Hlavní obsah

Vláda projedná další změny. Děti by se mohly vrátit do kroužků

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Skauti už rok pomáhají bojovat s epidemií. Teď mají pocit, že na ně stát zapomněl.

Reklama

Před zájmovými kroužky dostal zatím přednost sport. Teď je na stole varianta, že by se pro kroužky používaly výsledky testů ze školy.

Článek

Děti by se možná mohly na odpoledních kroužcích prokazovat negativním testem na covid-19 ze školy. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) dnes po jednání výboru pro zdravotnictví ve Sněmovně uvedl, že to ve čtvrtek projedná vláda. V současné době jsou povolené jen sportovní tréninky po dvojicích nebo individuální výuka v základních uměleckých školách.

„Je potřeba se na to podívat z praktické stránky, jak moc by to školy zatěžovalo. Budeme to zítra řešit na vládě,“ řekl ministr.

Česká rada dětí a mládeže, která sdružuje stovku organizací, jako je například Junák – český skaut, a v nich statisíce dětí, se dnes na sociálních sítích pozastavila nad tím, že se při zmírňování opatření zatím počítá jen se sportovci, ale ne s jinými dětskými organizacemi. „Opravdu směřujeme k tomu, že od 3. května bude moci v krajích s nízkou incidencí vyběhnout na hřiště až 20 malých fotbalistů, ale nikoli už 20 skautů s míčem?“ napsal Junák.

Skauti zároveň uvedli, že nikdy netlačili na znovuotevření své činnosti, neboť rizikovost mají posuzovat odborníci. „Ale pokud stát došel k názoru, že je namístě rozvolnit sportovní aktivity dětí, pokládáme za absurdní, pokud by stejně (málo) rizikové spolkové aktivity dětí měly nadále zůstat zakázány,“ upozornili a připomněli, že po celou dobu epidemie se jejich členové zapojují do dobrovolnické činnosti – nosí nákupy seniorům, pomáhají v nemocnicích, ale i přesto na ně stát zapomíná. „To je nepřijatelný stav.“

Různé volnočasové aktivity pro děti byly od loňského března zakazované opakovaně. Obnovily se například krátce loni v prosinci, znovu zakázané pak byly od konce roku. Postupně se mohou děti vracet na venkovní sportoviště.

Od tohoto pondělí může společně sportovat venku maximálně dvanáct lidí. Místo desetimetrových rozestupů mezi šesti sportujícími dvojicemi nově platí, že stačí prostor 15 metrů čtverečních na jednoho sportovce a například na rozlehlém fotbalovém hřišti může být skupin víc.

Podmínkou pro navýšení počtu na 20 osob je 100 nových případů týdně na 100 000 obyvatel, tedy průměrně 1500 případů denně. V současné době je 151 případů za sedm dní. Povolení by měl ale jen mládežnický sport. Pro všechny amatérské a rekreační sportovce počítají vládní balíčky s povolením dvacetičlenných skupin venku až ve chvíli, kdy týdenní součet nakažených klesne pod 75 na 100 000 obyvatel. Tam balíčky také poprvé umožňují zpřístupnění vnitřních sportovišť alespoň pro individuální sporty.

Reklama

Doporučované