Hlavní obsah

Vláda nabízí milion eur za dopadení vraha investigativního novináře Jána Kuciaka

Tisková konference k vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vláda na Slovensku nabízí za informace vedoucí k dopadení vraha novináře Jána Kuciaka finanční odměnu. Policie čelí kritice za svou liknavost při vyšetřování výhrůžek, které Kuciak dostával. Vraždu odsoudili čeští, slovenští i světoví politici.

Článek

Slovenská vláda nabízí odměnu jeden milion eur za jakoukoliv informaci vedoucí k vrahovi slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Reportér serveru Aktuality.sk se zabýval daňovými podvody kolem vládní strany Směr-sociální demokracie premiéra. Vražda pravděpodobně souvisela právě s jeho prací.

Mrtvého Kuciaka s přítelkyní nalezla policie v neděli v místě jeho bydliště. Matka Kušnírové policistům na tísňovou linku nahlásila, že se nemůže dceři dovolat. Přesný čas smrti určí policejní pitva. Kuciak zemřel po střele do hrudi, Kušnírová do hlavy. Podle zpravodajského serveru dennikn.sk policie na místě nenašla vražednou zbraň.

Někteří slovenští novináři v souvislosti s vraždou dostanou policejní ochranu. Ozývají se hlasy, že k vraždě Kuciaka nemuselo dojít. Policie prý podle veřejnosti nedostatečně vyšetřovala výhrůžky, které novinář dostával. V minulosti podal Kuciak trestní oznámení na slovenského podnikatele Mariána Kočnera, který novináři vyhrožoval po zveřejnění článku o jeho nejasných obchodech.

Policie svou vinu odmítá. „Kdyby novinář přišel s prosbou, že se něco děje v jeho okolí, policie by se tím určitě zabývala,” řekl policejní prezident Tibor Gašpar pro dennikn.sk. Zároveň odmítl, že by na základě vraždy rezignoval.

Vraždu odsoudila řada slovenských i českých politiků. Na sociální síti Twitter se vyjádřil Andrej Babiš, Miloslav Kalousek či Andrej Kiska. Reagoval i předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani. Na sociální síti Facebook veřejnost pořádá řadu akcí na uctění památky zavražděného novináře, 13. března tak na Slovensku proběhne pochod na památku Jána Kuciaka. Češi naplánovali na šest hodin vigilii na Václavském náměstí.

Reklama

Doporučované