Hlavní obsah

Vláda připravuje třetí verzi systému PES. Za týden ji představí poslancům

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

Ministerstvo spolu s plošným očkováním spustí centrální evidenční systémy a evidence. Vláda rovněž do pátku dokončí novou verzi systému PES. Příští týden ji představí poslancům.

Článek

Příprava očkovací strategie finišuje, ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu podepsal dvě mimořádná opatření, která zajistí, aby vakcinační centra a lékaři hlásili naočkované lidi a přesně evidovali počty ten den vyočkovaných vakcín.

Očkovací centra budou muset používat Informační systém infekčních nemocí (ISIN) a zároveň jednotný evidenční systém vakcín. „Očkování bude řízeno centrálně a budou používány jednotné systémy a bude vedena jednotná evidence, aby byla okamžitá zpětná vazba, kde a komu jsou jaké vakcíny podávány,“ uvedl ministr Blatný.

Centrální systém je podle něj vytvořen tak, aby počet připravených vakcín odpovídal počtům objednaných lidí. Nemělo by tak docházet k tomu, že by vakcína musela být v případě nevyočkování znehodnocena.

V měsících, kdy bude do Česka proudit nejvíce dávek, by podle Blatného mohly být naočkovány až 3 miliony lidí za měsíc. V tu chvíli by měla naplno jet očkovací centra a pomoct by také měli praktici ve svých ordinacích.

Ministerstvo zdravotnictví momentálně o počtech naočkovaných lidí informuje s týdenní prodlevou. Až se rozběhnou všechny centrální systémy, mělo by být informování rychlejší a přesnější. Nyní jsou podle ministra informace dány týdenními dodávkami, v jakých vakcíny přicházejí.

„Jakmile bude spuštěn centrální rezervační systém a vejde v platnost neodkladné zadávání do systému ISIN, tak bude i portál, kde budou tyto informace průběžně. Nyní je pro nás přesnost dat přednější než rychlost jejich poskytování,“ vysvětlil.

Nyní IT specialisté pracují na tom, aby systém, který chce ministerstvo spustit v pátek 15. ledna, nezkolaboval pod případným velkým zájmem o očkování. Od pátku se do něj mají hlásit lidé nad 80 let. „Celý systém je až do dnešního večera podrobován opakovaným zátěžovým testům a také penetračním testům proti různým útokům,“ potvrdil Blatný.

S nejvyšší prioritou budou kromě lékařů a seniorů očkováni také lidé, kteří o seniory pečují doma, pro ně by mělo být očkování k dispozici od 1. února.

Ministr Blatný se na dotaz novinářů na tiskové konferenci ohradil proti informacím, že v některých českých nemocnicích musejí lékaři rozhodovat, kterému pacientovi dají přednost při napojování na přístroje. Několikrát zopakoval, že to není pravdivá informace.

„Jako lékař jsem na to velmi citlivý. Ve chvíli, kdy je 20 procent lůžek volných, by ten, kdo by nezajistil převoz pacienta do jiné nemocnice v jiném regionu, udělal něco, co rozhodně dělat nemá. A já nemám informaci, že se to děje. Kdybych zjistil, že v této republice někdo neposkytuje lékařskou péči osobám, které ji potřebují, musel bych velice zásadně konat,“ slíbil.

Vláda se znovu sejde v pondělí 18. ledna, aby probrala možnou žádost o prodloužení nouzového stavu. Ministr Blatný hodlá kolegům ministrům navrhnout, aby vláda znovu požádala Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu.

Vláda bude rovněž aktualizovat protiepidemický systém PES, který pak chce předložit poslancům. „PES se dokončuje v těchto dnech další, v pořadí třetí. Jednání všech zainteresovaných proběhne tento pátek. Cílem je začátkem příštího týdne mít finální verzi, aby byla k dispozici vládě, Poslanecké sněmovně a zdravotním výborům,“ dodal ministr zdravotnictví.

Reklama

Doporučované