Hlavní obsah

Vláda nejmladšího rakouského kancléře končí. Kurz má ale stále politickou budoucnost

Rakouská vláda oficiálně podala demisi. Sebastian Kurz má ale stále politickou budoucnost.Video: Eva Soukeníková, Reuters

 

Reklama

Po včerejším hlasování o nedůvěře dnes odstoupila vláda nejmladšího kancléře v historii země, Sebastiana Kurze. Po aféře vicepremiéra Stracheho je to historicky první kabinet, kterému poslanci nedůvěru vyslovili. Podle analytiků má však třiatřicetiletý Kurz ještě politickou budoucnost.

Článek

Před šesti lety se stal Sebastian Kurz nejmladším rakouským ministrem zahraničí, před dvěma lety byl zvolen kancléřem. A drží ještě další prvenství – v pondělí se stal prvním kancléřem, kterému byla vyjádřena nedůvěra, což z jeho vlády dělá tu s nejkratším funkčním obdobím.

Server Politico však upozorňuje, že by byla velká chyba Sebastiana Kurze odepisovat. Například i vzhledem k tomu, jak rychle a rozhodně se zachoval v celé „aféře Ibiza”, když se v médiích objevilo video, na němž jeho koaliční partner Heinz-Christian Strache ze Svobodných hovoří s ženou vydávající se za příbuznou ruského oligarchy.

Kurz by se tak mohl stát i favoritem předčasných voleb. Volební kampaň by se mohla nést ve stylu „bývalý kancléř obětí korupční aféry”, píše Politico. Sám na pondělní schůzi řekl, že se proti jeho Rakouské lidové straně okamžitě sjednotili sociální demokraté a svobodní, jen aby se zbavili jeho osoby. Po svém projevu se dočkal hlasitého aplausu.

Po včerejší živé parlamentní debatě a následném vyjádření nedůvěry Kurz také prohlásil: „Jsem stále zde. V demokracii rozhodují lidé, a já se na to těším.”

Třiatřicetiletý politik prohlásil den poté, co se objevilo inkriminované video, že chce nové volby. Plánoval ale, že s podporou Svobodných dotáhne vládu až do zářijových voleb. Pondělní vyjádření nedůvěry ho však kancléřského křesla zbavilo okamžitě.

Prozatímní vládu bude vést vicekancléř Hartwig Löger, který bude zemi reprezentovat i v povolebních vyjednáváních v Bruselu.

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen uklidňoval občany ve svém televizním projevu v pondělí večer. „Můžeme se stále spolehnout na rakouskou demokracii,” řekl. Při dnešním předání demise vlády Van der Bellen ještě okomentoval aféru Ibiza: „Hází to stín na naši vlast, vytváří překroucený obraz Rakouska, který je, pevně věřím, zcela jiný.”

Reklama

Doporučované