Hlavní obsah

Vláda podpoří i agenturní pracovníky. Pomoc může dostat přes 400 tisíc lidí

Pomoc zaměstnavatelům bude platit i pro agentury práce. Ty vysílají vlastní zaměstnance například do továren (ilustrační snímek).

Reklama

Na několik stovek tisíc agenturních pracovníků se nakonec také bude vztahovat vládní podpora zaměstnanosti. Původně na program Antivirus neměla tato skupina zaměstnanců dosáhnout.

Článek

Jsou zaměstnáni u agentury práce a ta je následně jako lidskou sílu propůjčuje do továren nebo i sadů či aktuálně do dovážkových služeb.

V takovémto režimu pracuje podle ministerstva práce a sociálních věcí zhruba 300 tisíc takzvaných agenturních pracovníků. Samotné agentury udávají číslo ještě vyšší, přes 400 tisíc lidí.

Protože se nejedná o kmenové zaměstnance firem, kde pracují, bývají tito lidé první, koho se podniky v ekonomicky těžkých časech zbavují.

„V návrhu programu Antivirus, jak byl schválen na vládě, jsou pracovníci agentur též zahrnuti,“ potvrdil Seznam Zprávám Vladimír Dostálek z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí.

V posledních dnech totiž agentury práce upozorňovaly na to, že vypadly z připravovaného programu, který má firmy podporovat v tom, aby nepropouštěly.

„Otočili jsme původní nepříznivou situaci,“ reaguje Martin Kupec výkonný manažer Asociace poskytovatelů personálních služeb, jedné ze dvou organizací, která agentury sdružuje.

Podle něj by mohly agentury dosáhnout na 60procentní příspěvek od státu na vyplacené náhrady mzdy.

Pomoc v sezónní špičce

Radovan Burkovič, prezident druhého profesního sdružení – Asociace pracovních agentur, Seznam Zprávám popsal, že pokud by agentury nezvládly udržet zaměstnance, ve střednědobém horizontu by to mohlo znamenat problém v odvětvích, která zažívají sezónní špičky.

„Jde například o zemědělce, v sadech se hodně práce musí dělat ručně,“ říká Burkovič a dodává, že aktuálně agenturní pracovníci také šijí roušky, perou a čistí oblečení nebo je po nich velká poptávka v call centrech či v rozvozových službách.

Pomoc firmám, které nemají práci pro své zaměstnance, vláda schválila v úterý. Žádat o ni mohou od 6. dubna. V případě uzavření provozu nařízením vlády pobírá zaměstnanec náhradu mzdy 100 procent průměrného výdělku, příspěvek zaměstnavatelům představuje 80 procent z vyplacené náhrady mzdy včetně odvodů, ovšem do maximální výše 39 tisíc korun.

Další pomoc míří za zaměstnavateli, kteří mají související hospodářské potíže. Podle druhu překážky pobírá zaměstnanec náhradu mzdy 60–100 procent průměrného výdělku. Příspěvek zaměstnavatelům pak má činit 60 procent z vyplacené náhrady mzdy včetně odvodů, opět maximálně do výše tentokrát 29 tisíc korun.

Reklama

Doporučované