Hlavní obsah

Vláda nezaplatila rozhodcům za kauzu Diag Human. První uspěl u soudu

Rozhodce z Diag Human vyhrál nad státem.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Obvodní soud pro Prahu 2 přiznal bývalému prezidentovi Hospodářské komory Petru Kuželovi přes tři miliony korun.

Článek

Rozhodce a bývalý prezident Hospodářské komory Petr Kužel uspěl ve sporu se státem. S ním se soudí kvůli nevyplacení odměny ve sporu známém jako Diag Human.

Jde o případ údajného zmařeného obchodu s krevní plazmou. A Obvodní soud pro Prahu 2 teď Kuželovi přiznal částku ve výši více než tří milionů korun.

„Je velmi pozitivní, že soud vyhověl mé žalobě. Je zcela standardní, že za odvedenou práci by mělo být zaplaceno,“ řekl Seznamu Petr Kužel.

Rozhodnutí potvrdila Seznamu také mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2.

„Žalobě bylo vyhověno,“ uvedla mluvčí soudu Marcela Pröllerová. Konkrétně soud Kuželovi přiznal částku 3 092 000 korun. Verdikt zatím není pravomocný.

Bývalý prezident Hospodářské komory rozhodoval spor v případu Diag Human společně s dalšími dvěma rozhodci Milanem Kindlem a Jiří Schwarzem. Také oni se teď o peníze soudí.

Kabinet končícího premiéra Bohuslava Sobotky se totiž nedokázal dohodnout, na jakou odměnu mají nárok. Politici z hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem jim více než devět milionů vyplatit nechtěli.

Žalobu prý rozhodci podat museli. Hrozilo, že uplyne doba, do které jim měla vláda peníze schválit.

Kužel je teď první z trojice, kdo u soudu uspěl. Dalšímu rozhodci Jiřímu Schwarzovi soud žalobu zamítl. Má však stále šanci, že uspěje u odvolacího soudu.

Všichni tři rozhodci žalují konkrétně Ministerstvo zdravotnictví. Tři ministři zdravotnictví jim podle jejich slov výši odměny schválili. Současné vedení ministerstva nechce rozsudek příliš komentovat. Není tedy ani jasné, zda se odvolá.

„Jedná se o rozhodnutí soudu prvního stupně, není pravomocné a ministerstvu ještě nebylo doručeno písemné vyhotovení rozsudku. Z tohoto důvodu se nemůže k rozsudku ani vyjádřit,“ uvedla mluvčí Ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Reklama

Doporučované