Hlavní obsah

Vláda může oddálit aukci na nového operátora. Pod šéfem ČTÚ se kýve židle

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

V původním programu jednání vlády aukce na nového operátora nebyla, Havlíček ale potvrdil, že materiál chce předložit.

Reklama

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček potvrdil, že chce na jednání kabinetu znovu otevřít podmínky aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G. Soutěž zajímá velké hráče PPF a KKCG.

Článek

S vyhlášením tendru na nového mobilního operátora se původně počítalo v lednu, poté se termín posunul na první čtvrtletí. Pokud ale do nastavení soutěže nyní zasáhne vláda, aukce by se mohla opozdit ještě o několik měsíců.

„Máme pochybnosti toho charakteru, že by to nepřineslo kýžené změny, tedy že by to nezvýšilo konkurenci, jak si představujeme,“ zdůvodnil Havlíček v sobotu, proč se mu stávající podmínky soutěže na kmitočty pro rychlé mobilní sítě 5G nelíbí a chce je znovu otevřít, možná už na nejbližším zasedání vlády v pondělí.

Současně se objevily spekulace, že Havlíček v pondělí navrhne odvolání šéfa Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Jaromíra Nováka, s nímž se na nastavení aukce neshoduje. Právě ČTÚ má aukci na starost a nastavil její původní parametry. O chystaném odvolání napsal v sobotu deník E15. Havlíček však tuto informaci nepotvrdil.

Nicméně už v polovině ledna ministr prohlásil, že není spokojen s tím, jak ČTÚ soutěž na nového mobilního operátora nastavil. Poznamenal například, že v podmínkách aukce není zahrnuto sdílení sítí, které by podle něj podpořilo konkurenci. Novák naopak současné nastavení tendru hájil.

S požadavkem na úpravu podmínek však Havlíčkovo ministerstvo přišlo až několik měsíců po vypršení doby pro veřejné připomínky, které bylo možné podávat do loňského 26. července. Jak uvedl server lupa.cz, během veřejných konzultací mělo ministerstvo jen několik připomínek, které se většinou shodovaly s podněty uchazeče Sazka z investiční skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka.

Dalším vážným uchazečem je společnost Nordic Telecom. Právě této společnosti měly stávající podmínky vyhovovat. Podle E15 by mohl Havlíček v pondělí argumentovat tím, že šéf ČTÚ Novák je na tuto firmu napojen přes někdejšího radního úřadu a bývalého náměstka Ministerstva průmyslu Ondřeje Malého. Ten jako konzultant spolupracuje s PR agenturou, která pracuje pro Nordic.

V souvislosti s touto firmou se skloňuje skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. PPF přitom sama vlastní operátora O2.

Nordic Telecom patří do skupiny, kterou založil advokát Tomáš Otruba. Ten v minulosti působil v advokátní kanceláři BBH, která úzce spolupracuje s PPF. Otruba se například podílel na spojování skupiny Generali a České pojišťovny a zapojil se také do restrukturalizace Sazky, kterou dříve společně vlastnily PPF a KKCG. Otruba nicméně v minulosti popřel, že by fungoval jako Kellnerův „bílý kůň“.

Pokud vláda skutečně odvolá Nováka z funkce předsedy Rady ČTÚ, mohla by jej nahradit právnička Hana Továrková, která do rady nastoupila v listopadu a má názorově blíž k Havlíčkovi. „Regulátor by měl dát na stůl podmínky, které podle něj budou co nejlépe reflektovat to, co chce vláda, a tím dosáhnout vyváženého konsenzu, který potom pomůže trhu,“ uvedla Továrková v rozhovoru po svém nástupu do ČTÚ.

Sítě 5G umožňují datové přenosy o rychlosti přes jeden Gbit/s, což je desetinásobek v současnosti dosahovaných rychlostí v sítích LTE. Mají umožnit rozvoj oblastí, jako je autonomní řízení nebo internet věcí.

Reklama

Doporučované