Hlavní obsah

Vláda zakázala noční vycházení. Zavřela obchody v neděli a večer

Brífink po pondělním jednání vlády.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Zákaz nočního vycházení prozatím platí podle ministra Prymuly do 3. listopadu, tedy do konce nouzového stavu. Vláda ale bude rozhodovat o jeho prodloužení, a to hned zítra.

Článek

Zákaz nočního vycházení už od středečního večera. A to mezi 21:00 do 4:59 ráno. Výjimkou jsou cesty do zaměstnání, cesty kvůli neodkladným záležitostem jako je například ochrana života nebo pokud je pohyb venku zároveň výkonem povolání.

Případně budou moci lidé venčit psy do 500 metrů od domova.

Přesně to schválila vláda na svém pondělním zasedání, které se výrazně protáhlo.

Již předem Seznam Zprávy informovaly, že dojde k zákazu nočního vycházení, aby se podařilo zmírnit šíření koronaviru. Kabinet opatření projednal také se svým poradním orgánem Národní ekonomickou radou vlády. I proto místo okolo čtvrté odpoledne skončilo jednání až po deváté večer.

Nadále platí omezení pohybu venku i přes den jako dosud. Výjimkou jsou cesty do práce, za nejbližšími příbuznými, nezbytný nákup potravin, léků, hygienických potřeb, krmiv pro zvířata, pohonných hmot či zajištění nezbytných služeb. Povolené jsou ovšem vycházky v přírodě a v parcích, pobyt na chatách a chalupách, a to v maximálním počtu dvou osob s výjimkou členů domácnosti a spolupracovníků.

„Mobilita neklesla tak, jak jsme čekali. Opatření tedy nezabrala tak, jak bychom potřebovali,“ uvedl večer po jednání vlády dosluhující ministr zdravotnictví Roman Prymula jako vysvětlení, proč bylo třeba zpřísnit. Podle něj by se z dat, které pocházejí ze slovenského pilotního plošného testování, dalo usuzovat, že je v Česku minimálně 500 tisíc nakažených.

„Zákaz nočního vycházení platí v této chvíli do 3. listopadu,“ upřesnil pak ministr Prymula.

Zároveň stát nařizuje firmám, aby tam, kde je to možné, byla nařízena práce z domova.

Vláda pak zakázala také nedělní prodej po celý den. A přes ostatní dny musí všichni zavřít v osm večer a otevřít nejdříve v pět ráno.

„Výjimku mají čerpací stanice, lékárny a prodejny zvýšené koncentrace cestujících, jako jsou letiště, železniční stanice či autobusová nádraží. Nevztahuje se to na prodejny ve zdravotnických zařízeních a nevztahuje se to na restaurace, které mohou připravovat pokrmy a lidé si je mohou vyzvedávat,“ upřesnil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Kromě toho vláda zakázala také trhy, které si Andrej Babiš vybral za symbol neposlušnosti o tomto víkendu, ale hned udělila řadu výjimek.

Nevztahuje se to tedy na pojízdné prodejny, které zajišťují prodej potravin či drogerie v obcích. „Dále pak na prodej čerstvé zeleniny a ovoce, prodej masa a masných výrobků, pekařských a cukrářských výrobků, medu. Vše z domácí provenience,“ doplnil Havlíček s tím, že se zakazuje konzumace v místě farmářských trhů.

Dále přišla vláda s dalšími upřesněními předešlých zákazů. A výjimek z nich.

Sázkové kanceláře mají nově zákaz provozu kamenných kanceláří. V lázních smí probíhat výlučně lázeňská péče hrazená z pojištění. A květinářství zůstávají otevřená, ale smí v nich být maximálně dva zákazníci najednou.

Podpůrná opatření oznámila vláda již přes den v průběhu svého jednání.

Ke změnám došlo i v některých opatřeních Ministerstva zdravotnictví. Všechny odložitelné výkony v nemocnicích musí být nově odloženy. A také se mění způsob hlášení dat do systémů ministerstva.

Pro seniory, kteří jsou stále více zasaženi koronavirem, plánuje vláda plošné testování v domovech důchodců. Také o tom informovaly Seznam Zprávy již v podvečer.

Že k přísnějším opatřením vláda sáhne, se dalo vyčíst z dřívějších prohlášení jejích členů. Andrej Babiš se například nechal slyšet, „že od přísnějších opatření nás zachrání jen zázrak“. Dosluhující ministr zdravotnictví Roman Prymula pak varoval, že pokud se čísla do úterý nezlepší, bude se muset zpřísňovat.

Aktuální čísla z 18:00 sice nevypadají tak dramaticky jako v uplynulých dnech – přibylo „jen“ 5,5 tisíce pozitivních testů, přičemž před víkendem to bylo i přes 8000 –, ale jde o nejhorší dosavadní pondělní údaj. Před týdnem to bylo o bezmála 1500 pozitivních testů méně.

Zákazem nočního vycházení se inspiruje Babišova vláda v cizině. Podobný zákaz platí například v části Francie nebo nově na Slovensku.

Reklama

Související témata:

Doporučované