škol prostřednictvím Hasičského záchranného sboru ČR v příštím týdnu,“ uvedl na Twitteru.

Vojtěch dodal, že řešili i otázku zpřísnění režimu OTN – očkování, test, prodělaná nemoc. „Vyměnili jsme si pohledy na tuto problematiku. V tuto chvíli čekáme na písemné stanovisko Anticovid týmu k návrhům, které tam padly, nechci nyní říkat závěry. Máme přislíbeno, že písemné stanovisko dostaneme nejpozději do zítřka, aby vláda mohla změny projednat na začátku příštího týdne. Z našeho pohledu není na co čekat,“ řekl.

Podle Vojtěcha se nynější a příští vláda shodly, že je potřeba, aby byla maximálně vyžadována kontrola opatření. „Je nutné, aby zejména provozovatelé kontrolovali dodržování systému OTN, ochrany dýchacích cest a podobně. To je naprosto zásadní a je to na odpovědnosti každého provozovatele restaurace nebo pořadatele hromadných akcí,“ míní.

Vyměnili jsme si pohledy na tuto problematiku. V tuto chvíli čekáme na písemné stanovisko Anticovid týmu k návrhům, které tam padly, nechci nyní říkat závěry. Máme přislíbeno, že písemné stanovisko dostaneme nejpozději do zítřka, aby vláda mohla změny projednat na začátku příštího týdne. Z našeho pohledu není na co čekat.
Adam Vojtěch o tom, že by jako doklad o bezinfekčnosti sloužilo pouze očkování a prodělaný covid

Až prý písemné stanovisko dostanou, Vojtěch pošle do vlády návrh mimořádných opatření. „Debatovali jsme všechny varianty, nejen rakouský model, nechci říkat, jaká varianta bude nakonec preferována,“ dodal.

Takzvaný „rakouský model“ spočívá v tom, že na kulturní a sportovní akce, ale i do restaurací či služeb byl lidem už nestačil test, ale museli by se prokázat očkováním nebo maximálně 180 dny od prodělání onemocnění covid-19. Zatím se na jeho zavedení současná a budoucí vláda neshodly.

Vojtěch odmítl, že by vláda zbytečně vyčkávala v situaci, kdy denně přibývá víc než deset tisíc nakažených a že by se tím zbavovala odpovědnosti. Podle něj je nutné vyjednat opatření s budoucí vládou, aby se pak zase nerušila. Nová vláda však může být ustanovena až za několik týdnů.

„Také jsme se bavili o aplikaci monoklonálních protilátek, o doporučeném postupu, jak tuto léčbu aplikovat. Ministerstvo zdravotnictví připravilo doporučené postupy, jsou distribuovány všem poskytovatelům zdravotních služeb. Je důležité, aby tyto postupy ze strany praktiků byly dodržovány, aby praktici indikovali pacienty na aplikaci protilátek,“ upozornil Vojtěch.

Armáda znovu posílá do nemocnic vojáky

Od pondělí se také do nemocnic vrací armáda. Kvůli epidemii covidu tam budou nasazeny prozatím čtyři desítky vojáků, uvedla na Twitteru armáda. První žádosti o pomoc obdrželi vojáci prostřednictvím Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) z Moravy.

Armáda se v současnosti podílí na chodu takzvané Chytré karantény a trasování, další úkoly letos vojáci plnili při očkování, zejména při organizaci provozu Národního očkovacího centra v pražské O2 areně. Ministerstvo obrany v červenci v souvislosti se schvalováním odměn uvedlo, že se zvládáním koronavirové epidemie pomáhalo při nouzovém stavu celkem 11 853 vojáků z povolání.

Reklama

Doporučované