Hlavní obsah
Online

Ministr zastavil očkování zdravotníků, dostat se má jen na covidová oddělení

Tisková konference ministra zdravotnictví Jana Blatného.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

Ministr Blatný zastavil očkování většiny zdravotníků, tak jak začalo v prosinci fungovat. Informovala CNN Prima News. Ta se odkazuje na interní dokument Ústřední vojenské nemocnice, který má k dispozici. Podle dokumentu by od soboty měli dostávat vakcínu jen zdravotníci, kteří jsou přímo v kontaktu s covidovými pacienty a dále klienti a zaměstanci domovů pro seniory.

- „Nemocnice jsou na hraně svých kapacit. Otevírat polní nemá smysl, protože není dost personálu. Potřebujeme snížit jeho nemocnost, proto mají zdravotníci prioritu v očkování. Pomoci by mohlo i otevření škol, aby se vrátily sestry, které pečují o své děti doma,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

- Kvůli nařízenému omezení zdravotní péče, která není nezbytná, provedly jen pražské nemocnice v loňském roce o tisíce operací méně než v roce 2019.

- Povinnost předložit negativní test na covid-19 by mohla dovolit kulturní nebo společenské akce pro víc lidí. Rozhodovat ale bude pořadatel, stát stanoví podmínky a bude dohlížet, jestli to nezhoršuje epidemickou situaci.

  • Šéf Asociace krajů žádá obnovení zákazu návštěv v nemocnicích

    Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) žádá premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) o obnovení zákazu návštěv v nemocnicích. Odmítá další zátěž pro nemocnice, které v současnosti čelí náporu pacientů s koronavirem. Kuba se na představitele vlády obrátil dopisem, o kterém informovala za Asociaci krajů Jana Pavlíková.

  • Ministr Blatný zastavil očkování většiny zdravotníků

    Ministr Blatný zastavil očkování většiny zdravotníků, tak jak začalo v prosinci fungovat. Chce zvolit úplně jinou strategii. Informovala o tom ve své hlavní zpravodajské relaci CNN Prima News. Ta se odkazuje na interní dokument Ústřední vojenské nemocnice, který má k dispozici.

    Podle dokumentu by od soboty měli dostávat vakcínu jen zdravotníci, kteří jsou přímo v kontaktu s covidovými pacienty a dále klienti a zaměstnanci domovů pro seniory.

    Zdravotníkům, kteří si už rezervovali termíny na očkování, ale nová pravidla nesplňují, se rezervace budou od zítřka rušit SMS zprávou.

    Ministerstvo se k pokynu pro televizi nevyjádřilo. Oslovené nemocnice uvedly, že pokyny úřadu budou dodržovat, nicméně hodlají aplikovat druhou dávku lidem, kteří už dostali dávku první.

  • Video Lékaře bez hranic Šebka: Máme štěstí, že se můžeme očkovat

    Tomáš Šebek, všeobecný chirurg, který pracuje v pražské Nemocnici na Františku, a účastní se misí Lékařů bez hranic, si sám aplikoval vakcínu proti koronaviru a natočil se při tom na video.

    „Pokud se očkovat nebudeme, zbytek světa nám zmizí v nedohlednu,“ říká Šebek.Video: FB Tomáše Šebka

  • Sjezdovka u Jihlavy je po rezervaci dostupná díky skútrům

    Na sjezdovce Čeřínek u Jihlavy se od dnešního odpoledne lyžuje. Na kopec lyžaře vytáhne na lanech skútr. Podle Vladimíra Chába ze skiareálu si hodinové lyžování rezervovalo na víkend zatím asi 100 lyžařů. Najednou jich může být na svahu nejvýše 30. Pro lidi bez rezervace bude sjezdovka nepřístupná. „Když tady budeme mít 30 lidí, tak si je aspoň ohlídáme,“ řekl Cháb. Narážel tak na situaci o vánočních prázdninách, kdy se na svah vydaly stovky lidí. Někteří z nich se podle něho snažili kopec na lyžích vyšlapat, sjet ho ale kvůli množství lidí takřka nebylo možné. Teď chtějí provozovatelé kapacitu areálu o rozloze 24 000 čtverečních metrů výrazně zredukovat. Hodinové lyžování stojí 500 korun. Méně zdatní lyžaři si mohou platit jen jednotlivé jízdy.

