Hlavní obsah

Babiš: Prymula končí. Je to absolutní katastrofa. Nový ministr bude do pondělí

Tisková konference vlády k Prymulovi.Video: ČTK

 

Reklama

Babiš chce odstoupení Prymuly jako ministra i Faltýnka jako místopředsedy hnutí ANO. Jméno nového ministra slíbil Babiš již na dnešek.

Článek

Noční návštěva restaurace bude stát ministra zdravotnictví Romana Prymulu hlavu. Premiér Babiš jej vyzval k rezignaci, jinak jej odvolá.

Prymula podle zjištění deníku Blesk vycházel před půlnocí na čtvrtek bez roušky z restaurace na Vyšehradě. Měl tam schůzku s prvním místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem. Ta má být přitom podle vládního rozhodnutí zavřená, stejně jako některé obchody a služby. Ministr měl na místo přijet kolem desáté večer, kolem půlnoci vyšel z podniku bez roušky a zamířil k přistavené limuzíně.

Opozice i vládní ČSSD vyzvaly ministra Prymulu k odstoupení. Sám v rozhovoru pro Respekt uvedl, že pokud si to veřejnost přeje, rezignuje.

„Je to absolutní katastrofa,“ uvedl Babiš na tiskové konferenci. „Taková chyba se nedá omluvit. Je mi jedno, co řešili a kdo koho kam zval. Nemůžeme kázat vodu a pít víno,“ řekl.

„Je to nepřijatelné a požádal jsem ministra o rezignaci, v opačném případě ho odvolám. Je to odborník, já mu za jeho práci děkuji, ale tohle se nesmělo stát. Informoval jsem i pana prezidenta,“ dodal. Prezident Miloš Zeman má podle něj pochybnosti, ale Babiš se jej vypraví přesvědčit.

Stejně tak chce, aby Jaroslav Faltýnek rezignoval na funkci prvního místopředsedy hnutí ANO.

Babiš na tiskové konferenci zároveň naznačil, kdo další s Prymulou a Faltýnkem v noci v restauraci byl. „Byl tam jeden ředitel z ostravské nemocnice, řešili tam projekt plošného testování, řešili tam otázku pobytu lékařů z USA, je to sice fajn, ale to nic nemění na tom, že zkrátka on musí jít příkladem.“

Babiš uvedl, že také ještě dnes zkusí najít nového ministra zdravotnictví. „Není reálné, aby to byl Adam Vojtěch,“ vyloučil premiér. Jeden ze dvou kandidátů je podle něj už na cestě na Úřad vlády. „Samozřejmě najít na pozici ministra manažera a odborníka je složité, ale musím to zkrátka vyřešit a myslím, že to vyřeším už dnes. Nemáme čas, abychom měli prodlevu a ministerstvo nemělo ministra. Chci, aby nový ministr byl na vládě už v pondělí,“ doplnil.

Reklama

Doporučované