Hlavní obsah

Vláda nám nepomohla, nechali nás promořit, říká chebský starosta

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

Chebsko patřilo k nejzasaženějším okresům v zemi, nyní je na tom naopak ze všech nejlépe. Podle starosty Chebu za to ale nemohou vládní opatření.

Článek

V době nejhorší epidemie přibývalo na Chebsku týdně až 1100 případů na 100 tisíc obyvatel. Podle aktuálních údajů Ministerstva zdravotnictví jich za posledních sedm dní přibylo jen 293, nejméně ze všech okresů v Česku.

Chebský starosta Antonín Jalovec (VPM) zlepšení situace potvrzuje, rozhodně to ale nepovažuje za úspěch vládních opatření. Město se podle něj v podstatě živelně promořilo – každý šestý občan měl pozitivní test.

„Jsme tady obecně velmi naštvaní. Musím říct, že vláda si to tady opravdu hodně rozlila u běžných lidí, kteří viděli nesystémovost toho přístupu,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Jalovec.

Jaká je u vás aktuálně situace?

Situace na Chebsku se zlepšuje opravdu raketově, to je jednoznačně potvrzeno čísly už minimálně po dobu 14 dnů. Já jsem přesvědčený, že hlavní důvod je promořenost místní populace. Mám pocit, že covid už nemá kde brát. Určitě nepřikládám žádnou významnou váhu té uzávěře, protože třeba tady byl podle čísel vrchol epidemie ve druhé polovině ledna. Takže ta uzávěra z hlediska vývoje epidemické situace v okresu přišla už velmi pozdě.

Uzávěra tedy podle vás ke zlepšení nepřispěla?

Nepřispěla, epidemie si jede svým tempem, a když se podíváte na vývoj čísel, tak se dá tvrdit, že Cheb byl tři nebo čtyři týdny před Sokolovem a je nějakých 6 nebo 7 týdnů před zbytkem republiky z hlediska existence britské mutace. Jak si jinak vysvětlit, že zatímco uzávěra okresu Cheb zdánlivě pomohla tomu, že čísla začala klesat, tak stejná uzávěra okresu Sokolov nepomohla a ta čísla jsou tam stále stabilní a vysoká.

Hejtman Karlovarského kraje je ale přesvědčený, že právě uzávěra pomohla.

V tomto jsme v rozporu, v tomto se s Petrem Kulhánkem opravdu neshodnu. Já si myslím, že to lze doložit čísly. Pokud tady čísla začala klesat už před uzávěrou, tak je logické, že klesají i nadále.

Jak hodnotíte kroky vlády, pomohla vám?

Jsme tady obecně velmi naštvaní. Musím říct, že vláda si to tady opravdu hodně rozlila u běžných lidí, kteří viděli nesystémovost toho přístupu. Tady už nemocnice na začátku ledna a krizový štáb volali po cílených opatřeních a pomoci. Představovali jsme si, že vláda do regionu pošle posílené zdravotnické týmy, dodá materiál, bude masivně testovat, rychleji očkovat, nic z toho se ale nestalo.

Jediné opatření, které přišlo, byly mýty v podobě lží, že tady máme Němce v nemocnici a zabírají lůžka, že si za to můžeme sami nekomunikací a podobné nesmysly. Potom přišla uzávěra jako trest za to, že my jsme ti špatní, a jakákoliv pomoc v podobě navýšení testovacích kapacit nebo očkování přišla nakonec spíš od kraje než od vlády, a to se zpožděním.

Kdo je podle vás z vlády za tuto situaci hlavně zodpovědný?

Jednoznačně to směřuje k ústředním orgánům. Velmi špatné to tady má samozřejmě pan premiér, protože jeho výroky, že jsme nejhorší kraj a že furt něco říkáme, mu tady na popularitě určitě nepřidaly. Také návštěva ministra Blatného byla vnímána velmi nešťastně.

Jak to vypadá u vás v nemocnici, je i tam znát zlepšení situace?

Zaslouží si obrovský obdiv. Ono se o tom ve zbytku republiky neví, ale tady interna volala po akutní pomoci už v létě. Už tehdy říkali, že po jarní vlně jsou na tom špatně, byla tady přes léto špatná personální situace, kterou se nepodařilo zlepšit kraji ani ministerstvu. Ta podzimní rána je zasáhla ve zbědovaném stavu a ta zimní byla velmi těžká.

Nemocnice mají velkou setrvačnost, ale už je tam znát zlepšení. Zatímco před třemi, čtyřmi týdny se pacienti museli z Chebu masivně transportovat jinam, tak teď se dá říct, že ty transfery nejsou akutně zapotřebí a zvládá to nemocnice rozšířenými kapacitami. Ale na druhou stranu je v nemocnici na covidová lůžka předěláno vše, co jde. Včetně gynekologie, porodnice a dalších lůžek, která jinak slouží k jinému účelu.

Reklama

Doporučované