    Foto: FB Lyžařský areál Čeřínek

    „Pokud nebude kdokoli v areálu dodržovat námi nastavená pravidla a platná protiepidemická opatření i přes naše upozornění, požádáme ho, aby areál opustil,“ píší na Facebooku provozovatelé tohoto areálu.

  • Vláda svou komunikací postupně promrhala důvěru lidí

    „Další restrikce už také nemusejí přinést nic jiného než jejich další porušování. Vláda musí při čekání na účinek vakcíny zásadně změnit uvažování.“

  • Kulveit: Projevem epidemiologické nekompetence je nápad otevřít školy

    Spolupracovník Seznam Zpráv Jan Kulveit, který se zabývá modelováním pandemií a globálních rizik na Univerzitě v Oxfordu a je rovněž spoluautorem protiepidemického systému PES, na Facebooku reaguje na dnešní tiskovou konferenci ministra zdravotnictví Jana Blatného, který uvedl, že kritický nedostatek nemocničního personálu, v tomto případě zdravotních sester, by mohlo řešit otevření škol. Kulveit kromě jiného píše: „To sice zvýší konstantní počet zdravotníků, ale zároveň se zvýší reprodukční číslo, což povede k nakažení většího množství lidí.“

  • Kultura a sport se zřejmě otevřou lidem s negativním testem

    Povinnost předložit negativní test na covid-19 by mohla dovolit kulturní nebo společenské akce pro víc lidí. Rozhodovat ale bude pořadatel, stát stanoví podmínky a bude dohlížet, jestli to nezhoršuje epidemickou situaci. Návrh je součástí připomínkované úpravy tabulky opatření v protiepidemickém systému PES. Ministerstvo zvažuje také možnost sportovat ve dvou lidech uvnitř, otevření více obchodů, muzeí nebo zoo, ale také zpřísnění zákazu nočního vycházení. „Finální verze nové matice se připomínkuje, jednání bude pokračovat i další týden,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Cílem je podle něj nastavit základní podmínky, jak by se věci mohly uskutečňovat bez povinného testu. „Ale bude tam dána možnost, aby provozovatel, pakliže splní kritéria, do kterých může patřit například to, že všichni, kteří tam přijdou, mají negativní test, bude moci navýšit kapacitu akce,“ uvedl. Stačit by měl i antigenní test, který je možné opakovat jednou za pět dní.

  • Vojtěch bere zhruba 40 tisíc, dostane víc

    Nová koalice na Ústecku připravuje změnu pro vedení firmy Krajská zdravotní, která pod sebou spojuje pětici nemocnic v regionu a která do představenstva na podzim nedlouho po odchodu z ministerstva najala exministra Adama Vojtěcha.

  • Hygiena rozdala za nenošení roušek pokuty za dva miliony

    Hygienická stanice hlavního města Prahy udělila do konce loňského listopadu kvůli porušení protiepidemických opatření pokuty celkem za 712 200 korun. Nejčastěji pokutovala nenošení roušky. V celé České republice zahájili hygienici od března do konce listopadu více než 8000 přestupkových řízení kvůli porušení protiepidemických opatření. K nejčastějším prohřeškům patřilo nenošení roušek, nedodržení povolené otevírací doby restaurací či porušení zákazu sdružování. Celková výše pravomocně uložených pokut byla přes 2,2 milionu korun.

  • V IKEM očkují pacienty po transplantaci orgánů, covid je ohrožuje víc

    V pražském IKEM začínají očkovat nemocné po transplantaci orgánů a nemocné v čekacích listinách v aktivním pořadí k transplantaci. Nemocní po transplantaci orgánů mají horší průběh infekce způsobené SARS-CoV-2 ve srovnání s ostatními skupinami, a to kvůli dalším přítomným onemocněním a imunosupresi. „Výhody očkování jasně převažují nad jakýmikoli teoretickými riziky, zejména v zemích s vysokou mírou přenosu SARS-CoV-2, jakými je Česká republika. Pokud nejsou přítomny akutní zdravotní komplikace, které by očkování znemožnily, doporučujeme, aby nemocní po transplantaci orgánu dostali kteroukoli ze schválených vakcín,“ uvedli dnes odborníci z Institutu klinické a experimentální medicíny.

