Hlavní obsah

Vláda přišla v boji s covidem s úplným nesmyslem, kritizují experti

Foto: SZ Michal Šula

Posunutí hranice pro bezinfekčnost po očkování se odborníkům nelíbí. Není jasné, ze kterých dat resort zdravotnictví vychází.

Reklama

Vláda nově považuje za bezinfekčního i toho, kdo dostal jen první dávku vakcíny proti covidu-19. Není ale jasné, o co krok opírá. Celou věc navíc odborníci ostře kritizují.

Článek

Šéf zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) v pátek rozhodnutí představil jako další „příjemnou záležitost“. Od pondělí lidem stačí uplynutí tří týdnů od první dávky očkování proti covidu-19 a jsou považováni za bezinfekční. V reálu to znamená, že nepotřebují test k návštěvě restauračních zahrádek, hromadných akcí nebo kadeřnictví.

„Využili jsme možnost, kterou nám doporučují i literární údaje, že vlastně už první dávka do určité míry chrání proti onemocnění. A proto od 24. května budeme moci využívat již aplikaci první dávky a uplynutí tří týdnů od této aplikace jako určitou ochranu, která je ekvivalentní například antigennímu odběru, odběru PCR nebo prodělání choroby,“ představil novinku ministr.

Doposud lidé museli čekat na uplynutí dvou týdnů po druhé dávce, cesta k potvrzení o bezinfekčnosti tak mohla trvat i déle než tři měsíce. Novinka se týká vakcín s dvoudávkovým schématem, tedy všech kromě látky od Johnson & Johnson, která se podává v jediné dávce.

O jaké „literární údaje“ se rozhodnutí opírá, Arenberger neupřesnil. Rozhodnutí však vyvolalo kritiku mezi odborníky na vakcinologii i epidemiologii.

„Vakcinologická společnost i klinická skupina Ministerstva zdravotnictví nesouhlasila s potvrzováním bezinfekčnosti po první dávce, odborně je to nesmysl. Dávat přednost motivaci a dovoleným před odborným smyslem vakcinace je více než odvážnost,“ reagoval Roman Chlíbek, předseda České vakcinologické společnosti.

Přidal se i epidemiolog Rastislav Maďar, který upozornil, že se krok může z hlediska dlouhodobého vývoje situace vymstít. „Vloni jsem při tlaku na urychlení rozvolňování řekl, že vláda se rozhodla sjet černou sjezdovku přímo dolů bez brždění šusem místo rozvážných oblouků, kdy je situace víc po kontrolou. Teď se to tak trochu opakuje. I když to poprvé přežijete, druhá jízda může skončit tragicky,“ přirovnal rozhodnutí k předešlým vládním přešlapům.

Studie: Jedna dávka nestačí

Že jediná dávka vakcíny nestačí, před několika týdny upozornila i britská studie zveřejněná v časopise Science. Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech podle ní zřejmě nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Přestože lidé již vyléčení z covidu vykazovali lepší ochranu, jednodávkové schéma výzkumníci nedoporučují ani pro ně.

„Naše zjištění ukazují, že lidé, kterým byla podána první dávka vakcíny a kteří dříve nebyli infikováni SARS-CoV-2, nejsou plně chráněni proti rozšířeným a obávaným mutacím. Tato studie zdůrazňuje význam druhých dávek vakcíny pro ochranu populace,“ uvedla Rosemary Boytonová, profesorka imunologie na Královské univerzitě v Londýně. Některé práce navíc upozorňují, že se může imunita po vyléčení z covidu-19 individuálně lišit, slabší je zejména u starších lidí.

Úskalí nových variant

Podle Mariana Hajdúcha, ředitele Ústavu molekulární a translační medicíny v Olomouci, by ochrana v takovém režimu mohla fungovat pro ty, kdo už nemoc prodělali a dostali první dávku očkování. Jinak ale podobně jako další odborníci vidí rizika. „Po první dávce je riziko přenosu nemoci covid-19 snížené jen o 35 až 50 procent,“ uvedl Hajdúch.

Upozornil, že problémy postup může znamenat i vzhledem k novým variantám koronaviru, které mohou ochraně očkovací látkou částečně unikat. Odkázal například na data z britského Boltonu, kde se tzv. indická varianta viru nejvíce rozšířila mezi dětmi a následně mezi dospělými, kteří byli očkováni jen jednou dávkou vakcíny.

„Jeden z důvodů, proč nelze jedince s první dávkou považovat za bezinfekční, vytváříme tím viru nebezpečný prostor pro další evoluci,“ dodal.

Ministr však argumentuje tím, že se k podobnému postupu rozhodlo i Rakousko či Maďarsko. Na podobné lhůtě 22 dní po první dávce očkování se Česko dohodlo také s okolními zeměmi pro umožnění cestování bez nutnosti testu a karantén. Od minulé soboty ji uznávají Rakousko, Německo, Polsko a Slovinsko, příští týden se má připojit Slovensko.

„Situace není taková, jak ji kolegové posuzovali. Nám nešlo o to, aby nám řekli, kdy je ten vlastní pacient maximálně chráněn po očkování. Potřebujeme vědět, kdy je pacient srovnatelně bezpečný jako ten, kterému uděláme amatérský antigenní test. A víte, že ten má nějakou falešnou negativitu a zároveň antigenní test jako takový má falešnou negativitu. Když to porovnáte, tak osoba po třech týdnech po očkování je v podstatě srovnatelně bezpečná jako ten, kdo si udělá sám výtěr z nosu,“ odrážel ministr kritiku po pondělním jednání vlády.

Seznam Zprávy se na ministerstvo s dalšími dotazy ohledně posunuté hranice bezinfekčnosti obrátily, zajímaly se zejména o data a odborné podklady, ze kterých resort vychází. Mluvčí však doposud neodpověděla.

Reklama

Doporučované