Hlavní obsah
Online

Číslo R stouplo nad hranici jedna. Děti možná čekají prodloužené Vánoce

Tisková konference po jednání vlády.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- V Česku ve středu přibylo 6402 potvrzených případů koronaviru, je to nejvyšší nárůst od 19. listopadu. Epidemiologický systém PES zůstává na hodnotě 64. Číslo R se zvýšilo na 1,1.

- Vláda prodloužila nouzový stav do 23. prosince. Pokud se bude situace nadále zhoršovat, může vláda už v pondělí rozhodnout o návratu Česka do 4. stupně. Uvedl to ministr zdravotnictví Jan Blatný. To by znamenalo opětovné uzavření řady provozoven, pravidla by se ale měla změnit tak, aby mohly zůstat otevřené i menší obchody.

- Případné zpřísnění opatření proti covidu-19, o kterém bude vláda rozhodovat v pondělí, by se mělo týkat i škol. Ministr školství Robert Plaga také v pondělí podle dat o vývoji epidemie covidu-19 rozhodne o případném prodloužení vánočních prázdnin.

  • Česko pošle pomoc čtyřem zemím

    Česká republika pošle Ukrajině, Bělorusku, Kosovu a Černé Hoře ochranné pomůcky ke zvládání epidemie covidu-19. Dnes o tom rozhodla vláda, řekl po zasedání novinářům ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Jedná se podle něj o desítky tisíc kusů ochranných pomůcek, podle Strakovy akademie jejich celková hodnota přesahuje 17,3 milionu korun.

  • Jedna restaurace v Praze už musela zavřít

    Restaurace Šeberák, která plánovala mít i dnes otevřeno po 20:00, musela po této hodině zavřít. Majitele provozovny Jakuba Olberta zadržela policie. ČTK to večer řekla pracovnice restaurace, která si nepřála být jmenována. Mluvčí pražské policie Jan Daněk řekl, že na místě byl zadržen jeden člověk pro přestupek. Bližší podrobnosti neuvedl. Smíchovská Tankovna U Zlatého Jelena podle provozního Oldřicha Tlustého zavřela zřejmě do 21:00, kdy očekávala opětovný zásah policie. Obě restaurace měly delší dobu otevřeno ve středu, kdy se změnilo vládní opatření a restaurace musely zavřít místo ve 22:00 o dvě hodiny dříve.

  • Dvě pražské restaurace chtějí mít otevřeno i po 20:00

    Restaurace Šeberák a smíchovská Tankovna U Zlatého Jelena plánují mít dnes znovu otevřeno i po 20:00, poruší tak vládní opatření. Provozní tankovny Oldřich Tlustý ČTK řekl, že věří, že je v právu. Restaurace měly otevřeno i ve středu, kdy se změnilo vládní opatření a restaurace musely zavřít místo ve 22:00 o dvě hodiny dříve. Do obou přišli policisté. „Otevřít plánujeme ve stejném provozu, jako to bylo ve středu,“ řekl dnes odpoledne Tlustý. Podle něj restaurace „jede“ ve třetím stupni protiepidemického systému (PES), který restauracím umožnil otevření do 22:00. Neví, proč by další vládní změny měly padnout jen na gastronomický sektor.

  • MHD je bezpečná, láká vystrašené cestující dopravní podnik

    Pražský dopravní podnik spustil kampaň, ve které láká cestující do MHD a upozorňuje na její bezpečnost. Kvůli pandemii covidu-19 přišel při nejtvrdších opatřeních až o osmdesát procent pasažérů.

  • V brněnských fakultních nemocnicích končí medikům povinnost práce

    Ve fakultních nemocnicích v Brně končí dnes pracovní povinnost zhruba 200 studentům medicíny, kteří pomáhali především pacientům s koronavirem. Pro ostatní studenty vysokoškolských programů, vyšších odborných škol a středních škol povinnost stanovená vládou trvá. Podle mluvčí fakultní nemocnice Veroniky Plaché se na druhé straně vracejí do práce zaměstnanci, kteří byli v karanténě nebo hlídali doma děti kvůli zavřeným školám.

  • V domově důchodců ve Světlé nad Sázavou pomáhají vojáci

    Do domova důchodců ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku dnes nastoupilo 15 vojáků, aby tamnímu personálu pomohli s péčí o klienty. Na covid-19 je ve světelském domově pozitivních 31 ze 115 obyvatel a 20 ze zhruba 70 zaměstnanců. Vojáci by měli zůstat deset dní. V nemocnicích Vysočiny tento týden podle kraje počet pacientů s covidem-19 výrazněji nestoupá, ale ani neklesá.

  • Orgány firem budou zřejmě moci jednat na dálku do poloviny roku

    Orgány obchodních společností, družstev nebo spolků zřejmě budou moci až do konce června rozhodovat na dálku, i když to nemají zakotvené v zakladatelských listinách. Možnost online nebo písemného jednání a hlasování bez zasedání prodlouží o půl roku vládní novela zákona zvaného lex covid, kterou dnes zrychleně ve stavu legislativní nouze schválila Sněmovna. Předloha nyní zamíří k posouzení do Senátu.

  • Pražští strážníci řešili v noci desítky přestupků

    Pražští strážníci museli v noci ze středy na dnešek řešit desítku přestupků spojených s omezeným provozem restaurací. Necelou polovinu řešili strážníci domluvou. ČTK to dnes řekl ředitel městské policie (MPP) Eduard Šuster. Provozní doba restaurací byla od středy zkrácena z minulý týden povolených 22:00 na 20:00. Strážníci od zavedení protiepidemických opatření museli řešit tisícovky přestupků.

