Hlavní obsah

Vláda jednala o zákazu kamionů v levém pruhu. Je to jen výkřik, kritizuje Hospodářská komora

Vláda jednala o nových pravidlech pro řidiče.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Ministři projednávali novelu zákona, podle které by auta těžší než 3,5 tuny a delší než 7 metrů nesměla na dálnici jezdit ani předjíždět v levém pruhu.

Článek

Novelu zákona navrhuje skupina poslanců ANO, KSČM a ČSSD. Podle nich by kamiony neměly jezdit a předjíždět v levém pruhu v pracovní dny od 06:00 do 22:00.

Poslanci si tím slibují zajistit především zvýšenou plynulost a bezpečnost provozu na dálnicích.

„K návrhu jsme zaujali neutrální stanovisko,“ řekl po jednání premiér Andrej Babiš s tím, že o tématu je ještě potřeba debatovat.

„Vláda k návrhu poukazuje na některé problémy, které by neměly být přehlédnuty," uvedl ministr spravedlnosti Jan Kněžínek.

Novela zákona má ale i své kritiky. A to především z řad Hospodářské komory. „Je to marketingový výkřik a neuvážený krok. Problémy jsou jinde. Je to tradičně nezvládnutá zimní údržba, chaotický průběh modernizace D1 a vůbec výstavby dálnic, takže se hledá řešení tam, kde není,“ řekl v pořadu Duel na TV Seznam za Hospodářskou komoru Emanuel Šíp.

Podle komory by nová pravidla vedla k dalšímu úbytku profesionálních řidičů, kteří by je podle této instituce vnímali jako šikanu.

Návrh nových pravidel, pod které se podepsal například poslanec Aleš Juchelka (ANO) nebo Zdeněk Ondráček (KSČM), se nelíbí ani majitelům karavanů. Podle zástupců karavanistických klubů by jim nový zákon výrazně zkomplikoval cestování.

Reklama

Doporučované