Hlavní obsah

Vláda odmítla zákon na Mynářovy problémy. Jaké problémy myslíte? Pan Mynář má svého nadřízeného, řekla ministryně ANO

Ministři vysvětlují, proč vláda odmítla novelu zákona o kanceláři prezidenta.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Lex Mynář ve středu vláda odmítla podpořit. Poslanci navržená novela, která je motivována kauzami kolem prezidentova kancléře, ministři považují za zbytečnou.

Článek

Vláda měla ve středu na stole novelu zákona o kanceláři prezidenta, kterou navrhli poslanci napříč stranami a motivací pro ni byly události a kauzy, jež se v posledních měsících odehrály kolem kancléře Vratislava Mynáře.

Ten ani po několika letech usilování nezískal od bezpečnostních autorit důvěru, aby se mohl seznamovat na Hradě s utajovanými materiály.

Novela měla do zákona přinést nové podmínky pro práci na kancléřském postu. Kancléř by nově musel mít bezpečnostní prověrku alespoň na stupeň Tajné a další změnou má být, že post kancléře by nemohl vykonávat trestně stíhaný člověk.

Nové podmínky pro hradního kancléře podle novely zákona:

– české občanství

– plná svéprávnost

– bezúhonnost – tu nemá ten, kdo byl pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin nebo pro trestný čin proti pořádku ve věcech veřejných z nedbalosti

– bezpečnostní prověrka nejméně na stupeň Tajné

Ministři Babišovy vlády ale k novele zaujali jasné stanovisko – zamítavé.

Z ankety Seznamu vyplynulo, co je hlavním důvodem odmítnutí – členům vlády se nelíbí, že jde o zákon vypracovaný kvůli případu jedné konkrétní osoby. „Myslím si, že to není dobře. Zákony by se měly dělat jakožto obecné právní předpisy a nikoliv jako ,Lex Někdo’,“ zdůvodnil například ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch.

Pokud by totiž zákon vyšel v platnost, právě Mynář by mohl o post hradního kancléře – především kvůli prověrce – přijít.

I když média otevřela kolem Vratislava Mynáře v posledních měsících kauzu s ovlivňováním soudců anebo s jeho podnikáním v moravských Osvětimanech, ministři to jako problém nevnímají.

„O jakých problémech hovoříte?“ odpovídá například ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová nechápavou otázkou na dotaz, jestli otevřené kauzy kolem kancléře neškodí pověsti prezidentského úřadu.

„Pan Mynář má svého nadřízeného. A pokud s ním to je takto dohodnuto a je to tolerováno a respektováno, já v tom žádný problém nevidím,” vysvětluje svůj postoj.

Kancléřovy potíže

Kauza Lány, obviněný šéf Lesní správy

Přímluva v Kyrgyzstánu za Liglass, neznámou firmu

Tlak na soudy, telefonáty soudcům

Chybějící bezpečnostní prověrka

Dotace pro fotbalisty v Osvětimanech

Hradní zakázky pro sponzory SPOZ

Podat majetkové přiznání ho donutil až soud

Rekonstrukce pražské vily bez povolení

Černá stavba rybníka v Osvětimanech

Podobně se vyjádřil i jediný sociální demokrat v anketě ministr zemědělství Miroslav Toman. Po dlouhém přemýšlení nakonec vyslovil k navržené novele jednoznačné stanovisko: „Rozhodně s tím nesouhlasím. Já si myslím, že je to zbytečné.“

A k dalším otazníkům kolem kancléře se postavil také jasně. „Já se nikdy nevyjadřuju k tomu, jestli někdo má nebo nemá problémy. Každý má svých problémů dost,“ uvedl ministr Toman.

Že by se Zemanův hradní kancléř neměl řešit speciálním zákonem, na tom se shodli i ministři za ANO Dan Ťok a Richard Brabec.

„Jestli je potřeba vyřešit v tomto případě pana Mynáře, tak je to třeba udělat jinak,“ odmítl předložený zákon Ťok a jako lepší řešení vyzdvihl politický tlak.

„Řešil bych to tak, jak se to řeší – prostě tlakem na jistého člověka, pokud s jeho prací někdo není spokojen.“

Oba současně připomněli i to, že se nejedná o první podobnou novelu. „Je to asi druhý nebo třetí podobný návrh, vláda k němu už potřetí vystavuje stejné stanovisko – nesouhlasné,“ popsal ministr Brabec.

Existuje tedy jiné řešení pro prezidentova předního úředníka? „Z právního pohledu asi neexistuje, ale je to vždycky o tom tlaku. Ten je bezpochyby vytvářen, protože média tu záležitost řeší.“

I ministr Vojtěch, ač je proti novele, pak přiznává, že dění okolo hradního kancléře vnímá. „Není to tak, že by mi to nevadilo,” říká. „To je zase jiná otázka. Jestli má nějaké problémy, ty se samozřejmě musejí vyřešit. Jenom si myslím, že zkrátka zákony by se neměly upravovat na základě toho, že nějaká osoba má nějaké konkrétní problémy.“

Reklama

Doporučované