Hlavní obsah

Vláda posvětila rozpočet pro 2020: schodek má být 40 miliard. Prioritou jsou důchody, platy učitelů a armáda

Rozpočet Česka pro 2020 i další roky má být 40 miliard korun.

Reklama

Schodek státního rozpočtu má být příští rok stejný jako letos.

Článek

Příští rok i v dalších letech počítá ministerstvo financí se schodkem 40 miliard korun.

Prioritami rozpočtu v příštím roce je opět jako letos zvýšení důchodů nebo platů učitelů. V případě učitelů plánuje ministerstvo růst platů i v roce 2021.

Dále rozpočet počítá se zvýšením rodičovského přípěvku, růstem výdajů ministerstva obrany či snížením počtu míst u ministerstev o deset procent.

Finální verze rozpočtu se ovšem ještě může změnit.

Rostou příjmy i výdaje

Loni v červnu v první verzi například ministerstvo financí navrhovalo pro letošní rok i další roky schodek rozpočtu 50 miliard korun. Nakonec byl schválen rozpočet se schodkem 40 miliard Kč.

Komunisté, kteří pomohli vládě ANO a ČSSD schválit rozpočet pro letošní rok a tolerují menšinovou vládní koalici, trvají na snížení schodku státního rozpočtu pro příští rok na 30 miliard korun.

Celkové příjmy státního rozpočtu na příští rok naplánovalo MF na 1,558 bilionu korun a v porovnání se schváleným rozpočtem 2019 dochází k nárůstu o 92,8 miliardy Kč. Celkové výdaje rozpočtu by tak měly být 1,598 bilionu korun. V údajích jsou započteny peníze z fondů EU a dalších finančních mechanismů, jako jsou například tzv. norské fondy. Ty by příští rok měly činit 108,7 miliardy korun.

Vláda musí podle zákonných pravidel návrh státního rozpočtu schválit a odeslat do Poslanecké sněmovny do konce září. Během léta ministři jednají s ministrem financí o rozpočtech svých resortů a do konce srpna musí MF návrh poslat vládě.

Reklama

Doporučované