Hlavní obsah

Vláda mění vlastní nařízení a sport tápe. Kdy se vrátí fotbal a další?

Foto: Profimedia.cz

Změna vládních nařízení přiblížila návrat sportu v Česku.

Reklama

Vláda opět upravila vlastní nařízení a urychlila tím rozvolňování opatření proti šíření koronaviru. Nový plán umožní rychlejší obnovení sportovních akcí. Kdy se vrátí fotbal, hokej či tenis - a za jakých podmínek?

Článek

„Nadále se omezuje pořádání sportovních akcí a jejich návrat bude umožněn nejdříve 8. června.“ Tak znělo původní rozhodnutí a nařízení vlády v polovině dubna. Jenže o deset dní později je vše úplně jinak.

Naštěstí pro sportovní nadšence došlo ale ke změně pozitivní. Vláda totiž urychlila rozvolňování režimu a s ním umožnila rychlejší návrat sportovních akcí. Nové datum renesance sportovního dění v Česku by mělo být, v případě, že nedojde k dalším změnám, 25. května. I přes stanovení konkrétního data ale v mysli sportovních organizátorů zůstává řada otazníků.

Vláda totiž společně s novým plánem rozvolnění vlastních opatření neuvedla přesné podmínky, za kterých vůbec bude možné sportovní klání pořádat. V dokumentu, který kabinet předložil veřejnosti, totiž stojí, že maximální povolený počet osob přímo v dějišti sportovní akce bude teprve specifikován. Jenže pro organizátory je právě tato informace zásadní. Záleží tak vždy na konkrétním sportu, je však jasné, že ty kolektivní budou mít organizaci výrazně složitější.

Fotbal

Profesionální fotbalové soutěže byly přerušeny již na začátku března. Hráči zároveň až do pondělí tohoto týdne nemohli společně trénovat a připravovali se každý zvlášť.

Od 20. dubna se sice vrátili zpět do tréninku, ty ale probíhají za zvláštních opatření. Týmy jsou rozděleny do několika skupin a nesmí dojít k jejich vzájemnému kontaktu. Zároveň je zakázán i osobní kontakt hráčů v jedné skupině.

Nový plán rychlejšího rozvolňování vládních opatření by ale měl fotbalistům umožnit návrat ke kontaktnímu tréninku. Nově by od 11. května totiž měla být povolena venkovní příprava profesionálních fotbalistů bez omezení. Hráči tak nebudou muset být rozdělení do skupin a navíc budou moci podstupovat souboje.

O dva týdny později, tedy 25. května, by již mohly být obnoveny i profesionální soutěže. Jestli se tak ale doopravdy stane, napoví až rozhodnutí vlády o konkrétním počtu povolených osob na stadionech. Podle České televize požaduje Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace, aby minimální povolený počet přítomných osob byl stanoven na 130.

„Aktuální vývoj ohledně uvolňování opatření vítáme a věříme, že to umožní znovuzahájení fotbalové ligy v co nejbližším termínu. Další možný vývoj budeme řešit na pondělním zasedání Ligového výboru,“ komentoval plány rychlejšího rozvolnění vládních nařízení Dušan Svoboda, předseda LFA.

Hokej

Zřetelně jasnější je situace na ledové ploše. Již v polovině března totiž Český svaz ledního hokeje vydal prohlášení, ve kterém rozhodl o předčasném ukončení letošní extraligové sezóny. Současné změny tak hokej nijak výrazně neovlivní. Změny vládních opatření hokejistů alespoň umožní společnou letní přípravu.

Foto: Profimedia.cz

I když se extraliga nedohrála, do první ligy spadlo Kladno Jaromíra Jágra. Mistr korunován nebyl.

Tenis

Tenisté a tenistky byli pandemií koronaviru paralyzováni možná vůbec nejvíce. Během karantény mohli trénovat jen v domácích podmínkách a věnovali se tak spíše udržení kondice a posilování. Společně s uvolňováním opatření se k tréninku vrátili. I tak ale žijí v nejistotě. Zrušeny totiž byly téměř všechny turnaje a návrat na kurty, alespoň ty zahraniční, je v souvislosti s omezením cestování po světě zatím v nedohlednu.

Foto: Profimedia.cz

Přeložen na září musel být i slavný antukový grandslam French Open. Původně se měl konat od 24. května.

Dle vyjádření Petry Kvitové pro ČTK by tenisová sezóna letos vůbec nemusela být obnovena. „Nemyslím si, že letos tenisová sezóna začne. Tenis je hrozně globální a bojím se, že celý svět by musel být v pořádku, aby se mohlo cestovat. Všechno, aby tenis mohl zase být. A myslím, že se to letos asi nestihne, že se všechno posune a bude to až příští rok,“ uvedla Kvitová.

I z toho důvodu tak Český tenisový svaz připravil pro své svěřence několik vlastních domácích turnajů. Prezident ČTS Ivo Kaderka Seznam Zprávám představil plán organizace vlastních turnajů i pro ty nejlepší tenisty a tenistky a zároveň uvedl, že s pořádáním by chtěl začít hned první den, kdy to bude možné.

Atletika

Obnovení atletické sezóny bylo v plánu na 8. června, tedy na první den, kdy bylo dle úvodního rozpisu uvolnění vládních opatření možné pořádat sportovní akce do 50 lidí.

Vzhledem ke změně plánu se ale Český atletický svaz rozhodl pořádat sérii mítinků, ještě před původně stanoveným 8. červnem. „Na začátek června ladíme sérii zhruba šesti mikromítinků, jejichž součástí budou tři až čtyři disciplíny, tak, abychom se vešli do počtu povolených osob,“ řekla Seznam Zprávám Karolína Farská, vedoucí komunikace Českého atletického svazu.

Foto: Profimedia.cz

Zrušeno bylo i mistrovství Evropy v atletice, které se mělo uskutečnit ve Francii.

Vzhledem ke zrušení zahraničních mítinků svaz zároveň očekává účast i těch nejlepších českých atletů. „Právě ti nejlepší chtějí a potřebují závodit, i proto tak chceme závodní sezónu obnovit co nejdříve. Zmíněných mítinků na začátku června by se tak měly účastnit právě ty největší hvězdy české atletiky, jako jsou vrhač Tomáš Staněk či oštěpařka Barbora Špotáková,“ prozradila Seznam Zprávám Farská.

Reklama

Doporučované