Hlavní obsah

Koncerty pro dva tisíce lidí, roušky jen v MHD a v obchodech, ve školách ne

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Jiné podmínky pro restaurace, bazény či kulturu chce ministr zdravotnictví Adam Vojtěch sjednotit. Jeho návrh projedná vláda. Za neděli hlásí laboratoře 90 nových případů.

Článek

V restauracích samotest, v kultuře ne. Jeden z příkladů dvojích pravidel, která nyní platí v Česku. Nově se mají sjednotit. „V pondělí to dáváme na vládu. Námi předkládaný materiál se týká především sjednocení prokazování se testem, v současné době je to poměrně rozličné: od laboratorních testů přes samotesty až po potvrzení o testování od zaměstnavatele. To chceme sjednotit,“ řekl Adam Vojtěch (za ANO) dnešním Lidovým novinám.

Vláda na pondělním jednání bude hlasovat o změně. „Jsme v situaci, kdy asi nemá smysl pravidla zpřísňovat. Takže to zřejmě bude tak, že se půjde všude prokázat všemi třemi výše uvedenými variantami testů. Sjednotíme také pravidla pro kulturní akce a kongresy, zatímco první zmínění mohou mít akci až pro 500 osob, na kongresy smí jen polovina tohoto počtu. Zřejmě navýšíme povolený limit na 1 000 lidí uvnitř, 2 000 venku. Vycházíme ze současného vývoje epidemické situace,“ uvedl pro dnešní Lidové noviny ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Epidemická situace v Česku se zlepšuje. Podle údajů ministerstva zdravotnictví přibylo za neděli 90 nových případů nákazy koronavirem. První laboratoře hlásí za uplynulý víkend nulu v kolonce pozitivních pacientů.

Vojtěch se vyjádřil také k rouškám, přesněji řečeno k režimu, v jakém je bude nutné nosit v létě. „Otázkou k řešení bude, kde je ponechat povinné. Zda to bude všude uvnitř, nebo třeba při vyšší koncentraci nehomogenní skupiny, což je modelově třeba veřejná hromadná doprava nebo nákupní centra. To mi přijde jako schůdnější cesta,“ řekl listu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém nedělním pořadu, který vysílá na sociálních sítích, řekl, že považuje aktuálně za největší problém nošení roušek ve školách. „Budeme hlavně řešit (na vládě, pozn. red.) roušky ve školách. Fakt je to problém, všichni mi píšete, já tomu rozumím. Je tu teplo a pro děti je to problém,“ uvedl. „Mám signály, že by mělo dojít k pozitivnímu posunu,“ dodal.

Testy v Česku v neděli potvrdily 90 případů koronaviru, nejméně od loňského 13. července. Pod stovkou byl podle ČTK denní přírůstek naposledy loni 19. července. Takzvané incidenční číslo, tedy počet nakažených za uplynulý týden v přepočtu na 100 000 obyvatel, kleslo pod hodnotu 22. Ještě před měsícem bylo nad 100. Snižuje se ve většině krajů. Dávku očkování proti nemoci covid-19 v neděli dostalo 40 570 lidí, zhruba o desetinu víc než před týdnem a za neděli dosud nejvíc. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Nedělní počet nově potvrzených případů je zhruba o pětinu nižší než před týdnem. Méně se ale i testovalo, nedělních zhruba 47 000 antigenních a PCR testů bylo o čtvrtinu méně než o týden dřív. Z preventivních testů nákazu ukázala méně než jedna desetina procenta. Méně než procento pozitivních potvrdily diagnostické testy, které podstupují třeba lidé vykazující příznaky.

Od počátku loňského března, kdy se v Česku objevili první nakažení koronavirem, ministerstvo eviduje víc než 1,66 milionu potvrzených případů nákazy. S covidem-19 dosud zemřelo 30 164 lidí. Denní přírůstky nakažených postupně klesají od začátku letošního března, kdy se dostaly téměř na 17 000. Podobně ubývá úmrtí s covidem-19. V březnu s nemocí denně zemřelo až kolem dvou stovek lidí, v posledních deseti dnech je úmrtí méně než deset.

Počet hospitalizovaných s covidem-19 k neděli klesl na 281, ve vážném stavu bylo v nemocnici 45 nakažených. Obě čísla byla naposledy nižší v první polovině loňského září.

Reprodukční číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, se k dnešku zvýšilo na 0,83. Po téměř třech týdnech se vrátilo nad 0,8, stále se ale drží výrazně pod hodnotou jedna, což znamená, že šíření epidemie zpomaluje.

Další zmírnění protiepidemických opatření dnes projedná vláda. Zabývat se bude sjednocením pravidel pro kulturu s dalšími odvětvími, ve kterých jsou nyní menší nároky na testy a provozovatele. Na 1 000 by se mohl zvýšit limit pro počet návštěvníků vnitřních kulturních akcí, na 2 000 u venkovních akcí. Ministři by měli jednat také o možném zrušení povinnosti zakrývat si ústa a nos pro žáky během vyučování ve třídách.

Reklama

Doporučované