Hlavní obsah

Vláda pomohla pozdě. V Británii přišlo o práci rekordních 314 000 lidí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Míra nezaměstnanosti v Británii je na čtyřletém maximu. Za třetí čtvrtletí ztratilo práci 314 000 lidí, což je o 181 000 více než ve druhém. Další vládní pomoc už nedokázala pracovní místa zachránit, protože přišla pozdě.

Článek

Míra nezaměstnanosti v Británii v tříměsíčním období do konce září vystoupila na 4,8 procenta, což znamená čtyřleté maximum. V předchozím tříměsíčním období do konce srpna činila 4,5 procenta. Oznámil to v úterý britský statistický úřad. O práci přišlo za třetí čtvrtletí rekordních 314 000 lidí.

Míra nezaměstnanosti do konce září je v souladu s odhady analytiků v anketě agentury Reuters. Ani zdaleka se ale zatím neblíží rekordní výši 8,5 procenta z konce roku 2011, kdy se ekonomika vzpamatovávala ze světové finanční krize.

Za třetí letošní čtvrtletí přišlo o práci o 181 000 lidí více než ve druhém čtvrtletí.

„Rekordních 314 000 propuštěných v minulých měsících ukazuje, že pro mnoho lidí přišla další pomoc vlády pozdě na to, aby se zachránila jejich pracovní místa,“ řekl ekonom Jeremy Thomson-Cook ze společnosti Equals Group.

Nový podpůrný program, který má od listopadu bránit propouštění kvůli pandemii covidu-19, ohlásil ministr financí Rishi Sunak až ke konci září. Předchozí plán skončil 31. října. Od března, kdy pandemie začala, se počet zaměstnanců na výplatních páskách ve firmách snížil o 782 000.

Sunak po zveřejnění úterní statistiky uvedl, že aktuální data jen podtrhují rozsah problémů, kterým teď Británie čelí. „Vím, že je to těžké období pro ty, kteří už bohužel o práci přišli. Chci ujistit každého, kdo se obává nadcházejících zimních měsíců, že budeme i nadále podporovat ty, které ta situace zasáhla, a chránit životy a živobytí všech lidí v této zemi,“ dodal.

Reklama

Doporučované