Hlavní obsah

Vláda podporovaná komunisty schvaluje peníze na oslavy 30 let svobody

Podívejte se, jaké akce se chystají k listopadovým oslavám.Video: Eva Soukeníková, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Je to lepší, aby to aktivně řešila vláda, než to nechat na různých skupinách nátlaku, které usilují o destrukci státu,“ reaguje spokojený šéf KSČM Filip.

Článek

Vláda Andreje Babiše, kterou tolerují komunisté, řešila na své schůzi řešit bod s názvem „30 let demokracie a svobody“.

Jde o plán i finanční příspěvky na akce připomínající kulaté výročí listopadu 1989, kdy padl komunistický totalitní režim. Kabinet na akce rozdělí celkem 45 milionů korun, a to podle návrhu ministra kultury Antonína Staňka z ČSSD, který přitom 31. července ve funkci končí.

„Rok 1989 nám na jedné straně otevřel možnost návratu k našim vlastním tradicím po desetiletí nesvobody deformované a v nové době se opět přirozeně rozvíjející – se všemi jejími přednostmi a nedostatky," píše Staněk v dokumentu, který si dnes jde nechat schválit vládou. „Na druhé straně jsme se stali součástí světa, který se nám doslova začal měnit před očima se všemi možnými výzvami a hrozbami.“

Z celkových 45 milionů korun ministerstvo kultury rozdělilo 30 milionů po menších částkách na nejrůznější akce v regionech. V rámci grantové výzvy tak podpořilo přes šedesát projektů různých institucí a občanských iniciativ.

A zbylých 15 milionů chce poslat navíc příspěvkovým organizacím ministerstva – Národnímu muzeu, Národnímu divadlu a Národní galerii. „Tyto peníze dostanou nad rámec svých rozpočtů na zabezpečení největších akcí,“ uvedl Staněk.

Vláda peníze schvaluje týden poté, co se premiér Babiš sešel s šéfem KSČM Vojtěch Filipem, jenž kabinet toleruje. Co vládním oslavám pádu totality říká? „To je věcí vlády. Myslím, že je lepší, aby to aktivně řešila, než to nechat na různých skupinách nátlaku, které usilují o destrukci státu,“ reaguje Filip.

A jaké konkrétní akce tedy vláda podpoří?

Do Národního muzea putuje pět milionů korun – například na videomapping na průčelí historické budovy, který se tam už odehrál loni při oslavách 100 let Československa.

A třeba Národní galerie dostane rovněž pět milionů korun, kde hlavním projektem programu je výstava „Havel na Hrad!“. To jsou fotografie zachycující dramatické okamžiky podzimních dnů roku 1989.

Reklama

Související témata:

Doporučované