Hlavní obsah

Děti do škol v dubnu, obchody otevřené v květnu, předpovídá epidemiolog Smejkal

Hostem Výzvy byl epidemiolog Petr Smejkal.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Po třech týdnech v Česku zůstává omezení pohybu, podle ministra zdravotnictví nejspíše až do Velikonoc. V Česku totiž i přes přísný lockdown výrazně neklesl počet nákaz. Proč?

Článek

Ve Výzvě odpovídal epidemiolog IKEM Petr Smejkal.

Ačkoliv oproti opatřením původně platným do 21. března mohou od pondělí Češi chodit na procházky a za sportem po celém okrese, a nikoliv pouze v katastru obce, hlavní omezení nadále zůstává v platnosti – cestovat mezi okresy lze jen s výjimkami. Česku se totiž zatím nepodařilo dostatečně snížit denní nárůst počtu nakažených. Jak je možné, že se přes omezení pohybu v tuzemsku stále denně nakazí tisíce lidí a kde k nákazám dochází?

Smejkal se údajně před několika týdny rozhodl nepřijmout od premiéra Andreje Babiše nabídku stát se ministrem zdravotnictví za Jana Blatného. Premiérův návrh by prý zvažoval pouze v případě, pokud by to byla jediná možnost, jak zařídit, aby se v Česku epidemická situace ubírala lepším směrem, a pokud by se ministerstvo neřídilo radami odborníků.

A právě ty chce Smejkal ministerstvu poskytovat, začátkem týdne představil Mezioborovou skupinu pro epidemické situace (MeSES), která nově radí resortu zdravotnictví.

Proč se Smejkal vzdal nabídky řídit pandemii v Česku? A co už jeho skupina ministerstvu poradila?

Sledujte rozhovor v úvodním videu. Níže vám nabízíme nejzajímavější odpovědi:

6:57 - Čím je způsobený mírný pokles nakažených a lidí na akutních lůžkách?

Pokles na JIP bude vidět až déle. Proto zatížení nemocnice se bude snižovat pozvolněji než počet nakažených. Ale obojí, zdá se, klesá.

10:10 - Jak může ovlivnit pandemii fakt, že jako obyvatel Šestajovic nemůžu jít sportovat do lesa, který mám dva kilometry od bydliště?

To je snad věc, která se nyní změní. Od začátku jsme říkali, že se to musí zrušit. Je hrozně nutné pořád zdůrazňovat, že příroda nám hrozně pomáhá.

11:30 - Začalo se s povinným testováním ve firmách. Ale jsou teď firmy největší problém?

Největší riziko nakažení bylo vždycky v práci, nebo doma. Ano, přišli jsme s testováním ve firmách hrozně pozdě. Nechci firmy rozdráždit, ale zavřeli jsme školy, kulturu, ale firmy jsou v provozu pořád. Některé testují už dlouho, třeba Škodovka nebo Linet. Ano, v tuhle chvíli firmy, které netestují, jak by měly, a nedodržují opatření, jsou největší problém.

21:38 - Vy jste byl pro častější testování antigenními testy ve firmách. Stačí, jsou dost spolehlivé?

Boje vědců tomu uškodily. Antigenní testy jsou dobré, ale musíte k tomu mít dobrý odběr – musí to být trochu nepříjemné. Nesmí to být kloktací testy. Musí to být stěr ze sliznice. A musí to být test, jehož výrobce udává aspoň 90procentní senzitivitu. Jestliže vám někdo řekne, kupte si slinový test a odplivněte si, tak to vám moc neřekne.

25:09 - Pan ministr Hamáček řekl, že rozvolňování je možné, až se vyprázdní špitály. Jaká čísla by mohla vést k rozvolnění?

Měli bychom mít kolem patnácti set nových případů za den. Další důležité číslo je procento záchytů ze všech PCR testů. To by mělo být pod 10 procent. Pořád jsme si říkali, že máme hodně lůžek, a proto jsme na brzdu šlápli pozdě. Tohle není dobré si říkat.

28:17 - Jak rozvolňovat, abychom neudělali chybu jako minule?

Teď budeme řešit, jak zabránit, aby se nám zase epidemie nerozjela ve školách. Ale zase budeme mít na konci dubna hodně lidí proočkovaných, navíc hodně lidí už bohužel covidem prošla. Když uvidíme, že školy s tím nic neudělaly, mohou začít sportovní aktivity, malé obchody… Restaurace, hlavně vnitřní prostory, tam bych zatím počkal.

31:48 - Odmítl jste se stát ministrem. Je to definitivní?

Člověk má dělat, co může nejlíp v danou situaci. Lépe pomohu proti pandemii, když shromáždím skupinu lidí, budeme komunikovat s ministrem a tím to celé posuneme. Já fakt do politiky nezasahuju. Kdyby mi někdo ale řekl, abych za dva za tři roky reformoval zdravotnictví, asi bych se zapojil.

38:14 - Proč se očkují učitelé?

Uznávám, mají se očkovat podle věku. Nemělo by se stávat, že mladší učitel předběhne někoho staršího. Dostali se do očkování, protože se uvažovalo o otevření škol, proto tahle skupina dostala určitou prioritu. Když se ale budou učitelé očkovat podle věku, nebude to zase tak nefér.

Reklama

Související témata:

Doporučované