Hlavní obsah

Vláda nabídla Švédsku vrtulník na boj s požáry

Švédsko se potýká se suchem a požáry. Česko nabídlo, že poskytne vrtulník s bambi vakem.Video: Reuters

 

Reklama

Česká vláda nabídla Švédsku pro boj s požáry vrtulník s posádkou a bambi vakem. Zda seveřané nabídku využijí, zatím není známo.

Článek

Ministr vnitra a prozatímní ministr zahraničí Jan Hamáček nabídl švédské vládě k boji s požáry jeden z vrtulníků Bell 412s posádkou a takzvaným bambi vakem. ČTK to uvedla mluvčí Ministerstva zahraničí Irena Valentová. Švédsko zasáhla extrémní sucha a vedra a v posledních dnech vznikly desítky lesních požárů. Většina měst už několik dní hlásí teploty atakující tropickou třicítku. Země, kde průměrná letní teplota činí třiadvacet stupňů, tak nemá kapacity na boj s plameny a obrátila se na členské státy EU.

„Ihned v neděli jsem požádal Leteckou službu Policie ČR o vyčlenění speciálního vrtulníku a maximální možnou spolupráci při pomoci Švédsku,“ oznámil Jan Hamáček. Ministerstvo nabídku zapsalo do takzvaného Emergency Response Coordination Centre (Centrum pro koordinaci reakcí na mimořádné situace). Toto centrum sídlí v Brusselu a je provozováno EU. Pokud o to některý z členských států požádá, je zodpovědné za koordinaci záchranných složek ostatních států.

Za šířením požárů ve Švédsku stojí neobvykle vysoké teploty a sucho, objevily se již v červnu. Poté se mírně ochladilo, ale v červenci se vedra a s nimi požáry vrátily. Vlna veder překonává teplotní rekordy od 19. století, kdy se záznamy ve Švédsku začaly systematicky vést. V zemi už operují hasiči z Itálie, Německa, Norska, Dánska, Polska či Francie. „Nyní čekáme na vyjádření švédské strany, zda tuto formu pomoci přijme,“ doplnila mluvčí ministerstva zahraničí.

Reklama

Doporučované