Hlavní obsah

Vláda přidá peníze na předsedání EU. Potřebujeme víc lidí, uznala

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

Reklama

Vláda přiklepla dvě stě milionů korun navíc na organizaci českého předsednictví EU. Akce předsednictví se mají konat na Pražském hradě, v Kongresovém centru v Praze i v hale O2 Universum.

Článek

Kabinet Andreje Babiše (ANO) otáčí na poslední chvíli svůj přístup k předsednictví Evropské unii, které Česko převezme v létě 2022. Platí to rétoricky i z pohledu financí.

„Rozpočet českého předsednictví radě EU příští rok vzroste o 200 milionů korun na zhruba 1,4 miliardy korun. Úspěšné zvládnutí předsednictví a jeho finanční zajištění je pro nás prioritou,“ uvedla v pondělí ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Do čela Unie se však postaví až příští kabinet, který vzejde z podzimních parlamentních voleb.

„Navýšené prostředky by měly primárně směřovat právě na dodatečné personální zajištění příprav a výkonu předsednictví, stejně tak na pokrytí nárůstu cen souvisejících veřejných zakázek, které byly v původním návrhu rozpočtu kalkulovány podle cen v roce 2019,“ avizovalo Ministerstvo financí pro Seznam Zprávy ještě před samotným projednáním návrhu na vládě.

Původní rozpočet 1,24 miliardy korun schválila vláda v roce 2018, kdy do samotné akce bylo daleko. Premiér Andrej Babiš se dokonce nechal slyšet, že „šéfování“ Unii je „žvanírna s chlebíčky“. Důvody pro jeho okázalé podceňování této akce mohou být i v tom, že z prvního pokusu postavit se do čela sedmadvacítky v režii vlády Mirka Topolánka zbyla pachuť korupce – zejména kvůli předraženým zakázkám na ozvučení předsednických akcí.

Teď má však Babiš či jeho ANO podle předvolebních preferencí Čechů na dosah další vládní angažmá, a s tím i příležitost předvést se na evropské a mezinárodní scéně, která přichází jen jednou za třináct let.

Předsednictví EU a jeho zvládnutí může být i kartou v povolebních vyjednávání koalic, což bude podle volební matematiky nejspornější moment nadcházejících voleb.

Povinné minimum

Babišovu vládu dlouhodobě za nízký rozpočet na předsednictví EU kritizuje opozice i odborníci, považovali jej za populistický. Ti zároveň poukazují na to, že aktuální navýšení je vlastně jen povinné minimum.

„Je dobře, že český premiér obrátil a již nepovažuje české předsednictví v Radě EU za zbytečnou formalitu. Plán na navýšení personálních kapacit na Stálém zastoupení v Bruselu i na ministerstvech v Praze rovněž vítáme, ovšem s připomínkou, že toto navýšení nás pouze posune na minimální úroveň jiných předsednictví,“ uvedl Vít Dostál, ředitel Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky.

Podle šéfa evropského výboru Poslanecké sněmovny, lidovce Ondřeje Benešíka, Babiš od začátku musel vědět, že jeho vláda v roce 2018 připravila podhodnocený rozpočet. „Jen chtěl pro svůj marketing vypadat, že šetří,“ uvedl už dříve pro Seznam Zprávy Benešík.

Předsednictví i v PPF

Přípravy předsednictví běží i přes Babišovo okázalé podceňování této operace dlouhodobě. Seznam Zprávy zjišťovaly, jak daleko jsou. A tedy co současná vláda předá nástupnickému kabinetu.

Podle zadávací dokumentace veřejných zakázek týkajících se předsednictví je naplánovaný kalendář českého předsednictví EU. Je jasné, že hlavní summit, kdy Praha bude hostit premiéry a premiérky všech členských zemí, proběhne v září 2022, v půlce tohoto podzimního měsíce má navíc vláda ambici uspořádat i neformální jednání EU - USA, a to ideálně i za účasti amerického prezidenta Joe Bidena.

Oproti roku 2009, kdy se tyto nejprestižnější akce konaly v Kongresovém centru na pražském Vyšehradě, Babišova vláda má plán přesunout je na Pražský hrad. V té době bude v prezidentském úřadě Miloš Zeman, může tak dostat od vlády příležitost rozloučit se na mezinárodní scéně, přestože je spíše v diplomatické izolaci, co se týče západních partnerů Česka.

Podle informací Seznam Zpráv by se v Kongresovém centru měly konat konference a „nižší“ předsednické akce. Dalším dějištěm české evropské „show“ má být třeba i O2 Universum, kde se má konat Setkání malých a středně velkých podniků, tzv. SME Assembly, což je nejvýznamnější akce pro byznys ve své kategorii v Evropě. Prostory patří PPF. Seznam Zprávy oslovily mluvčího skupiny Leoše Rouska, ten informaci do uzávěrky nepotvrdil, ani nevyvrátil. PPF na jaře poskytla O2 Universum vládě pro zřízení Národního očkovacího centra zdarma.

Připravené má být podle informací Seznam Zpráv i logo českého předsednictví EU, které má vycházet z vizuálu z roku 2009. To nejdůležitější - finální obsahový program předsednictví, které Česko bude držet v na sebe navazujícím triu s Francií a Švédskem, má být hotový až v prosinci. Dá se očekávat, že Česko bude řešit aktuální koronavirovou agendu, ale například i otázku „zelené“ transformace automobilového průmyslu, pro Česko zcela klíčového.

Reklama

Doporučované