Hlavní obsah

Vláda pod tlakem viru mění život v Česku. Školní docházku předělá zrychleně

Tisková konference vlády po zasedání 17. srpna.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Výuka na dálku bude povinná, včlenil Babišův kabinet do školského zákona. Umožní také hlasovat ve volbách lidem v karanténě.

Článek

Ačkoliv vláda Andreje Babiše ve spolupráci s epidemiology slibovala, že nebude zavádět znovu plošná opatření, od 1. září budou všude po republice povinné roušky ve veřejných prostorách. A to i přesto, že na tak zvaném semaforu, který má hodnotit epidemickou situaci v jednotlivých okresech, svítí zelená – tedy nízký stupeň nebezpečí, jen na dvou místech. Zbytek republiky je na tom dle tohoto nástroje Ministerstva zdravotnictví ještě lépe.

Na dnešním zasedání, prvním po vládních prázdninách, pak vláda rozhodla o řadě novinek, které promění život v Česku. Řada z nich opět souvisí s koronavirovou epidemií.

Například zavádí povinnost pro děti a také předškoláky, kteří již absolvují povinnou docházku, účastnit se výuky na dálku. Jak přesně to bude probíhat, zveřejní ovšem ministr školství Robert Plaga až zítra.

„Novela školského zákona znamená, že povinně musí škola poskytovat distanční vzdělání a žák se ho musí účastnit ve chvílích, kdy přijde mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví nebo krajské hygieny o uzavření škol,“ uvedl po jednání vlády ministr.

Zároveň doplnil, že novela by po dohodě vlády měla být projednána na mimořádném jednání Sněmovny již tento týden a to v támci legislativní nouze, tedy zrychleně. Tudíž by měla platit již hned od září.

Zároveň vláda schválila peníze pro školy na nákup technologií a to ve výši 20 tisíc korun an jednoho učitele s tím, že peníze dorazí ředitelům již v říjnu. „Škola z těch peněz může například také zřídit zápůjční fond pro žáky,“ doplnil Plaga. Reagoval tak na otázku, zda vláda řeší také to, že řadě dětí chybí základní vybavení pro dálkovou výuku a kvůli tomu například na jaře při uzavření škol se zcela mimo výuku dostalo na 10 tisíc žáků.

Vláda také schválila zákon, který umožní lidem v karanténě v říjnových senátních a krajských volbách hlasovat z auta či ve zvláštních okrskových a výjezdových komisích.

Obě změny samozřejmě bude muset projednat i Sněmovna. Volební zákon například již teď ve středu 19. srpna.

Mimo koronavirus se kabinet zabýval také bezpečností na silnicích. Za dopravní přestupky možná budou místo současné sedmibodové škály policisté a úřady nově ukládat dva, čtyři a šest bodů. Návrh schválila vláda, nyní jej projedná Parlament. Nový systém, který začne platit od roku 2022, by měl přísněji postihovat závažné přestupky, za něž bude hrozit až tříletý zákaz řízení. U bagatelních prohřešků se naopak sankce sníží. Beze změny zůstává odebrání řidičského průkazu po dosažení 12 bodů.

Co vše projednal kabinet? Podívejte se v přenosu z tiskové konference nahoře ve videu.

Reklama

Doporučované