Hlavní obsah

Plaga upřesnil, kdo může zůstat na kolejích. Ostatní můžou nejprve na test

Foto: vlada.cz

Ministr Plaga koriguje pondělní usnesení vlády ohledně vysokoškolských kolejí.

Reklama

aktualizováno •

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) vyjednal s Ministerstvem zdravotnictví výjimku pro vysokoškoláky na kolejích. Ti, kdo na ni nedosáhnou, se mohou před návratem domů nechat nejprve otestovat - a čekat na kolejích na výsledek.

Článek

Od včerejšího jednání vlády uběhlo sotva pár hodin a už přichází první změny opatření, která kabinet oznámil pozdě večer. Řadu studentů vysokých škol vyděsila zpráva, že mají pouze den na to, aby opustili koleje, pokud mají bydliště jinde v republice. Na základě mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví o tom v pondělí rozhodla vláda.

Jenže to už neplatí. Minimálně část studentů může na kolejích zůstat. Oznámil to ministr školství Robert Plaga (za ANO) na Twitteru.

„S ministerstvem zdravotnictví se nám podařilo dohodnout, že studenti, kteří se nemohou vrátit domů, mohou zůstat na kolejích. Stejně tak na nich zůstávají studenti v karanténě. S rektory jsme ve spojení. Přesto, pokud je to možné, prosím všechny, aby se vrátili domů a omezili sociální kontakty,“ uvedl Plaga.

To rektoři vítají. Mezi nimi například rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová.

„Jsem ráda, že nebudeme muset posílat domů studenty v karanténě nebo studenty, kteří se bojí za starými rodiči. Díky, že zvítězil rozum!“ napsala Nerudová.

Rektorku pondělní výsledek jednání vlády sice zaskočil, ale hned ráno vydala pokyn, že opatření Mendelova univerzita respektovat nebude a nevyžene studenty z kolejí za jejich rodiči, které by mohli nakazit.

„Na univerzitě jsme byli nachystáni na všechny možné scénáře, proto jsem se předem vládní tiskovky nebála. Ale že by se takto bezprecedentně zavřely koleje, je možnost, se kterou jsme absolutně nepočítali. A s rektory to dopředu vůbec nikdo neprojednal. Zmatku se dalo zabránit, kdyby třeba už o víkendu došlo nějaké avízo, že se toto opatření připravuje. Už jsme mohli připomínky vznést a mohlo být vydáno nařízení i s těmito výjimkami,“ dodává Nerudová.

Výjimka pro doktorandy a celoroční obyvatele kolejí

V úterý odpoledne pak Ministerstvo školství vydalo na webu doplňující informace k současným opatřením vyplývajícím z usnesení vlády a přesně specifikovalo, kteří studenti tedy mohou na kolejích zůstat.

Výjimku mají studenti studijních programů všeobecné lékařství, zubní lékařství, farmacie a dalších zdravotnických studijních programů, kteří se účastní klinické a praktické výuky a praxe, a studenti vykonávající pedagogickou praktickou výuku a praxi v mateřských, základních a středních školách a ti, kterým byla uložena pracovní povinnost.

Stěhovat se ale nemusí ani doktorandi, popřípadě další studenti, kteří mají s vysokou školou pracovní poměr. I těm ale Ministerstvo školství doporučuje, aby se vrátili domů, pokud je to možné, a omezili své sociální kontakty.

Samotné vládní usnesení už umožňovalo, aby na kolejích zůstali studenti, kteří žádné další náhradní bydlení nemají. Tedy například studenti ze Slovenska. Seznam Zprávám to potvrdilo Ministerstvo zdravotnictví.

„Pokud má student vysoké školy na území České republiky jiné bydliště, musí kolej opustit. Pokud student vysoké školy v ČR jiné bydliště nemá, opouštět ji nemusí,“ říká Kryštof Berka z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví.

To potvrzuje ve výkladu i Ministerstvo školství.

„Pokud je vysokoškolská kolej pro studenta bydlištěm dle ustanovení § 80 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a tuto skutečnost vysoké škole doloží prohlášením, může zůstat ubytován na kolejích. Za bydliště se považuje místo, kde se člověk zdržuje s úmyslem žít tam s výhradou změny okolností trvale,“ uvádí rezort na svých webových stránkách.

MŠMT: Studenti, nechte se otestovat

Ostatní studenti musí koleje opustit. Pokud se ale obávají o zdraví svých rodičů nebo rodinných příslušníků, se kterými budou nadále bydlet, mohou ubytovací zařízení využívat do té doby, než se nechají otestovat na covid-19 a budou mít negativní výsledek.

„Ministerstvo zdravotnictví nabízí možnost bezodkladného otestování takových studentů na covid-19 prostřednictvím mobilních odběrových týmů. Pokud se student nechává testovat na covid-19 a/nebo čeká na výsledky těchto testů, předpokládáme, že zůstane do doby získání výsledku testu na koleji,“ dodává v metodice k vládnímu usnesení ministerstvo.

Pokud bude student pozitivní, zůstane v izolaci nebo karanténě na koleji, a domů vrátí až posléze.

Poslechněte si, jak vláda oznamovala nutnost uzavřít koleje a internáty.Video: ČTK

Reklama

Doporučované