  • Policie: Nařízení v Královéhradeckém kraji nedodržel bar na Rychnovsku

    Policie v Královéhradeckém kraji ve středu večer zjistila porušení vládního nařízení o zavírací době restaurací a hospod u jedné provozovny na Rychnovsku. „Zjištěné porušení bude po řádném zadokumentování oznámeno místně a věcně příslušnému správnímu orgánu,“ řekla ČTK mluvčí policie Magdaléna Vlčková. Zavírací doba restaurací je od středy podle nařízení vlády ve 20:00. Podle zjištění ČTK šlo o bar Tátův Obývák v Rokytnici v Orlických horách. Spoluprovozovatel podniku David Biksadský řekl, že podnik zůstal otevřený, ale pití ani nic jiného neprodával. Nemyslí si, že by něco porušil.

  • Praha zveřejnila seznam míst s antigenními testy na covid

    Obyvatelé hlavního města, kteří se chtějí nechat testovat na nemoc covid-19 pomocí antigenních testů, mají možnost podívat se na nejbližší volné termíny a místa na nových stránkách covid.praha.eu zřízených magistrátem. Web slouží pro samoplátce i lidi se žádankou od lékaře. ČTK to dnes sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. V Praze jsou odběrová místa například v nemocnicích a zřízena jsou rovněž tzv. drive-in místa, kam lidé dojedou autem.

  • Liberecká nemocnice zveřejnila detaily o úmrtí novorozence s koronavirem

    Krajská nemocnice Liberec informovala o případu, kdy přijala těhotnou žena s covidem-19. Žena pak kvůli komplikacím porodila mrtvé dítě. I ono bylo pozitivně testováno na koronavirus. Nemocnice tak reagovala na informace médií, že v Česku s koronavirem zemřelo malé dítě.

  • MŠMT: Případné zpřísnění opatření by se týkalo asi i škol

    Případné zpřísnění opatření proti covidu-19, o kterém bude vláda rozhodovat v pondělí, by se mělo týkat i škol. O načasování by ministerstvo informovalo školy včas, řekla na dotaz ČTK mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) podle ní v pondělí také podle dat o vývoji epidemie covidu-19 rozhodne o případném prodloužení vánočních prázdnin. Dohodl se na tom s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO), řekla Lednová.

  • Městská nemocnice Ostrava přidává lůžka pro pacienty s covidem

    Městská nemocnice Ostrava přidává lůžka pro covidové pacienty. Důvodem je zhoršující se epidemická situace a narůstající počet pozitivních pacientů s covidem-19. Od pátku zdravotnické zařízení přidá ke standardním 60 lůžkům dalších 16. Aktuálně jsou v nemocnici pro pacienty s koronavirem vyčleněny dvě stanice, a to na geriatrii a ortopedii. Jejich počet od pátku vzroste na 76. Pro pacienty vyžadující intenzivní péči nadále zůstanou vyčleněny dvě jednotky s deseti lůžky JIP.

  • MPO u Covid Ošetřovné pro OSVČ za říjen přijalo 21 465 žádostí

    Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) přijalo od živnostníků 21 465 žádostí o ošetřovné za říjen. K proplacení jich zatím postoupilo 13 117 za 76,5 milionu korun. Příjem žádostí skončil ve středu. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které musely kvůli uzavření škol a sociálních zařízení přerušit podnikání z důvodu péče o dítě do deseti let nebo handicapovaného člověka, budou mít nárok na ošetřovné i za listopad. Výzva by měla být vyhlášena ještě tento týden.

  • Část škol je proti prodloužení prázdnin

    Zástupci škol jsou spíš proti tomu, aby se kvůli epidemii covidu-19 prodloužily vánoční prázdniny, jak o tom dnes mluvil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Školy si podle ředitelů již naplánovaly, co budou 21. a 22. prosince se žáky dělat. Pokud by prázdniny měly začít dřív, mělo by se o tom rozhodnout co nejdřív, shodli se zástupci školských asociací. Některé školy naopak podle zjištění ČTK už prodloužily svým žákům vánoční prázdniny samy.

  • Na Pardubicku PES stoupl za den o 15 bodů

    Rizikové skóre na Pardubicku za den stouplo ze čtvrtého do pátého nejvyššího stupně. Index stoupl o 15 bodů na 83. V ostatních okresech Pardubického kraje platí čtvrtý, tedy druhý nejhorší stupeň. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

  • Na Rychnovsku odpovídá index pátému stupni

    Rizikové skóre protiepidemického systému PES pro Královéhradecký kraj se ve čtvrtek zhoršilo na 74 ze středečních 69. Nejhorší je situace na Rychnovsku, kde index vzrostl na 79 a okres se jako jediný v kraji dostal do nejvyššího pátého pásma rizika.

  • Policie: Porušení nařízení jsme zjistili u 16 restaurací

    V rámci celé republiky provedli policisté 4 189 kontrol restaurací a barů, z nichž 4 173 neporušilo žádná nařízení. Policie to uvedla na Twitteru. Deset případů policisté nahlásili správnímu orgánu, jednou uložili pokutu a v pěti případech prohřešek vyřešili domluvou. Policie dále uvedla, že neprovádí cílené zásahy, ale věnuje se běžné kontrolní činnosti.

  • Vláda povolila provoz některých lanovek

    Vláda nově povolila provoz některých lyžařských vleků a lanových drah. Kabinet dosud zcela zakazoval jejich užití veřejností. Nyní upřesnil, že je nelze používat v souvislosti s užitím lyžařských tratí. „Výslovně se (zákaz) týká pouze vleků pro účely lyžařského sportu. Ostatní lanové dráhy pro dopravu osob uvnitř měst nebo dopravu nákladů na horské chaty mohou být v provozu,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

Hlavní zprávy