Hlavní obsah

Vláda omezila pohyb ve třech nejzasaženějších okresech. Platí od pátku

Foto: vláda.cz

Ve čtvrtek rozhodla vláda o omezení pohybu ve třech okresech.

Reklama

Od pátku platí omezení pohybu na Sokolovsku, Chebsku a Trutnovsku. Do okresů i mimo ně mohou lidé cestovat jen s výjimkami.

Článek

Kvůli zhoršené epidemické situaci dnes vláda rozhodla, že omezí pohyb ve třech nejvíce zasažených oblastech. Týká se okresů Cheb, Sokolov a Trutnov, v nichž je největší podíl covidových pacientů na sto tisíc lidí. Zdejší nemocnice kolabují. Opatření začne platit od pátku.

Lidé z těchto okresů nemohou až na výjimky region opustit, bez oprávněných důvodů se do nich ani nedostanou. Výjimky mají lidé cestující za prací, k lékaři, do školy, na úřad nebo pro zajištění nezbytné péče o příbuzné či zvířata. „Kdo toho chce využít, musí vždy deklarovaný účel doložit, bude to kontrolováno policií,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Do okresů nesmějí jezdit ani lidé, kteří tam mají nemovitost, ale ne trvalé bydliště.

Ve třech okresech musejí lidé nově nosit minimálně chirurgickou roušku nebo FFP2 respirátor. Tyto regiony dostanou od vlády milion roušek z hmotných rezerv, půl milionu zamíří od Královéhradeckého kraje a stejný počet do Karlovarského kraje.

Omezení pohybu neplatí pro školáky, kteří mohou chodit přímo do školy. Ti by měli na výuku nosit respirátory. Opatření se také nevztahuje na tranzitní dopravu, řidiči kamionů ale v okresech nesmějí stavět.

Na opatření dohlédne policie. Uzávěra bude podobná té z loňského jara, kdy se opatření týkalo Uničova a Litovle v Olomouckém kraji. Policisté budou hlídat příjezdové cesty a kontrolovat dokumenty lidí, kteří do okresů chtějí vjíždět nebo je opouštět. „V případě, že by nastal personální problém, budeme uvažovat o pomoci armády,“ uvedl.

Opatření má platit do konce nouzového stavu. Pokud jej Sněmovna neprodlouží, končí už v neděli. V takovém případě by podle Blatného vláda většinu opatření převedla pod zákon o ochraně veřejného zdraví, to však s sebou nese řadu komplikací.

Zaměstnavatelům v těchto okresech vláda doporučila režimová opatření na pracovištích, využití práce z domu a antigenní testování, uvedl Blatný.

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN) zpřísnění očekával, přesto potřebuje upřesnit řadu detailů. „Zejména kde přesně budou kontroly dodržování těchto opatření, jak naši občané budou prokazovat účel svých cest mimo uvedené okresy. Čekáme proto na informace od ústředních orgánů, které předáme starostům,“ řekl hejtman. Potvrdil také, že má kraj slíbených od vlády půl milionu roušek.

Distribuci zajistí kraj ve spolupráci s obcemi s rozšířenou působností.

Reklama

Doporučované