Hlavní obsah

Nic takového jsem nezažila, popisuje tropy v Kanadě Češka

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Češka žijící v kanadském Vancouveru popisuje, jak v hlavním městě Britské Kolumbie přežívá úmorná vedra, která si vyžádala přes 100 lidských životů.

Článek

Západní Kanadu dále svírají nesnesitelná vedra. V Britské Kolumbii i v pondělí padl další teplotní rekord, který překonal ten naměřený o den dříve. Teploty v maloměstě Lytton dosáhly v pondělí 47,9 stupně Celsia, a překonaly tak nedělní rekord 46,6 stupně. V úterý padl rekord další - 49,5 stupňů. Před aktuální vlnou veder v zemi nikdy nepřesáhla teplota 45 stupňů Celsia, píše britská BBC.

Seznam Zprávy kontaktovaly Češku Lenku Smičkovou, která již déle než sedm let žije v kanadském Vancouveru. Ta popsala, jak situace na místě vypadá. „Od soboty tu jsou vedra, která jsem v Kanadě nikdy nezažila,“ přibližuje.

Foto: Lenka Smičková pro Seznam Zprávy

Netradičně zbarvená obloha domodra kvůli tropickému počasí v ulicích Vancouveru.

„Máme štěstí, že bydlíme v domě, ale nemáme klimatizaci, asi tak jako většina lidí ve Vancouveru. Místní na taková vedra nejsou zvyklí. Domy jsou tu stavěné z dřevotřísky, takže žádná izolace jako české cihlové domy. Nejhůře jsou na tom lidé z centra nebo kdokoliv, kdo žije ve výškové budově starší 10 let, protože ti nemají klimatizaci, a věřte mi, žila jsem v jedné z nich a je to jako jeden velký skleník,“ vysvětluje. Lidé se proto snaží ochladit, jak se dá. Někteří proto volí nákup chladicí techniky. Z té se nicméně stává nedostatkové zboží.

„Obchody s větráky a klimatizacemi jsou vyprodané. Někdo dokonce přeprodává ty staré za víc, než stojí nové,“ popisuje dále bezútěšnou situaci. „Lidé jsou tak zoufalí, že se koupou na městské pláži, i když to není doporučené kvůli bakteriím ve vodě. Všechna jezera jsou zaplněná od 10 hodin ráno lidmi,“ dodává.

Jiní volí jako útěk před vedry kurióznější řešení. „Vancouver má od neděle vyprodané téměř všechny hotelové pokoje. Důvodem nejsou turisté, ale obyvatelé Vancouveru… Ti, co nemají klimatizaci, si jednoduše zaplatili klimatizovaný hotelový pokoj. Mezi nimi i naši přátelé, co mají roční miminko,“ přibližuje netradiční způsoby, jak Kanaďané horkému počasí čelí.

Foto: Lenka Smičková pro Seznam Zprávy.

V létě se teploty ve Vancouveru pohybují kolem třiceti stupňů Celsia. Letos překročily 40stupňovou hranici.

Češka dále popisuje, jak v tropickém vedru selhávají i další běžné způsoby, jak se ochladit. „Vítr z oceánu byl poprvé v životě tak horký, jako když si fénujete vlasy,“ popisuje vlastní pocity při cestě trajektem ze surfovacího letoviska Tofino zpět do Vancouveru.

Lenka jako podnikatelka a majitelka podniku zaměřeného na úklid domácností navíc sama musela kvůli absenci klimatizací v rodinách zrušit několik klientů. Uvádí, že zavřené jsou i školy.

Foto: Lenka Smičková pro Seznam Zprávy.

Slunce nikdy nebývá takto zbarvené dočervena jako teď v tropických dnech, říká Lenka.

Kanadský server CTV News v úterý informoval o náhlém úmrtí 25 osob, především seniorů, s největší pravděpodobností v důsledku veder. „Vidíme, že toto počasí může být smrtelné pro zranitelné členy naší komunity, zejména pro seniory a lidi se základními zdravotními problémy. Je nezbytně nutné, abychom se během tohoto extrémního tepla navzájem kontrolovali,“ uvedl zastupitel tamní policie Mike Kalanj v prohlášení. Obětí rychle přibývá, aktuálně jich je podle BBC asi 130.

„Vláda nepřistoupila k žádnému omezení kromě zákazu jakéhokoliv ohně. Není povolený ani vařič, ani zápalky, to je totiž to, čeho se tady všichni obáváme. Aby nepřišly požáry jako v roce 2016 a 2017, kdy hořely lesy měsíc a kouř byl po celé Britské Kolumbii a Albertě tak hustý, že nešlo vidět slunce,“ vzpomíná Lenka v obavách. Přesto se do budoucna snaží hledět s optimismem. „Podle předpovědi už má být jen 33 stupňů Celsia po celý týden,“ dodává.

Reklama

Doporučované