  • Zesnulé ke zpopelnění převezou z Ostravy až příští týden

    Zatím nebylo určeno, kdy bude z Ostravy převezeno asi 50 zesnulých ke zpopelnění v krematoriích v jiných krajích. Převoz se podle ředitele Krematoria Ostrava Ivo Furmančíka uskuteční pravděpodobně příští týden, nyní se připravuje jeho technické zajištění. Přestože krematorium jede na maximum, jeho kapacita nestačí na zpopelnění zesnulých, jejichž množství je v posledních měsících i kvůli koronavirové pandemii zhruba o 60 procent vyšší než za běžného stavu.

  • Popírači covidu na sobě měli hvězdy, jimiž nacisté označovali Židy

    Desítky lidí dnes odpoledne na demonstraci v Praze zpochybňovaly vládní opatření proti šíření koronaviru, výsledky amerických prezidentských voleb a okolnosti úmrtí bývalého slovenského policejního prezidenta Milana Lučanského. Jejich průvod prošel z Václavského náměstí před americké velvyslanectví na Malé Straně, pokračovat má podle plánu před slovenskou ambasádu v Bubenči. Zhruba padesátka lidí nejdříve na Václavském náměstí vyslechla víc než hodinové pásmo proslovů, ve kterých mluvčí kritizovali vládní omezení zavedená proti epidemii covidu-19 a také očkování proti této nemoci, někteří zpochybňovali samotnou existenci koronaviru. Několik z nich mělo v Davidově šesticípé hvězdě, kterou nacisté označovali židovské obyvatele, napsáno „Neočkovaný“.

  • Hejtmani žádají rychlé spuštění databáze na očkování

    Hejtmani chtějí, aby Ministerstvo zdravotnictví co nejdříve spustilo centrální registrační systém na očkování proti covidu-19. Podle nich je nutné prověřit, jak bude databáze v plném náporu fungovat. Hejtmani tím hodlají předejít případným nedostatkům v systému. Řekl to jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS), který je předsedou Asociace krajů. Podle něj je brzké spuštění databáze nezbytné. „Musíme vidět, jak bude systém fungovat, zda se nebude někde hroutit. Jde o to, abychom v momentě, kdy budeme mít dostatek vakcín, neřešili případné chyby systému a mohli se jen soustředit na samotné očkování,“ řekl.

  • Kvůli omezení péče provedly nemocnice o tisíce operací méně

    Kvůli nařízenému omezení zdravotní péče, která není nezbytná, provedly pražské nemocnice v loňském roce o tisíce operací méně než v roce 2019. Právě plánovaná operativa přitom přináší nemocnicím nejvíce peněz. Zdravotnická zařízení v Praze rovněž rozšiřují počet lůžek určených pro pacienty s covidem-19. „Celkový počet hospitalizovaných pacientů se u nás v nemocnici pohybuje kolem 36 000 ročně. V roce 2020 to bylo asi o 6000 méně, i když započteme i covidové pacienty. Je to dáno tím, že pacienti s covidem vyžadují výrazně vyšší péči personálu čili my nemáme dostatečnou kapacitu pro ostatní hospitalizované pacienty, a proto musíme postupně přivírat některá oddělení,“ řekl například ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

  • Prymula: Opatření by měla zůstat do stovek případů denně

    Nejpřísnější opatření proti šíření covidu-19 by podle epidemiologa a bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly měla zůstat až do doby, kdy budou přibývat jen stovky nebo tisíc nových případů denně. Řekl to Českému rozhlasu Plus. Ani termín 22. ledna, do kterého je ve čtvrtek prodloužila vláda, podle něj nemusí stačit. „Opatření bude nutné držet do doby, než se dostaneme na čísla mezi stovkami a jedním tisícem,“ uvedl. Pokud by se zmírnila dříve, bude se Česko podle něj stále pohybovat mezi čtvrtým a pátým stupněm protiepidemických opatření. „To je obrovská zátěž pro zdravotnický systém,“ dodal.

  • Kuba má prázdný vakcinační mrazák

    Jihočeský hejtman z ODS píše Babišovi:

  • Úleva pro pět tisíc pendlerů, kteří jezdí do Saska

    Pendlerům by mohl pro cesty do Saska stačit od pondělí 11. ledna jeden test na koronavirus týdně, mohli by si jej udělat bezplatně v České republice. Po dnešním jednání se saskou ministryní sociálních věcí Petrou Köppingovou, jež má na starosti i resort zdravotnictví, to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Ministryně se podle něj k návrhu stavěla pozitivně.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy