Hlavní obsah

Doplacení rodičovského příspěvku těm, kterým se narodí další dítě? Vláda přijala neutrální stanovisko

Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

Kabinet premiéra Andreje Babiše dnes projednával převážně poslanecké návrhy zákonů. Vláda posuzovala i ten z pera poslance Aleše Juchelky (ANO), který navrhuje vyplatit nedočerpaný rodičovský příspěvek v případě, že se rodičům narodí další dítě.

Článek

Rodičovský příspěvek dnes činí 220 tisíc korun a rodiče ho mohou čerpat až do 4 let věku nejmladšího dítěte.

Pokud se partneři, jimž se narodí dítě, rozhodnou čerpat příspěvek například během tří let a třeba již po roce se jim narodí další potomek, nevyplacené peníze už nedostanou.

„Podstatou návrhu je zlepšení podpory rodin s dětmi, a sice jednorázovým vyplacením částky, která z celkové částky rodičovského příspěvku nebyla vyplacena z toho důvodu, že dítě, na které byl rodičovský příspěvek pobírán, přestalo být nejmladším dítětem v rodině,“ stojí v důvodové zprávě k návrhu novely zákona o státní sociální podpoře.

Současný stav je podle poslanců, kteří zákon podpořili, diskriminační. A to vůči rodinám, ve kterých se další dítě narodilo v relativně krátkém čase.

„Zaujali jsme neutrální stanovisko. Máme k tomu připomínky. Ta konstrukce dávky nezohledňuje počet dětí a nízkopříjmové sociální skupiny,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO) s tím, že by vláda chtěla řešit nízkou porodnost jiným, komplexnějším způsobem. „Ve Sněmovně k tomu bude určitě bohatá debata,“ dodal pak předseda vlády.

Státní kasu by mělo doplacení do celkové výše rodičovského příspěvku vyjít kolem půl miliardy korun ročně. Tedy pokud bychom vycházeli z čísel za minulý rok, kdy bylo předčasně ukončeno čerpání rodičovského příspěvku kvůli narození dalšího dítěte v 8 985 případech, a rodiče tak přišli o 582 milionů korun, což je v průměru 64 700 korun na rodinu.

Vláda jednala i o dalších poslaneckých návrzích. ODS například navrhuje zrušit 150 zákonů a nařízení, jež vešly v platnost v roce 1919. K této novele ale přijala vláda nesouhlasné stanovisko.

S nálepkou „neutrální“ pak ministři poslali do Sněmovny zákony, které vymyslela TOP 09. První z nich se týká zpřísnění trestu za týrání zvířat a podepsalo ho 80 poslanců ze sedmi poslaneckých klubů. „Poměrně obtížně by se vymáhal nový druh trestu. A to zakázání chovu,“ řekl na tiskové konferenci ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (ANO) s tím, že ministr zemědělství by měl připravit obsáhlejší novelu.

Druhý návrh má pak ambici zavést možnost korespondenčního hlasování ze zahraničí v prezidentských volbách a ve volbách do Sněmovny a do Evropského parlamentu.

Reklama

Doporučované